Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Κινήσεις στις 735 μονάδες

Ηπια πτώση στο ΧΑ, με ρευστοποιήσεις στον τραπεζικό κλάδο. Απώλειες καταγράφουν ΔΕΗ, ΟΤΕ, Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank, ΟΠΑΠ. Κέρδη σημειώνουν Motor Oil, Lamda. Εκτός διαπραγμάτευσης μέχρι 3/9 η μετοχή της Εθνικής.

XA: Κινήσεις στις 735 μονάδες

Με την Εθνική προσωρινά εκτός χρηματιστηριακού ταμπλό και ορισμένους traders να προχωρούν σε μερική κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων, το ξεκίνημα της συνεδρίασης είναι αρνητικό.

Από τις 737,12 για τον Γενικό Δείκτη, έως τις 733 μονάδες στα πρώτα 30', με πωλήσεις κυρίως στον τραπεζικό κλάδο και δευτερευόντως σε επιλεγμένα blue chips. Εως τις 756 μονάδες χαμηλότερα ο Δείκτης Τραπεζών, έως τις 1.931 o FTSE25. Πρακτικά και για τους τρεις βασικούς δείκτες υπάρχει περιθώριο περαιτέρω μικρής διόρθωσης, χωρίς να μεταβάλλεται η βραχυπρόθεσμα long τάση, σε εβδομαδιαία μέτρηση.

Συναλλαγές και τζίρος σε περιορισμένα μεγέθη, στα επίπεδα των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων καθώς και η προσφορά έχει μειωθεί και η ζήτηση έχει περιοριστεί (σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα).

Στις τηλεπικοινωνίες το μεγαλύτερο ποσοστό, καθώς νωρίτερα πέρασε ένα πακέτο για 62.286 μετοχές του ΟΤΕ στα 11,21, συνολικής αξίας 698.226 ευρώ.

Ηπια ανοδική η τάση στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με ενδεικτικό το 0,24% του DAX στις 12.556 μονάδες. Σε οριακά ανοδικό «άνοιγμα» παραπέμπουν τα futures του S&P 500 στη Wall Street, με το κλίμα στις διεθνείς αγορές αρωγό στις προσπάθειες των long και στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Σε αυτό το περιβάλλον, παραμένει ανοιχτό το μέτωπο της Ιταλίας ενώ επιδεινώνεται και πάλι το τουρκικό. Χρηματιστηριακοί αναλυτές εκτιμούσαν πως η συνεχιζόμενη κρίση στην τουρκική αγορά σε συνδυασμό με την επικείμενη αναβάθμιση της πολωνικής θα μπορούσε να στρέψουν ρευστότητα προς την ελληνική. Σημειώνουμε πως σε αυτή τη συγκυρία ο ΟΔΔΗΧ προχωρά σήμερα σε έντοκο 6μηνης διάρκειας, την ώρα που η διαφορά στο yield του ελληνικού με το ιταλικό 10ετές μειώνεται σε λιγότερο από 100 μονάδες βάσης. Για πρώτη φορά από το 2009, σύμφωνα με το Bloomberg.

Αναμφίβολα εξελίξεις και μηνύματα ενθαρρυντικά, ενισχύουν τις κινήσεις των long παικτών και δίνουν περιθώριο συνέχισης της ανοδικής διόρθωσης.

Στο 15λεπτο 11:00-11:15 απορροφάται, χωρίς ιδιαίτερη πίεση, η όποια προσφορά για την πλειονότητα των μετοχών του δείκτη, επιβεβαιώνοντας -προσώρας- την τεχνικότητα της κίνησης από τα τελευταία χαμηλά των 700 μονάδων. Οπως είχε σημειωθεί στο προσυνεδριακό σχόλιο, το ενδεχόμενο διόρθωσης μέχρι τα επίπεδα πρώτων στηρίξεων δεν ακυρώνει την τελευταία ανοδική διόρθωση, απεναντίας εντάσσεται στο πλαίσιο ενός retest που μπορεί στη συνέχεια να δώσει τιμές πάνω από τις 737 μονάδες.

Στο 1,686 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, στο 0,76 της Eurobank και στα 2,468 της Πειραιώς. Με τον ΔΤΡ στην περιοχή των 758 μον. η απόδοση είναι θετική κατά 3,28% σε διάστημα εβδομάδας.

Οι αγοραστές υπερισχύουν σε 5 από τις 21 μη τραπεζικές μετοχές, με τις Grivalia, Lamda Development, Motor Oil, ΕΥΔΑΠ και Fourlis, ενώ χωρίς μεταβολή διαμορφώνονται ΑΔΜΗΕ και ΟΛΠ.

Με θετικό πρόσημο ο FT Mid Cap, για ακόμη μία συνεδρίαση, και ικανοποιητική κινητικότητα σε τίτλους των J&P ΑΒΑΞ, ΕΛΤΕΧ Ανεμος, Πετρόπουλου, Πλαισίου, Attica Bank και των τριών του ευρύτερου ομίλου Κόκκαλη. Στο 0,758 η Intralot, στο 0,63 της Ιντρακόμ και στο 1,35 της ΙντραΚάτ. H μετοχή της τελευταίας καταγράφει τη μεγαλύτερη άνοδο με 4,65%, παραπέμποντας για τα τεχνικά χαρακτηριστικά στη χθεσινή ανάρτησή μας στον Εκηβόλο.

Λίγο πριν την ολοκλήρωση της πρώτης ώρας, η αξία των συναλλαγών είχε ξεπεράσει τα 4,6 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v