Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η προσοχή στις τράπεζες

Η αναστροφή της πτωτικής τάσης στον τραπεζικό κλάδο παραμένει το ζητούμενο για το Χρηματιστήριο. Ανησυχητική εξέλιξη αποτελεί η... παραβίαση των 715 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη. Αρνητικό το κλίμα στις διεθνείς αγορές.

ΧΑ: Η προσοχή στις τράπεζες

Ανησυχητικές οι ενδείξεις για το ΧΑ, όπως διαμορφώνονταν μετά και τη χθεσινή νέα υποχώρηση και το νέο... σφυροκόπημα στον τραπεζικό κλάδο. Απώλειες 2,10% για τον ΓΔ και οπισθοχώρηση στις 710 μονάδες, σχεδόν 6% για τον ΔΤΡ και άτακτη διόρθωση χαμηλότερα και των 680 μονάδων, με τον FTSE25 να μην μπορεί να μείνει αλώβητος και να χάνει 2,15% στις 1.868 μονάδες.

Νέα διόρθωση που έγινε με συναλλαγές 52,858 εκατ., από τα οποία τα σχεδόν 25 να αλλάζουν χέρια στον τραπεζικό κλάδο, πρακτικά δικαιολογώντας παράγοντες της αγοράς οι οποίοι έκαναν λόγο για νέο μίνι sell off στον κλάδο-κλειδί.

Οι τράπεζες οδηγούν την πτωτική κίνηση στο ΧΑ, με το βλέμμα στη ΔΕΘ οι επενδυτές, σημειώνει ο πολύπειρος Δημήτρης Τζάνας, και το δίπολο επιθετικές πωλήσεις στον τραπεζικό κλάδο και πιέσεις στα κρατικά ομόλογα είναι -αν μη τι άλλο- ένδειξη μη επαρκούς εμπιστοσύνης των funds προς τα πρώτα μεταμνημονιακά βήματα της ελληνικής οικονομίας. Θα μπορούσε να ειπωθεί πως όλο αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω της φυγής κεφαλαίων από τις ΕΜ, ωστόσο όπως σημειώσαμε χθες στον Εκηβόλο, μόνον η ελληνική αγορά βρέθηκε στο στόχαστρο των πωλητών και όχι η ιταλική, η ισπανική, η πορτογαλική. Κατά την εκτίμηση έμπειρων παραγόντων της αγοράς, την οποία επιχείρησα να περάσω (μέσω του Εκηβόλου), οι αγορές στέλνουν προειδοποιητικά μηνύματα λίγα 24ωρα πριν από τη ΔΕΘ και την ομιλία του πρωθυπουργού.

Το μείον 13,33% του ΔΤΡ σε μέτρηση εβδομάδας σε συνδυασμό με τη νέα επιβάρυνση του 10ετούς πάνω και από το όριο του 4,50% και η χθεσινή κατάρρευση του GREK στη Νέα Υόρκη κατά 4,31% στα 8,31$ μόνο συμπτωματικά δεν είναι. Εντείνεται η διόρθωση με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές/τζίρους τις τελευταίες συνεδριάσεις και αυτό μόνο ενθαρρυντικό δεν είναι για τους long.

Περίμενα με βάση (κυρίως ) την τεχνικότητα που έχει η αγορά πως ο τραπεζικός κλάδος θα έβγαζε μία ανοδική διόρθωση από την περιοχή του προηγούμενου χαμηλού, των 685 μονάδων, μάλιστα την προσδιόριζα για Τρίτη- Τετάρτη. Η χθεσινή συντριπτική διόρθωση του κλάδου και με υψηλούς τζίρους με διέψευσε πανηγυρικά, βάζοντας και μένα σε δεύτερες σκέψεις.

Οπως σημειώνει/προειδοποιεί έμπειρος αναλυτής «...η παραβίαση του απλού ΚΜΟ 200 εβδομάδων -για τον ΓΔ- για δεύτερη φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα αποτελεί μία εξαιρετικά ανησυχητική τεχνική εξέλιξη και μεγάλο πλήγμα στη μεσοπρόθεσμη τάση». Σε σημείο που αν δεν αναιρεθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας, θα μετατραπεί σε ισχυρή αντίσταση που θα ανακόπτει στο μέλλον κάθε ανοδική προσπάθεια. Μία εξίσου ανησυχητική εξέλιξη και ένα μεγάλο πλήγμα στη μεσοπρόθεσμη τάση αποτελεί η παραβίαση των 715 μονάδων. Ειδικά αν στην πρώτη ανοδική αντίδραση επιβεβαιωθούν ως αντίσταση (οι 715 μον.), τότε δύσκολα θα αποφευχθεί η... εκπόρθηση του οχυρού των 700 μονάδων από τους short.

Θεωρώντας τον τραπεζικό κλάδο μη επενδύσιμο (ει μη μόνον για κινήσεις trading, οσάκις δίνει ανοδικές διορθώσεις), η προσοχή των traders επικεντρώνεται στα blue chips και σε επιλεγμένες μετοχές της μεσαίας- χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης. Ομως εάν συνεχιστούν οι πωλήσεις σε τράπεζες και ομόλογα, τότε αναπόφευκτα θα ενεργοποιηθούν περισσότερες εντολές και στα blue chips, με το χθεσινό μείον 3,47% του ΟΤΕ στα 10,58 ευρώ, με συναλλαγές 4,978 εκατ. να είναι ενδεικτικό.

Η ανοδική κίνηση, από τον FTSE25, των μετοχών της Aegean, της Lamda Development, του ΟΛΠ, της ΕΥΔΑΠ, του Fourlis, αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα, που είναι ξεκάθαρα πτωτικός από τη στιγμή που χάθηκαν οι 715 μον. σε «κλείσιμο».

Ούτε η συγκριτικά καλύτερη εικόνα στα μεσαία -προφανώς λόγω περιορισμένης έκθεσής του στα funds και το ξένο κεφάλαιο- μπορεί να διορθώνει για πολύ την κατάσταση, που αρχίζει και γίνεται ανησυχητική.

Σήμερα έως Παρασκευή κρίνεται το μέγα στοίχημα των short για το αν θα τους βγει το ποντάρισμα για υποχώρηση του ΧΑ χαμηλότερα των 700, με πρώτη στάση στις 680 μονάδες.

Πολλά θα κριθούν και από την τάση στα blue chips, καθώς για τον FTSE25 απειλούνται -πλέον- οι 1.858 μον. (τοπικός πυθμένας), με τις χαμηλότερες στηρίξεις στις 1.830 και 1.815 μονάδες. Αν και ακόμη δεν διαφαίνεται κάτι τέτοιο, ενδεχόμενη απώλεια και των 1.815 μονάδων για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης θα προοιωνιζόταν σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης ευρύτερα, με το ΧΑ να λειτουργεί καθαρά προεξοφλητικά.

Απέχει ακόμη αυτό το απαισιόδοξο σενάριο αλλά...με την ελπίδα ότι σήμερα-Παρασκευή θα διαψευστούν οι short.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v