Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Διολισθαίνει προς τις 630 ο Γενικός Δείκτης

Σε χαμηλότερα επίπεδα υποχωρεί η ελληνική αγορά, με τις τραπεζικές μετοχές να γυρίζουν στο «κόκκινο» και τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί πλέον του 1,5%. Περιορισμένος ο τζίρος. Ανοδος για Coca Cola, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ.

ΧΑ: Διολισθαίνει προς τις 630 ο Γενικός Δείκτης

Σε αρνητικό έδαφος από τις 11:05 και μετά το ΧΑ, αλλά με τον ΓΔ σταθερά πάνω από τις 630 μονάδες.
Μεικτές οι τάσεις στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με μικρά κέρδη Φρανκφούρτη και Παρίσι, με ήπιες απώλειες το Λονδίνο. Στο μείον τα futures του S&P στη Νέα Υόρκη, με την αγορά να εστιάζει στα αποτελέσματα τριμήνου. Νωρίτερα ανακοίνωσε η Philip Morris, ακολουθούν American Express και Blackstone.

Στο ΧΑ, οι πωλητές λιγοστοί αλλά σταθεροί σε τραπεζικές μετοχές και blue chips, με συνέπεια το αρνητικό πρόσημο και για τους 3 βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες. Για ακόμη μία συνεδρίαση γίνεται καταμερισμός συναλλαγών, με τον τραπεζικό κλάδο να έχει το 13% του τζίρου αλλά και ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Jumbo, Viohalco, Motor Oil υψηλά στη σχετική κατάταξη. Πρακτικά για ακόμη μία ημέρα παρατηρείται πως τα funds μειώνουν ισόποσα θέσεις τους σε μετοχές του τραπεζικού κλάδου αλλά και σε άλλους επιμέρους, συνεχίζοντας μία τακτική που ακολουθούν για πάνω από ένα μήνα.

Στην περιοχή των 633 μονάδων ο ΓΔ, στις 485 ο ΔΤΡ και πέριξ των 1.668 μονάδων ο FTSE25, με τη ροή από την πλευρά των πωλητών να επιταχύνεται κάπως μετά τις 14:00 και περισσότερο μετά τις 14:30.

Συναλλαγές και τζίρος σε μέτρια επίπεδα, χαμηλότερα του μέσου όρου της προηγούμενης εβδομάδας και κοντά στα μεγέθη των 30-34 εκατ. όπως διαμορφώνονται από τη Δευτέρα.

Νωρίτερα έγινε δημοπρασία για μετοχές της Τραπέζης της Ελλάδος, άλλαξαν χέρια περί τις 248.000 τεμάχια, προφανώς τα υπόλοιπα θα βγουν με τον ίδιο τρόπο στην αυριανή συνεδρίαση.

Η έκθεση της JP Morgan για τις κινήσεις από την πλευρά των τραπεζιτών έκανε τον γύρο των χρηματιστηριακών γραφείων, επιβεβαιώνοντας απόλυτα το ρεπορτάζ που είχε αποκαλύψει τελευταία ο Χρήστος Κίτσιος για τη χαλάρωση των ορίων για απόκτηση ομολόγων από τους συστημικούς ομίλους.

Από τον κλάδο, στο μείον ήταν μέχρι νωρίτερα οι 3 από τις 4 (σχετική ανάρτηση στον Εκηβόλο), για να ακολουθήσει μετά τις 14:15 και η μετοχή της Alpha Bank. Οριακές απώλειες και χαμηλή τιμή στο 1,179 ευρώ, με την Αlpha Βank να έχει τη συγκριτικά καλύτερη συμπεριφορά σε διάστημα μηνός.

Ενέργεια, ΔΕΗ και ΕΛΠΕ στο επίκεντρο, καθώς οι μνηστήρες των λιγνιτικών ζητούν κίνητρα εξαετίας σε μία συγκυρία που σύμφωνα με τη χθεσινή δημοπρασία, η τιμή έπιασε υψηλό στα 54,64 ευρώ (ανά μεγαβατώρα) και το Reuters υποστηρίζει ότι τον επόμενο μήνα θα δοθούν οι δεσμευτικές προσφορές για το 50,1% των Ελληνικών Πετρελαίων.

Στο 1,205 με λίγους αγοραστές η μετοχή της ΔΕΗ, στο 1,59 με άνοδο του ΑΔΜΗΕ, στα 6,90 με μικρές απώλειες των ΕΛΠΕ και στα 6,27 της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής. Η τελευταία προχωρά σε επιστροφή κεφαλαίου 0,30/μετοχή ενώ μετρά κέρδη 48,52% από την αρχή του έτους.

Από τις μετοχές του δείκτη στο συν εκτός από ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΤΕΝΕΡΓ και Coca Cola, EXAE, Lamda Development και Sarantis, ενώ μεγαλύτερες απώλειες καταγράφονται για τίτλους των Motor Oil, Viohalco, μεγαλύτερες του 2%.

Στις 14:50 ο τζίρος στα 16,9 εκατ., η σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 35/45 μετοχές.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v