Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε θετικό έδαφος το Χρηματιστήριο με το βλέμμα στην Πειραιώς

Τρίτη ημέρα με βαριές απώλειες για τον τίτλο της Πειραιώς, που ωστόσο ξεκόλλησε μετά από δύο απανωτά limit down. Γύρω από την αύξηση κεφαλαίου διαμορφώνονται οι ευρύτερες ισορροπίες, με προσεκτικές κινήσεις από αγοραστές και πωλητές.

Σε θετικό έδαφος το Χρηματιστήριο με το βλέμμα στην Πειραιώς

Οριακά υψηλότερα τα ευρωπαϊκά, λίγο χαμηλότερα τα futures στη Νέα Υόρκη. Και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, traders και επενδυτές εστιάζουν (κυρίως) στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς, διαδικασία που εύλογα θα «τραβήξει» ρευστότητα από την αγορά, από θέσεις σε μετοχές του δείκτη.

Στο τρίτο, συνεχόμενο, limit down της μετοχής της Πειραιώς (στην υποκείμενη αγορά) άρχισαν να "ξεκλειδώνουν" και οι συναλλαγές του αντίστοιχου Συμβολαίου (επί της μετοχής) στην αγορά Παραγώγων.

Νωρίτερα με τη μετοχή στα 1,655 ευρώ (-29,97%) έγιναν κάποιες συναλλαγές, που σταδιακά έφτασαν τις 55.270 με τιμές στα 1,53 (-29,82%) παραπέμποντας στην προεξόφληση πως για τη μετοχή-πιθανότατα- θα ακολουθήσουν ακόμη χαμηλότερες, αύριο Πέμπτη-μεθαύριο Παρασκευή.

Πρακτικά μία πρώτη "φουρνιά" ΣΜΕ έκλεισε σήμερα (σε τιμές limit down), επόμενες θα κλείσουν στις αμέσως επόμενες δύο ημέρες, συνεκτιμώντας πως η τελική τιμή (στο κλείσιμο της Παρασκευής) θα "δείχνει" την τιμή διαπραγμάτευσης της μετοχής, από Δευτέρα. Με το που θα ολοκληρωθεί η αμκ και θα "μετρηθούν" το ύψος συμμετοχής και η διάθεση για συναλλαγές επί της "νέας μετοχής" (είτε αγορές, είτε πωλήσεις).

Στην υπόλοιπη αγορά, προσεκτικοί πωλητές-αγοραστές, προκειμένου να μη διαταραχθούν οι ισορροπίες σε αυτό το 3ήμερο, να επιβεβαιωθούν οι στηρίξεις και να προχωρήσει η αναδιάταξη θέσεων. Το πώς διορθώνουν συγκεκριμένες δεικτοβαρείς μετοχές ενισχύει την ανωτέρω προσέγγιση, καθώς το ζητούμενο είναι διττό, αφενός, να καλυφθεί η αύξηση, αφετέρου, να συντηρηθεί η μεσοπρόθεσμα ανοδική φορά, για βασικές εισηγμένες/μετοχές.

Για τις εξελίξεις στο «μέτωπο» της Πειραιώς η ροή ενημέρωσης είναι συνεχής, με τελευταία τα νεότερα που αναφέρει ο Χρήστος Κίτσιος. Η τράπεζα αποτιμάται πλέον στα 86,53 εκατ. Για να έχουμε μία συγκριτική τάξη μεγέθους, η Attica Bank έχει χρηματιστηριακή αξία 92,25 εκατ. ευρώ.

Με αγοραστές σε Eurobank στο 0,786 (1,88%) και Alpha Bank στο 1,134 (2,86%), στην αποτίμηση του 1,75 δισ. Με πωλητές σε Εθνική στα 2,535 (-1,36%). Με ανατροπή της αρχικής εικόνας, με τους αγοραστές να έχουν πλεονέκτημα, εδώ και ώρα οι πωλητές υπερισχύουν. Σε 70 έναντι 35 μετοχών.

Στα 9,27 (1,26%) η ΔΕΗ, στα 2,665 (0,19%) ο ΑΔΜΗΕ (με 8 σερί συνεδριάσεις στο μείον), στα 4,56 (1,33%) η Viohalco, στα 8,75 (0,25%) η ΕΥΔΑΠ, στα 14,52 (0,35%) η Mytilineos στην αποτίμηση των 2,07 δισ.
Cenergy, ΕΛΤΟΝ, Ικτίνος, Intracom, BriQ, Πλαίσιο με αγοραστές από τις μετοχές του FTMidCap.

Στα 34,8 εκατ. η αξία των συναλλαγών, λίγο πριν τις 14:00.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v