Πειραιώς: Καλύφθηκε η ΑΜΚ, lock-up 90 ημερών για Paulson-Mυστακίδη-Helikon

Καλύφθηκε ήδη από σήμερα το διεθνές βιβλίο προσφορών για τις νέες μετοχές. ΤΧΣ και cornerstone καλύπτουν 733 με 819 εκατ. ευρώ από το έως 1,17 δισ. ευρώ, που επιδιώκεται να αντληθούν μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης.

Πειραιώς: Καλύφθηκε η ΑΜΚ, lock-up 90 ημερών για Paulson-Mυστακίδη-Helikon

Καλύφθηκε μέσα σε λίγες ώρες, όπως αναμενόταν, το βιβλίο προσφορών για το διεθνές σκέλος της αύξησης κεφαλαίου της Πειραιώς Financial Holdings καθώς ένα σημαντικό μέρος των -έως- 1.020.000.000 νέων μετοχών δεσμεύεται για τους cornerstone investors και το ΤΧΣ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η Goldman Sachs υποστήριξε νωρίτερα ότι από το premarketing υπάρχουν ενδείξεις για το ενδιαφέρον από πολλούς επενδυτές το οποίο υπερκαλύπτει κατά πολύ το μέγεθος της προσφοράς.

Όπως είναι γνωστό, η τράπεζα εκδίδει έως 1.200.000.000 νέες μετοχές, που λόγω της πλήρους κατάργησης των δικαιωμάτων προτίμησης, διατίθενται με ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό και δημόσια προσφορά στην Ελλάδα. Μέσω της δημόσιας προσφοράς διατίθενται 180 εκατ. νέες μετοχές (το 15% του μάξιμουμ της έκδοσης), με Τράπεζα Πειραιώς και Euroxx να λειτουργούν ως κύριοι ανάδοχοι.

Με δεδομένη την προτιμησιακή μεταχείριση μετόχων της Πειραιώς (σ.σ. ισχύει για όσους ειδικούς και μη επενδυτές κατείχαν μετοχές, κατά την εκκίνηση της συνεδρίασης της 19ης Απριλίου), οι οποίοι εφόσον εγγραφούν δικαιούνται να λάβουν προνομιακά 23,8 νέες μετοχές για κάθε 1 παλαιά, η δημόσια προσφορά στην Ελλάδα θεωρείται ότι θα καλυφθεί εύκολα. Άλλωστε, δίνεται δυνατότητα εγγραφής και νέων επενδυτών όπως και υπερεγγραφής των παλαιών μετόχων.

Μέσω του διεθνούς βιβλίου προσφορών (ιδιωτική τοποθέτηση) θα διατεθούν έως 1.020.000.000 νέες μετοχές εκ των οποίων, όμως, ένα σημαντικό τμήμα έχει δεσμευτεί για τους cornerstone investors και το ΤΧΣ.

Οι Paulson, Μυστακίδης και Helikon δεσμεύονται να βάλουν αθροιστικά 380 εκατ. ευρώ και θα αποκτήσουν 330,4 εκατ. μετοχές, στο -ορατό- σενάριο που η τιμή διάθεσης διαμορφωθεί στο υψηλό σημείο του εύρους διάθεσης (1,15 ευρώ). Μετά την ΑΜΚ, η Paulson & Co θα κατέχει το 18,62%, ο Αριστοτέλης Μυστακίδης το 2,9% και η Helikon το 5,22% της Πειραιώς Financial Holdings.

Το ΤΧΣ, στο ίδιο σενάριο (τιμή διάθεσης στο 1,15 ευρώ), θα απορροφήσει μεταξύ 306,7 με 381,7 εκατ. νέες μετοχές, ώστε να διατηρήσει το ποσοστό του μεταξύ 27% με 33%. Το ΤΧΣ θα βάλει στην ΑΜΚ μεταξύ 353 με 439 εκατ. ευρώ και η τριάδα Paulson-Μυστακίδης-Helikon, 380 εκατ. ευρώ. Αν αφαιρεθούν και τα 207 εκατ. ευρώ από την εγχώρια δημόσια προσφορά (σ.σ. 180 εκατ. μετοχές), μένουν 354 με 440 εκατ. ευρώ, που θα πρέπει να καλύψουν διεθνείς επενδυτές.

Με lock-up period μόλις 90 ημερών οι cornerstone investors

Paulson & Co, Μυστακίδης και Helikon δεσμεύονται να διακρατήσουν τις μετοχές που θα αποκτήσουν μέσω της ιδιωτικής τοποθέτησης μόλις για 90 ημέρες. Αντίστοιχης διάρκειας είναι και το lock-up period για το ΤΧΣ, υπό την αίρεση συνήθων εξαιρέσεων.

Για το διεθνές βιβλίο ως Joint Global Coordinators λειτουργούν οι UBS και Goldman Sachs, ως joint bookrunners οι BNP Paribas, JP Morgan, Morgan Stanley, Abrosia Capital, Axia, Euroxx και Πειραιώς Χρηματιστηριακή.

Η συνδυασμένη προσφορά για τη διάθεση μέχρι και 1.200.000.000 νέων κοινών ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών της Πειραιώς Holdings, ονομαστικής αξίας εκάστης €1,00, ξεκινά σήμερα και θα ολοκληρωθεί στις 23 Απριλίου.

Οι επενδυτές στη Δημόσια Προσφορά θα εγγράφονται για τις Νέες Μετοχές στην ανώτατη τιμή του Εύρους Τιμών, ήτοι €1,15 για κάθε Νέα Μετοχή. Κάθε επενδυτής μπορεί να εγγράφεται για μία τουλάχιστον Νέα Μετοχή και για ακέραια πολλαπλάσια αυτής, στην ανώτατη τιμή του Εύρους Τιμών. Ανώτατο όριο εγγραφής για κάθε επενδυτή είναι το σύνολο των Νέων Μετοχών, δηλαδή έως και 1.200.000.000 μετοχές επί την ανώτατη τιμή του Εύρους Τιμών.

Τα έξοδα της δημόσιας προσφοράς αναμένεται να ανέλθουν σε 83 εκατ. ευρώ και επομένως τα καθαρά έσοδα της ΑΜΚ θα διαμορφωθούν, εφόσον διατεθούν 1.200.000.000 νέες μετοχές προς 1,15 ευρώ έκαστη, στο 1,297 δισ. ευρώ.

Χρήστος Κίτσιος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v