Χρηματιστήριο: Περιμένοντας το τέλος στο IPO του «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Εδώ και μέρες, κυρίως εγχώριοι θεσμικοί αντλούν ρευστότητα για κάλυψη εγγραφών στο ΙΡΟ του ΔΑΑ, που ολοκληρώνεται την Πέμπτη. Η όρεξη των ξένων για ελληνικά assets και η τεχνική εικόνα.

Χρηματιστήριο: Περιμένοντας το τέλος στο IPO του «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Επιμένουν στα ρεκόρ οι επενδυτές στη Wall Street. Στη συνεδρίαση της Fed και στα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών η προσοχή, με τα futures του S&P500 από 0,41% χαμηλότερα στις 4.930 μονάδες.

Τελευταία συνεδρίαση Ιανουαρίου, μήνα με θετικό «ταμείο» για τους επενδυτές από Νέα Υόρκη μέχρι Φρανκφούρτη και το Χρηματιστήριο Αθηνών με υπεραπόδοση για ακόμη έναν κύκλο συνεδριάσεων.

Θετικό κλίμα στα ευρωπαϊκά, καθώς αποφεύχθηκε η ύφεση για την Ευρωζώνη το δεύτερο 6μηνο 2023. Η ανάπτυξη της ιταλικής και ισπανικής οικονομίας αντιστάθμισε τη συρρίκνωση της γερμανικής.

Ανάλογο κλίμα και στο ΧΑ, καθώς το ενδιαφέρον των ξένων για ελληνικά περιουσιακά στοιχεία αποτυπώθηκε εύγλωττα στη θεαματική υπερκάλυψη της έκδοσης 10ετούς ομολόγου από τον ΟΔΔΗΧ. Παράλληλα με τη διαδικασία για τη διάθεση του 19% (+11%) του ΔΑΑ «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Στις 1.355,12 (0,31%) ο Γενικός Δείκτης, με επιβεβαίωση της στήριξης πέριξ των 1.350 μονάδων, ισχυρή ένδειξη πως πωλητές-αγοραστές ενεργούν σε αγαστή συμφωνία αυτό το διάστημα. Συνεδριάσεις που όπως είχε διαφανεί από την προηγούμενη Πέμπτη, κυρίως εγχώριοι θεσμικοί θα αντλούσαν ρευστότητα, προκειμένου να καλύψουν εγγραφές τους στο ΙΡΟ του ΔΑΑ.

Η μέχρι και εχθές επιβεβαίωση των κύριων/εβδομαδιαίων στηρίξεων ενισχύει το ανοδικό ενδεχόμενο, με την προϋπόθεση πως από Δευτέρα θα ενεργοποιηθούν εκ νέου εισροές κεφαλαίων προς τραπεζικά χαρτιά και blue chips. Αύριο ολοκληρώνεται η σχετική διαδικασία για το ΙΡΟ του ΔΑΑ -τα μηνύματα είναι όντως θεαματικά, όσον αφορά και στα δύο σκέλη εγγραφών-, λογικά, όπως εκτιμούν χρηματιστές, μέρος της ρευστότητας θα πρέπει να επιστρέψει σταδιακά στην υποκείμενη αγορά.

Στις 3.293,03 (0,31%) ο FTSE25, ΔΕΗ, ElvalHalcor, AEGEAN, Lamda Development, Viohalco, Jumbo, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΕΛΛΑΚΤΩΡ με αγοραστές από τα blue chips. Ξεχώρισαν η υπεραπόδοση για τη μετοχή της AEGEAN -απόρροια και της γενικότερης τάσης διεθνώς για μετοχές αεροπορικών εταιρειών-, ενθαρρυντική η εκ νέου επαναφορά της Lamda Development πάνω από τα 7 ευρώ, σταθερή η τάση για ElvalHalcor, από τα πλέον τασικά χαρτιά η ΔEΗ.

Στις 1.151,86 (1,11%) ο ΔΤΡ, με αιχμή την Πειραιώς και τον κλάδο πιο «ζεστό» από ποτέ και λόγω της επικείμενης αποεπένδυσης του ΤΧΣ.

Επαναγορά του 8% της ΕΤΕ που έχει το ΤΧΣ από την Εθνική Τράπεζα «βλέπει» η κοινότητα, σύμφωνα με τον Χρήστο Κίτσιο. Την ίδια ώρα, στην κοινότητα ενισχύεται η εκτίμηση πως με τόσο θερμούς τους ξένους για ελληνικά assets, το 27% της Πειραιώς θα μπορούσε να δοθεί on block από το ΤΧΣ και μάλιστα σε τιμές κοντά στο 1,4-1,5 δισ. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο θα αντιστοιχούσε σε αποτίμηση 5 plus δισ., με την τρέχουσα στα 4,561 δισ.

Στο τραπέζι αναστολή του τέλους 10% στις υπηρεσίες συνδρομητικής TV, σύμφωνα με τη Μαρία Μόσχου, στη συμφωνία Trade Estates με ΙΚΕΑ και τον στόχο για τα 700 εκατ. αναφέρεται η Πέννυ Κούτρα.

Τεχνικά, ζητούμενη η επιβεβαίωση και σήμερα της στήριξης της ευρύτερης περιοχής των 1.350 μονάδων.
Σηματωρός η Πειραιώς για τον τραπεζικό κλάδο, παραμένουν ΔEΗ, ElvalHalcor, εκ των κύριων από τα blue chips.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v