Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γλίτωσε την ύφεση η ευρωζώνη το δεύτερο εξάμηνο του 2023

Το ΑΕΠ παρέμεινε σταθερό το τέταρτο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς, καλύτερα από την πτώση 0,1% που είχαν υπολογίσει οι αναλυτές. Στήριξη από Ιταλία και Ισπανία, συρρίκνωση για τη γερμανική οικονομία.

Γλίτωσε την ύφεση η ευρωζώνη το δεύτερο εξάμηνο του 2023

Απέφυγε την ύφεση η ευρωζώνη το δεύτερο εξάμηνο του 2023, γεγονός που προκαλεί έκπληξη, καθώς πολλοί περίμεναν μια πρώτη ύφεση μετά την πανδημία. Η ανάπτυξη σε Ιταλία και  Ισπανία αντιστάθμισε την συρρίκνωση της οικονομίας στη Γερμανία.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν ευρωζώνης παρέμεινε σταθερό το τέταρτο τρίμηνο σε τριμηνιαία βάση - καλύτερα από την πτώση 0,1% που είχαν υπολογίσει οι αναλυτές. Σταθερό παρέμεινε και στην ΕΕ, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση που δημοσίευσε η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το τρίτο τρίμηνο του 2023, το ΑΕΠ είχε μειωθεί κατά 0,1% και στις δύο ζώνες.

Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 0,1% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,2% στην ΕΕ το τέταρτο τρίμηνο του 2023, μετά από 0,0% και στις δύο ζώνες το προηγούμενο τρίμηνο.

Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση της ετήσιας ανάπτυξης για το 2023, με βάση εποχικά και ημερολογιακά προσαρμοσμένα τριμηνιαία στοιχεία, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,5% τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ.

Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι η αρχή της φετινής χρονιάς συνεχίζει να είναι σχετικά αδύναμη, ειδικά καθώς η Γερμανία -η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής- υποκύπτει σε ύφεση. Αλλά η συνολική εικόνα αντιπροσωπεύει την ήπια προσγείωση που ήλπιζε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και είναι απίθανο να επιταχύνει την προοπτική περικοπών των επιτοκίων.

Συρρίκνωση για τη γερμανική οικονομία

Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2023, με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν να υποχωρεί κατά 0,3% σε προσαρμοσμένους όρους και σε σύγκριση με ένα τρίμηνο πριν, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει την πτώση του ΑΕΠ κατά 0,3%.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, για όλο το 2023 το ΑΕΠ προσαρμοσμένο στις τιμές ήταν χαμηλότερο κατά 0,3% σε σύγκριση με το 2022. Μετά την προσαρμογή για τις ημερολογιακές επιπτώσεις, η πτώση ανήλθε σε 0,1%.

Μόλις που απέφυγε την ύφεση η Γαλλία 

Η Γαλλία γλίτωσε οριακά από την ύφεση στο δεύτερο εξάμηνο του 2023, καθώς οι εξαγωγές αντιστάθμισαν την ασθενέστερη ζήτηση στο εσωτερικό .

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής παρέμεινε στάσιμο το τέταρτο τρίμηνο, με τις επενδύσεις και τις καταναλωτικές δαπάνες αμφότερες να μειώνονται. Το αποτέλεσμα ήταν σε ευθυγράμμιση με την πρόβλεψη των αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

Η στατιστική υπηρεσία Insee αναθεώρησε το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου επίσης σε σταθερό, από προηγούμενη εκτίμηση για συρρίκνωση 0,1%.

Ξεπέρασε τις προσδοκίες το ΑΕΠ Ιταλίας και Ισπανίας

Η ιταλική και η ισπανική οικονομία αναπτύχθηκαν περισσότερο από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές στα τέλη του 2023.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ιταλίας αυξήθηκε κατά 0,2% το τέταρτο τρίμηνο, με στήριξη από το εμπόριο, ενώ η ισπανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,6% - ήταν η μεγαλύτερη άνοδος από από τα μέσα του 2022.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v