Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ενα βήμα υψηλότερα ο Γενικός Δείκτης

Συντηρείται η ανοδική κίνηση στην εγχώρια αγορά στη σκιά της επιτυχημένης Δημόσιας Πρότασης για το ΔΑΑ. Alpha Bank, Viohalco, Helleniq Energy και Σαράντης στήριξαν την κίνηση. Στα 138,1 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές.

Χρηματιστήριο: Ενα βήμα υψηλότερα ο Γενικός Δείκτης

Καθαρά ανοδική, η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο, στον απόηχο της εντυπωσιακής υπερκάλυψης για την δημόσια προσφορά του Δ.Α.Α. και τον Γενικό Δείκτη να ολοκληρώνει τις συναλλαγές σε νέα υψηλά 153 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 11/5/2011 (1388,11 μονάδες).

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά και σύμφωνα με την απόφαση του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ, η τιμή διάθεσης για τις προσφερόμενες μετοχές του “Ελ. Βενιζέλος” τόσο στην Ελληνική δημόσια προσφορά, όσο και στη Θεσμική, Διεθνή, προσφορά, ορίστηκε σε €8,20 ανά προσφερόμενη μετοχή, δηλαδή στην ανώτατη τιμή του εύρους τιμής διάθεσης, με εξαίρεση το τίμημα αγοράς που θα καταβάλει η AviAlliance για την αγορά προσφερόμενων μετοχών μέσω της Θεσμικής, Διεθνούς, προσφοράς, το οποίο ανέρχεται σε €9,758 ανά κοινή μετοχή. Η συνολική ζήτηση, που εκδηλώθηκε από Διεθνείς και Έλληνες επενδυτές στην τιμή διάθεσης, ξεπέρασε τα €8 δισ., σημειώνοντας υπερκάλυψη περίπου 12 φορές για το σύνολο της συνδυασμένης προσφοράς, συμπεριλαμβανομένων των cornerstone επενδυτών.

“Αν χρειάζονταν περισσότερες αποδείξεις για τη θεαματική επαναφορά της Ελλάδας, η μεγαλύτερη αρχική δημόσια προσφορά στη Χώρα εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια παρείχε ακριβώς αυτό”, σχολίασε χαρακτηριστικά το Βloomberg.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τρίτη, το Ελληνικό Δημόσιο βγήκε στις Αγορές με 10ετες ομόλογο, με ωρίμανση τον Ιούνιο του 2034, με τις προσφορές να υπερβαίνουν τα 35 δισ. Η Χώρα τελικά άντλησε 4 δισ. ευρώ, με το επιτόκιο να υποχωρεί στο 3,4%.

Συμπερασματικά, δύο Ελληνικά Assets, σε κοντινό χρονικό διάστημα, βρέθηκαν να αθροίζουν προσφορές περισσότερες των 43 δισ., τρανή απόδειξη για την, Παγκόσμια πλεονάζουσα ρευστότητα, αλλά και επιβεβαίωση ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει στις οθόνες μεγάλων Διαχειριστών, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την συνέχεια.

Η κεφαλαιακή συγκέντρωση για τις εγγραφές του Δ.Α.Α., ασφαλώς και αύξησαν την αισιόδοξη περιρρέουσα ατμόσφαιρα, προδιαθέτοντας για εντυπωσιακή ζήτηση στη δημόσια εγγραφή διάθεσης μετοχών της Πειραιώς από το ΤΧΣ.

Να σημειωθεί εδώ ότι η Πειραιώς τροποποίησε, χθες, το οικονομικό ημερολόγιο, επισπεύδοντας την ανακοίνωση αποτελεσμάτων Δ΄ τριμήνου 2023 στις 14/2, από 23/2.

Μένει να φανεί αν η επίσπευση θα αλλάξει τον σχεδιασμό για διενέργεια του placement αρχές Μαρτίου, ή απλά γίνεται προς διευκόλυνση των υποψήφιων συντονιστών Αναδόχων.

Από την άλλη, θα ήταν σημαντική παράλειψη να μην αναφερθεί ότι η σημερινή κίνηση του Χ.Α. προς νέα υψηλά 13 ετών πήρε, τουλάχιστον σε πρώτη φάση και τις ανάλογες βοήθειες από τον θετικό βηματισμό των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, μετά τα σημαντικά χθεσινοβραδινά κέρδη στην Wall Street και το κλείσιμο του Dow Jones σε νέα ιστορικά υψηλά.

Οι Ευρωπαϊκοί δείκτες, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, δείχνουν να υποχωρούν σημαντικά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά, στον απόηχο των στοιχείων της Αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, το Αμερικανικό Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι δημιουργήθηκαν 353000 θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο, από 333000 τον Δεκέμβριο (αναθεωρημένη μέτρηση). Οι αναλυτές περίμεναν πτώση στις 180000 για τον Ιανουάριο.

Απ' ότι φαίνεται και το 2024 κινείται στην ίδια γραμμή με την προηγούμενη χρονιά, για το Χ.Α. Οι επενδυτές που αποφάσισαν να ρευστοποιήσουν κάποιες από τις θέσεις τους για να συμμετάσχουν στη δημόσια προσφορά μετοχών του ‘Ελ. Βενιζέλος’ μάλλον θα δυσκολευτούν να τις ανακτήσουν χωρίς απώλειες. Υπήρξαν επίσης πολλοί επενδυτές που επέλεξαν να βάλουν ‘φρέσκο χρήμα’. Όχι γιατί δεν ήταν κερδισμένοι στις τοποθετήσεις τους, αλλά γιατί πλέον εκτιμούν ότι οι πιθανότητες είναι με το μέρος τους”, σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης (Beta Sec.).

Με όλα τα παραπάνω, ευνόητο είναι ότι οι πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας και κυρίως αυτές μετά τις 6 Φεβρουαρίου, αποκτούν αυξημένο ενδιαφέρον, καθώς θα διαφανεί προς τα που θα κατευθυνθεί η ρευστότητα που έχει “εγκλωβιστεί” στην δημόσια εγγραφή του Δ.Α.Α., με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι μέρος αυτής θα επιστρέψει στο Χ.Α., είτε παρέχοντας στήριξη στις τρέχουσες αποτιμήσεις, είτε αναζητώντας νέες “επενδυτικές ευκαιρίες”.

Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα, με τον τζίρο να δίνει δείγματα γραφής από το ξεκίνημα (στα 14,6 εκατ. ο τζίρος του πρώτου ημιώρου), η ευδιάκριτη υποχώρηση δεικτών και επιμέρους τίτλων από τα αρχικά υψηλά και η διεύρυνση των επιλογών των αγοραστών σε σαφώς μεγαλύτερο κομμάτι από το ταμπλώ του FTSE25.

Από την άλλη, μάλλον διστακτικότερη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, με την επιστροφή των αγοραστών στις μετοχές των “MEZZ”, να δίνουν θέαμα και ενδιαφέρον στους “λάτρεις της αδρεναλίνης”.

Αλλαγή σκηνικού, μετά τα στοιχεία από την Αμερικανική Αγορά εργασίας και στην Αγορά ομολόγων, όπου την αρχική, ήπια, αποκλιμάκωση, την διαδέχεται σημαντική ενίσχυση των αποδόσεων. Έτσι, στο 4,37% αναρριχάται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 3,97% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,200% υποχωρεί η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 1392,27 μονάδες (+1,14%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1385,45 (+0,64%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1385,01 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,61%.

Σε εβδομαδιαία βάση ο ΓΔ σημείωσε κέρδη 1,77% και ο ΔΤΡ κέρδη 5,57%, ενώ από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης αθροίζει κέρδη 7,10% και ο Τραπεζικός κέρδη 14,04%.

Ο τζίρος στα 138,1 εκατ., από τα οποία τα 15,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΧΑΕ, ΙΝΛΟΤ, ΠΕΙΡ, ΜΠΕΛΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, OPTIMA, ΑΛΦΑ, CENER), ενώ ΑΛΦΑ, ΕΤΕ και ΠΕΙΡ απασχόλησαν το 44% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 138,1 εκατ., τα 122,1 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Το ημερήσιο του Τραπεζικού, όσο δίνει κλεισίματα πάνω από τις 1188 μονάδες, έχει σαν επόμενο στόχο τις 1257 μονάδες. Είναι ο κλάδος που οδηγεί την κούρσα και πιθανότατα να έχει σημαντικό ενδιαφέρον μέχρι το placement της Πειραιώς. Τεράστια η επιτυχία με τον ‘Βενιζέλο’ για την Κυβέρνηση, με την ζήτηση να ξεπερνάει κάθε προηγούμενο, χωρίς να μπορούμε να θυμηθούμε κάποια αντίστοιχη περίπτωση την τελευταία 25ετια. Σήμερα καταγράφεται υψηλό 13ετιας, με την Οικονομία να βρίσκεται σε τελείως διαφορετική φάση. Τεχνικά, το μόνο κοντινό επίπεδο που έχουμε είναι η ζώνη των 1409 μονάδων, ενώ ουσιαστικές κοντινές αντιστάσεις αδυνατούμε να διακρίνουμε”, αναφέρει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Ο Τραπεζικός κλάδος θα παραμείνει στο επίκεντρο, καθώς τώρα το ενδιαφέρον μεταφέρεται στο placement της Τράπεζας Πειραιώς. Οι συγκριτικές αποτιμήσεις υποστηρίζουν ένα καθολικό ενδιαφέρον για τις συστημικές Τράπεζες παρέχοντας χώρο για ένα ακόμη ρεκόρ 13 ετών”, σύμφωνα με την Beta Sec.

Ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει να εκπλήσσει ευχάριστα, κινούμενος προς το επίπεδο των 1400 μονάδων, μέσα σε ένα ιδιαίτερα θετικό κλίμα ευφορίας, με επίκεντρο τον Τραπεζικό κλάδο, οδηγούμενο από το γενικότερο θετικό διεθνές κλίμα στις Αγορές, όπως επισημαίνει η Merit Sec. Στο πλαίσιο αυτό αξίζει να αναφερθεί η ένταση του ενδιαφέροντος που σημειώθηκε από Επενδυτικούς Οίκους για το Greek Investment Day στο Παρίσι, καθώς και η μεγάλη επιτυχία της IPO του Διεθνές Αεροδρομίου της Αθήνας.

Επίσης σημαντικό γεγονός αποτελεί η υπερκάλυψη της έκδοσης του νέου 10ετους ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου, για το οποίο οι προσφορές ξεπέρασαν τα €35 δισ., με το επιτόκιο να κυμαίνεται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, συγκριτικά με τις εκτιμήσεις και τελικά το κουπόνι να διαμορφώνεται στο 3,375%.

Μέσα σε αυτή την αισιοδοξία εκτιμούμε ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο φαινόμενο FOMO (fear of missing out) κάνοντας αναφορά στο προηγούμενο σχόλιό μας, για τις αρετές της υπομονής και πειθαρχίας στον Επενδυτικό Κόσμο.

Αντανακλώντας το επενδυτικό συναίσθημα, η απόδοση των ομολόγων είναι κάτι που θα μας απασχολεί συνέχεια μέσα στο 2024, καθώς η δυναμική της Παγκόσμιας Οικονομίας θα εξαρτάται από τα εκάστοτε νέα δεδομένα.

Ενδεικτικά την τρέχουσα εβδομάδα τα μακροοικονομικά νέα έδειξαν ότι στάσιμη παρέμεινε στο 0,0% η Γαλλική Οικονομία το Q42023, σύμφωνα με την INSEE, ενώ η Γερμανική Οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 0,2% το Q12024, (στοιχείο πιθανής οικονομικής ύφεσης) σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ifo. Ταυτόχρονα στην Ευρωζώνη στάσιμο παρέμεινε το ΑΕΠ στο δ' τρίμηνο του 2023, στο 0,0%, έναντι των εκτιμήσεων για πτώση 0,1%, με αποτέλεσμα την αποφυγή της ύφεσης στο H22023.

Στο ιδιαίτερα κρίσιμο θέμα του πληθωρισμού, η προκαταρκτική μέτρηση της Eurostat για τον Ιανουάριο έδειξε ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή επιβράδυνε ελαφρώς στο 2,8% ετησίως, από το 2,9% που είχε προηγηθεί, ενώ στην Ελλάδα από το 3,7% του Δεκεμβρίου, ο δείκτης μειώθηκε σημαντικά στο 3,2%.

Η απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας και της Federal Reserve να αφήσουν αμετάβλητα τα επιτόκιά τους δεν μας εκπλήσσουν καθώς, ιδιαίτερα για την Fed, θεωρούμε ότι το σχόλιο του προέδρου της ότι “δεν έχει growth mandate, αλλά price stability mandate” δείχνει την προσήλωση στον στόχο του 2,0% και της διατήρησής του.

Τα πολύ θετικά οικονομικά αποτελέσματα Εταιρειών όπως οι Amazon, Meta, Apple δείχνουν ότι η δυναμική της Αμερικανικής Οικονομίας είναι πολύ ισχυρή, ενώ από την άλλη η Κινεζική Αγορά εγείρει ανησυχίες με τα νέα και την αβεβαιότητα της δικαστικής απόφασης για τη ρευστοποίηση του Evergrande Group και της συνέπειες στην Αγορά Ακινήτων της Χώρας.

Την επόμενη εβδομάδα σημαντικά νέα αφορούν τον δείκτη Caixin Services PMI της Κίνας, τον δείκτη ISM Services PMI στις ΗΠΑ, τις λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη και τον εναρμονισμένο ΔΤΚ της Γερμανίας.

Σημαντικές Εταιρείες που ανακοινώνουν οικονομικά αποτελέσματα και θα μας απασχολήσουν την επόμενη εβδομάδα είναι οι McDonald's, Caterpillar, BP, Ford, Disney, Philip Morris και Pepsico”, σημειώνει το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

Η επιτυχής διάθεση των υφιστάμενων μετοχών του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, είναι το επιστέγασμα μιας συστηματικής προσπάθειας της Ελληνικής Αγοράς να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της Εγχώριας και Διεθνούς Επενδυτικής Κοινότητας και να επιστρέψει στο χάρτη των Ανεπτυγμένων Αγορών, όπως επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Τα νούμερα συμμετοχής επενδυτών και συγκέντρωσης των κεφαλαίων επιβεβαιώνουν την επιτυχία του εγχειρήματος, ενδεχομένως να συνιστούν και ένα νέο επίπεδο αναφοράς σε άλλες προσπάθειες Αποκρατικοποιήσεων, ή χρηματοδότησης Εταιρειών που έχουν έδρα την Ελλάδα.

Η ευκαιρία που παρουσιάζεται έχει δύο αποδέκτες: Αφενός το Επενδυτικό Κοινό με το οποίο ξανασυστήνεται η Ελληνική Αγορά, αφετέρου με τις Επιχειρήσεις.

Επόμενος μεγάλος δρομολογημένος σταθμός είναι η δημόσια προσφορά των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία θα έχει με το μέρος της την ευνοϊκή παρακαταθήκη τόσο της πρόσφατης διάθεσης μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, όσο και την ισχυρή ζήτηση που εκδηλώθηκε για την πώληση των μετοχών του Ελ. Βενιζέλος.

Υποστηρικτικό για την ψυχολογία είναι επίσης και το χρηματιστηριακό περιβάλλον στο εξωτερικό, με τους δείκτες να σημειώνουν πολυετή, ή ιστορικά υψηλά.

Όλα τα παραπάνω δεν περνούν καθόλου απαρατήρητα από το ταμπλώ, η επίτευξη νέων υψηλών 13 ετών ήρθε με πανηγυρικό τρόπο, με βασικό αρωγό της τάσης τον Τραπεζικό κλάδο.

Οι πρόσφατες ανοδικές αναθεωρήσεις καθαρών κερδών διευκόλυναν την εκδήλωση φρέσκου αγοραστικού ενδιαφέροντος και ενδεχομένως έβαλαν και ένα στοιχείο σχετικών αποτιμήσεων που ανέδειξε περιπτώσεις με σημαντικές “εκπτώσεις” στα τρέχοντα επίπεδα.

Σε δεύτερο χρόνο οι επιχειρηματικές ειδήσεις (ΒΟΑΚ, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, κλπ) βοηθούν στην διάχυση του ενδιαφέροντος και την ανακύκλωση της ρευστότητας της Αγοράς, ενώ έντονη δραστηριότητα παρατηρείται και σε “ξεχασμένες” περιπτώσεις Εταιρειών μικρής κεφαλαιοποίησης, αυξημένου ειδικού ρίσκου.

Η αφύπνιση της Αγοράς σε όλο το εύρος των κεφαλαιοποιήσεων, είναι χαρακτηριστική της διάθεσης που υπάρχει, η οποία έχει ενεργοποιήσει χαρτοφυλάκια με διαφορετικό προφίλ ρίσκου και ορίζοντα διακράτησης.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης επέστεψε σε υπεραγορασμένες ζώνες τιμών από την συνεδρίαση της Πέμπτης, ωστόσο αυτό δεν πτόησε τους αγοραστές να ξεκινήσουν στην συνεδρίαση της Παρασκευής με ανοδικό “χάσμα” τιμών (1376 – 1384) παρά την επίτευξη υψηλών 13 ετών. Θεωρητικά πλέον ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε ένα ανοδικό “ξέφωτο” τιμών, το οποίο έχει όριο τις 1468 μονάδες. Ωστόσο επειδή η προβολή αυτής της αντίστασης έρχεται από το 2011, θα καθιστούσαμε ιδιαίτερα επισφαλή την πρόβλεψη αυτή λόγω της αναντιστοιχίας των επιπέδων του Γενικού Δείκτη και των κεφαλαιοποιήσεων των δύο περιόδων.

Οι υπερτιμημένες ζώνες πλέον, εκτός από το ημερήσιο διάγραμμα, παρατηρούνται και στα εβδομαδιαία και στα μηνιαία διαγράμματα τιμών. Η αποφόρτιση των ταλαντωτών σε παρόμοιες διαγραμματικές συγκυρίες στο παρελθόν δεν έγινε άμεσα, ωστόσο η τριπλή συμφωνία των περιόδων θα βάλει βραχυπρόθεσμα ένα στοιχείο “κορεσμού” της ανοδικής δυναμικής.

Ίσως μια συσσώρευση που θα “χωνέψει” τα πρόσφατα υψηλά και τα σημαντικά κέρδη από την αρχή του έτους, να συγκεντρώνει βραχυπρόθεσμα τις περισσότερες πιθανότητες του διαγραμματικού σεναρίου κίνησης του Γενικού Δείκτη.

Η ειδησεογραφία στο εξωτερικό κυριαρχείται την ερχόμενη εβδομάδα από την ανακοίνωση των εταιρικών αποτελεσμάτων δ’ τριμήνου στις ΗΠΑ. Στις κυριότερες Εταιρείες που θα δημοσιεύσουν μεγέθη επισημαίνουμε: Caterpillar, Estee Lauder, McDonalds, Palantir (5/2), Amgen, Spotify, Ford Motors, Gilead, Alibaba, Paypal, Walt Disney, Uber (6/2), Phillip Morris, Pinterest (7/2) και Pepsi (8/2).

Στο εσωτερικό, εκτός από την έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών την προσεχή Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. ξεχωρίζει την ίδια μέρα (7/2) η έκτακτη γ.σ. της Jumbo με θέμα την έγκριση προμερίσματος χρήσης 0,60 ευρώ/μετοχή”, υπενθυμίζει ο κ. Χατζηδάκης (υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης Beta Sec.).

Περιήγηση στα “ρετιρέ” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10,2), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (6,8), ΕΤΕ (6,5), ΟΠΑΠ (6,1), ΜΥΤΙΛ (5,5), ΟΤΕ (5,4), ΠΕΙΡ (4,8), ΔΕΗ (4,8), ΑΛΦΑ (4,1), ΜΠΕΛΑ (3,6), ΜΟΗ (2,8), ΕΛΠΕ (2,3), TITC (1,9), ΤΕΝΕΡΓ (1,8), BIO (1,7), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,5), CENER (1,4), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (1,1 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας από τους τίτλους των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η Alpha Bank (+2,06%), δεν ήλθε σε επαφή με το “κόκκινο” η Eurobank (0%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν Εθνική (+0,65%) και Πειραιώς (+0,53%).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 1221,24 μονάδες (+1,64%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1212,86 (+0,94%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1210,68 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,76%.

Να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο του ΔΤΡ σηματοδοτεί νέα υψηλά 93 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 23/5/2016 (1237,6 μονάδες).

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1124 μονάδων (ημερήσιο “stop long”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1250 μονάδες. Σε περίπτωση σημαντικής διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1099, 1049, 1026, 1009 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 991 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Σαφές πλεονέκτημα των αγοραστών, δείχνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου διαφοροποιήθηκαν αρνητικά οι ΟΤΟΕΛ (-1,07%), ΚΟΥΕΣ (-0,19%), ΕΛΧΑ (-0,21%), ΕΥΔΑΠ (-0,51%), ΛΑΜΔΑ (-0,43%), ΜΥΤΙΛ (-0,63%). Αμετάβλητος ο τίτλος του ΟΤΕ.

Επιστροφή αγοραστών και κίνηση μόνιμα με θετικό πρόσημο για την μετοχή της Viohalco (+2,56%), που ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε υψηλά 5μηνου. Η μετοχή είναι σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 5,95 ευρώ και την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στα 5,67 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 7,13 ευρώ.

Παρά το, γενικότερα, θετικό κλίμα, τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, συμπλήρωσε ο τίτλος της Autohellas (-1,07%). Ο τίτλος γύρισε σε ημερήσιο “short” με “stop” τα 13,78 ευρώ και με ενδιάμεση αντίσταση τα 13,25 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη στήριξη στα 12,74 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΦΒΜΕΖΖ (+103,61%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+97,25%), ΣΑΤΟΚ (+83,05%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+61,58%), ΓΚΜΕΖΖ (+54,98%), ΦΡΙΓΟ (+51,13%), MONTA (+39,27%), ΚΟΥΑΛ (+35,86%), ΜΙΝ (+34,91%) και ΠΑΙΡ (+31,25%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΒΙΟΤ (+9,38%), ΜΑΣΤΙΧΑ (+4,29%), ΜΑΘΙΟ (+9,43%), MED (+2,60%), ΕΠΙΛΚ (+2,27%), ΚΟΡΔΕ (+1,85%), ΦΙΕΡ (+0,74%), ΚΥΡΙΟ (+2,38%), ΔΑΙΟΣ (+2,27%) και ΣΠΥΡ (+8,25%).

Σε υψηλά 6μηνου η Τεχν. Ολυμπιακή (+2,76%).

Πέντε οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΙΝΚΑΤ (-1,32%).

“Καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων για την MIG (+2,69%), κάτι άρχισε να κινείται.

Αύξησαν συναλλαγές Ιατρικό (+4,32%), Ιντρακόμ (+0,80%), Optima (+2,74%) και Entersoft (+1,91%).

Μετά από πτωτικό “πενταρέ” αντέδρασε η ΚΛΜ (+2,28%).

Επιστροφή αγοραστών σε Μοτοδυναμική (+4,05%), Frigoglass (+2,55%), Performance (+2,49%), Lavipharm (+0,46%), Medicon (+1,92%), ΓΚΜΕΖΖ (+4,29%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+6,28%).

“Καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων για Έλαστρον (+5,41%, με τον υψηλότερο όγκο του τελευταίου 5μηνου) και Άβακα (+0,85%).

Το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 29/1 για Realcons (+5,76% και κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά).

Αντέδρασαν στο χθεσινό -4% τα ΑΣΤΑΚ (+8,33%).

Επτά οι ανοδικές συνεδριάσεις για Sato (+9,09%), όμως σήμερα διακινήθηκε ο υψηλότερος όγκος των τελευταίων 10 μηνών και ο τίτλος έκλεισε με πωλητές.

Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+9,79%) και ΦΒΜΕΖΖ (+7,51%). Στην περίπτωση του δεύτερου και ενώ ο τίτλος είχε αναρριχηθεί μέχρι τα 0,0979 ευρώ (+9,75%) βγήκαν προς πώληση 2 εκατ. κομμάτια στα 0,089 ευρώ (-0,22%), με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί Α.Μ.Ε.Μ. Η προσφορά απορροφήθηκε άμεσα και μένει να φανεί αν αφορούσε “μοίρασμα χαρτιών” πριν την κίνηση προς υψηλότερα επίπεδα.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1319 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1283, 1258, 1249 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1226 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στις 1400 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3200 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3180, 3095, 3043, 3034 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 2978 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3350 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Μικτές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, θέλουν να κινηθούν ψηλότερα οι δείκτες στην Wall Street.

Πιέσεις στο Πετρέλαιο, προς το 1,0783 υποχωρεί το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Προς τα $2055 “προσγειώνεται” ο Χρυσός, προς τα $22,75 το Ασήμι.

Στα $43150 το Bitcoin, λίγο πάνω από τα $2300 το Ethereum.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, Γιοακίμ Νάγκελ, τόνισε ότι “είναι ακόμα πολύ νωρίς για μείωση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Φαίνεται πως είναι εφικτή μια ‘ομαλή προσγείωση’ για την Ευρωζώνη, το οποίο σημαίνει μείωση του πληθωρισμού χωρίς την άσκηση υπερβολικής πίεσης στην Οικονομία”.

Οι παραγγελίες για προϊόντα που παράχθηκαν σε Εργοστάσια στις ΗΠΑ πραγματοποίησαν άνοδο 0,2% τον Δεκέμβριο. Η μέτρηση ευθυγραμμίστηκε με τις προβλέψεις των αναλυτών.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ σημείωσε τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από το 2005 τον Ιανουάριο. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν αυξήθηκε κατά 9,3 μονάδες σε σχέση με τον Δεκέμβριο, στις 79 μονάδες. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τον Ιούλιο του 2021.

“Η Γαλλική TotalEnergies εξετάζει πώληση μεριδίου 50% σε χαρτοφυλάκιο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Η Εταιρεία αναζητά συμβούλους για την πώληση μεριδίου σε χαρτοφυλάκιο Αιολικών και Φωτοβολταϊκών στις ΗΠΑ, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Γαλλία και την Ελλάδα”, όπως μετέδωσε το Reuters.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του πρακτορείου, το χαρτοφυλάκιο αξίζει συνολικά περί τα $2,5 δισ.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,6 δισ., στα 93,8 δισ. ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΒΙΟ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΠΕ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΣΑΡ, ΤΕΝΕΡΓ, CENER. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Eurobank και Autohellas και στο υψηλό οι Ελλάκτωρ και ΟΠΑΠ.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 89 ανοδικούς τίτλους, έναντι 49 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

---ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παραμένουν σταθερές στο συμβόλαιο του δείκτη και να σημειώνουν αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (55.805 συμβόλαια).

Στα 5.834 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 5.815 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Στα 1.523 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.523 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 80 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 80 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.331, 1.116 για τον Φεβρουάριο και 215 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.388), κινήθηκε μεταξύ 3.378,5 και 3.401 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 38, 38 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.216), κινήθηκε μεταξύ 1.215 και 1.220 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Φεβρουάριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.417,25).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.000 Alpha Bank, 5.000 Eurobank, 6.500 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (5.193), Πειραιώς (8.336), Εθνική (1.956), ΔΕΗ (1.171), Alpha Bank (32.029), Ιντρακόμ (690), ΓΕΚ (291), Viohalco (467), ΕΧΑΕ (860), ΑΔΜΗΕ (1.735), Αεροπορία Αιγαίου (423), Ελλάκτωρα (384), ΟΠΑΠ (151), Ελ. Πετρέλαια (430), Μυτιληναίο (408), Cenergy (141), ΕΛΧΑ (221), ΟΤΕ (337), Τέρνα Ενεργειακή (185).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 170.002, Πειραιώς 86.884, Eurobank 26.646, Εθνική 17.731, ΑΔΜΗΕ 27.499. ΔΕΗ 29.511, Τέρνα Ενεργειακή 17.840, ΕΧΑΕ 10.467.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.294.735 τεμ., (από 57.294.735 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.264.473 τεμ. (34.250.349), ΟΠΑΠ 1.612.492 τεμ. (1.612.827), Εθνική 15.236.384 τεμ. (15.369.953), ΟΤΕ 1.558.131 τεμ. (1.558.131), Πειραιώς 938.667 τεμ. (906.151), ΓΕΚΤΕΡΝΑ 6.303.698 τεμ. (6.303.698)

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                        Name of Issuer              NSP            Date

ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕΠΕΥ

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, ΑΚΙΝΗΤΩΝ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

5,80%

 2024-01-19

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v