Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σύνοδος Κορυφής: Στη μέγγενη αγροτών και... Ουκρανίας οι ηγέτες της ΕΕ

Οι σχεδιασμοί για την ΚΑΠ στη σκιά του φόβου για ακροδεξιά στροφή στις ευρωεκλογές. Η ένταξη της AI στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Εισήγηση Κομισιόν με αστερίσκους για ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Βοσνία.

Σύνοδος Κορυφής: Στη μέγγενη αγροτών και... Ουκρανίας οι ηγέτες της ΕΕ

Περίπου 900 τρακτέρ επιχειρούν να αποκλείσουν εκ νέου τις Βρυξέλλες, καθώς οι ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ βρίσκονται στη βελγική πρωτεύουσα για τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής. Οι αγρότες κάνουν επίδειξη δύναμης και αντιπροσωπεύουν το κίνημα των αγροτών σε όλη την Ευρώπη, που υποκινείται, όπως υποστηρίζουν, από τις υπερβολικές περιβαλλοντικές απαιτήσεις της ΕΕ και τις άδικα φθηνές εισαγωγές αγροτικών προϊόντων.

Οι υπουργοί Γεωργίας από το «μπλοκ των 27» βρέθηκαν προ ημερών στις Βρυξέλλες, για να εξετάσουν προτάσεις για την απλούστευση της πολύπαθης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της ΕΕ, σε μια νέα προσπάθεια να κατευνάσουν τους αγρότες -που είχαν κλείσει τους δρόμους και ήρθαν, εκτός από το Βέλγιο, από την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία. Οι υπουργοί όμως δεν κατάφεραν να βρουν μια συναινετική λύση και δέσμη προτάσεων που να ικανοποιεί τους αγρότες.

Οι αγρότες διαμαρτύρονται επίσης για τις πολλές και εξαντλητικές απαιτήσεις σε ό,τι αφορά τη γραφειοκρατία, η οποία εμποδίζει την παραγωγή.

Κάποιες παραχωρήσεις

Οι Βρυξέλλες έχουν προχωρήσει τις τελευταίες εβδομάδες με μια σειρά από παραχωρήσεις. Αυτές περιλαμβάνουν εκτεταμένη αναστολή των κανόνων για την «αγρανάπαυση» και διασφαλίσεις ώστε να σταματήσουν οι ουκρανικές εισαγωγές να κατακλύζουν την αγορά, στο πλαίσιο ενός αδασμολόγητου συστήματος που εισήχθη μετά την εισβολή της Ρωσίας το 2022.

Βραχυπρόθεσμα, οι τελευταίες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα μπορούσαν να άρουν περαιτέρω τους περιβαλλοντικούς περιορισμούς, χαλαρώνοντας τις απαιτήσεις των πρώην κτηνοτρόφων να μετατρέψουν τη γη τους σε λιβάδι.

Η Κομισιόν προβλέπει επίσης μείωση του αριθμού των επιτόπιων επιθεωρήσεων των αγροκτημάτων κατά 50% και την παροχή περιθωρίων σε αγρότες που δεν πληρούν τις απαιτήσεις της ΚΑΠ λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών.

Οι Βρυξέλλες άνοιξαν επίσης την πόρτα για μια πιθανή μεσοπρόθεσμη αναθεώρηση της ΚΑΠ, η οποία θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους νομοθέτες και τα κράτη-μέλη, με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας.

Όμως για τους ηγέτες, οι αξιώσεις αυτές αποτελούν μεγάλο πονοκέφαλο. Από τη μία, φοβούνται ότι εάν δεν βρεθεί μια βραχυπρόθεσμή λύση, οι αγρότες μπορεί να τους τιμωρήσουν στις ευρωεκλογές ρίχνοντας την ψήφο τους σε ακροδεξιά κόμματα που δεσμεύονται να τους δώσουν πολλά, και από την άλλη, για να απλουστευθούν, για παράδειγμα, κάποιοι γραφειοκρατικοί κανόνες, θα χρειάζεται αλλαγή του πλαισίου και αυτό απαιτεί ομοφωνία, η οποία έχει χαθεί προ πολλού στην Ευρώπη.

Μία απ’ τα ίδια

Για ακόμα μια φορά οι ηγέτες καλούνται να εξετάσουν πώς θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούν την Ουκρανία που έχει μπει στον τρίτο χρόνο πολέμου με τη Ρωσία. Στο γράμμα του προς τους ηγέτες της ΕΕ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, είπε ότι «αντιμετωπίζουμε μια κομβική στιγμή. Το επείγον, η ένταση και η ακλόνητη αποφασιστικότητα είναι επιτακτική ανάγκη. Το κύριο καθήκον μας είναι η ταχεία παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία και, με βάση πρόσφατες πρωτοβουλίες όπως αυτή της Τσεχίας, η ταχεία προμήθεια και παράδοση πυρομαχικών στην Ουκρανία».

«Αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα είναι μια ευκαιρία να ενισχυθούν και να επιταχυνθούν αυτές οι προσπάθειες. Επιπλέον, πρέπει να επικεντρωθούμε στην αποτελεσματική εφαρμογή και επιβολή των κυρώσεών μας, καθώς και στην προώθηση των προσπαθειών μας για τη χρήση απροσδόκητων κερδών από ακινητοποιημένα περιουσιακά στοιχεία», πρόσθεσε.

Η Ευρώπη διάλεξε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή για να ενισχύσει την άμυνα και την ασφάλειά της. Ο κ. Μισέλ έκανε λόγο για τη δημιουργία μιας «πολεμικής βάσης». Οι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν την αλλαγή των κανόνων, ώστε η αμυντική βιομηχανία να έχει πρόσβαση σε ιδιωτικούς και δημόσιους πόρους.

Εξοπλισμοί και ΑΙ

Πληροφορίες του Euro2day.gr από τις Βρυξέλλες ανέφεραν ότι αυτή «είναι η χρονική στιγμή για ανανέωση των αμυντικών δυνάμεων βάσει της νέας τεχνολογίας και της Τεχνητής Νοημοσύνης. «ΟΙ ΗΠΑ και η Κίνα έχουν ήδη προχωρήσει πολύ και η Ευρώπη δεν πρέπει να μείνει πίσω. Γι’ αυτό θα πρέπει να διαθέσουμε ροή κεφαλαίων από διάφορες πλευρές, ώστε να επιτευχθεί ο εκσυγχρονισμός», ανέφερε η πηγή.

Οι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν επίσης την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και θα κάνουν έκκληση προς το Ισραήλ να ενταθεί η ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας μέσω θαλάσσης.

Αναμένεται επίσης να συζητηθούν και θέματα διεύρυνσης, καθώς και το αν θα δοθεί το πράσινο φως στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, που έλαβε καθεστώς υποψήφιας χώρας τον Δεκέμβριο του 2022. Η Σύσταση της Κομισιόν, σύμφωνα με πηγές, είναι θετική, αλλά με αστερίσκους καθώς η Βοσνία θα πρέπει να σημειώσει περισσότερη πρόοδο σε μια σειρά από τομείς όπως αυτός της εργασίας.

Ευρω-σύνοδος

Στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης την Παρασκευή, αναμένεται να παρευρεθεί και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κρ. Λαγκάρντ και του Eurogroup Π. Ντόνοχιου.

Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στην οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση και στον συνεχή στενό συντονισμό και διακυβέρνηση των μακροοικονομικών πολιτικών. Σκοπός μια ισχυρή Ένωση Κεφαλαιαγορών βάσει των συστάσεων του Eurogroup.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v