Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: Οι «αντοχές» του Ηρακλή «κλειδί» για το πακέτο Frontier III

«Κλειδί» για τις αποφάσεις της διοίκησης η επάρκεια εγγυήσεων από τον «Ηρακλή ΙΙΙ». Το προφίλ των 60.000 δανείων που περιλαμβάνονται στο πακέτο. Η στόχευση για τα NPEs.

Εθνική: Οι «αντοχές» του Ηρακλή «κλειδί» για το πακέτο Frontier III

Έτοιμο προς τιτλοποίηση ή πώληση -η απόφαση τελεί εν αναμονή-, σε περίπτωση που δεν επαρκέσουν οι εγγυήσεις του Ηρακλή ΙΙΙ, είναι το πακέτο Frontier III της Εθνικής Τράπεζας.

Πρόκειται για μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα  ύψους 620 εκατ. ευρώ και με την κίνηση αυτή η Εθνική βάζει τέλος στα NPE. Η τελική απόφαση για το αν το πακέτο θα τιτλοποιηθεί μέσω του μηχανισμού των κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής ΙΙΙ» ή εντέλει επιλεγεί το plan b της πώλησης εξαρτάται από το πόσες εγγυήσεις θα είναι διαθέσιμες, αφού προηγηθεί η κάλυψη της περιμέτρου που θα αποφασίσει να εντάξει ο εν δυνάμει 5ος πόλος (Attica Bank και Παγκρήτια).

Η δομή

Το πακέτο Frontier III αποτελείται από ένα μείγμα στεγαστικών, καταναλωτικών και δανείων προς μικρές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η περίμετρός του περιλαμβάνει 60.000 δάνεια, εκ των οποίων το 60% είναι ενυπόθηκα στεγαστικά. Οι καταναλωτικές οφειλές (καταναλωτικά δάνεια και οφειλές προς πιστωτικές κάρτες) αποτελούν το δεύτερο σε μέγεθος τμήμα του πακέτου και έπονται χορηγήσεις προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Με δεδομένο ότι το δανειακό χαρτοφυλάκιο δεν παρουσιάζει αξιοσημείωτες ροές νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και ταυτόχρονα τα ρυθμισμένα δάνεια καταγράφουν σταθερότητα στην εξυπηρέτησή τους (σ.σ. οργανική διαχείριση) εκτιμάται ότι δεν θα χρειαστεί ο όμιλος να δρομολογήσει νέα πακέτα τιτλοποίησης/πώλησης.

Στο 3,7% ο δείκτης NPE

Με βάση τα αποτελέσματα του 2023 ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) της Εθνικής Τράπεζας διαμορφώθηκε στο 3,7% και αναμένεται να περιοριστεί έτι περαιτέρω, με στόχο να ευθυγραμμιστεί με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Με βάση το τριετές business plan, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας προβλέπει ότι ο δείκτης NPE θα περιοριστεί περίπου στο 3,5% το 2024 και θα πέσει κάτω από το 3% (ευρωπαϊκός μέσος όρος) το 2026.

Ο δείκτης κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ανερχόταν στις 31 Δεκεμβρίου 2023 στο 88%, με το stock των NPEs την ίδια περίοδο να διαμορφώνεται στο 1,3 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v