Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Σοφοκλέους “γλίστρησε” την τελευταία ώρα...

Συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας στο ΧΑ, με τα θετικά πρόσημα να διαδέχονται τις αρχικές πτωτικές διαθέσεις, για να επιστρέψουν όμως δριμύτεροι οι πωλητές μια ώρα πριν το κλείσιμο. Πτώση 2,08%  για τον τραπεζικό δείκτη.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Η έντονη μεταβλητότητα που επεκράτησε στις αγορές, αποτυπώθηκε και στη σημερινή συνεδρίαση της Σοφοκλέους, όπου τις έντονες αρχικές πιέσεις διαδέχθηκαν ενδείξεις αντίδρασης, όμως οι ανησυχίες επέστρεψαν προς το τέλος κυρίως στους Τραπεζικούς τίτλους, με αποτέλεσμα ο Τραπεζικός δείκτης να κλείσει με σημαντικές απώλειες 2,08% και σχετικά κοντά στο χαμηλό ημέρας.

Μάλιστα τα πράγματα θα ήταν αρκετά χειρότερα αν δεν υπήρχαν οι σημαντικές βοήθειες από τον ΟΠΑΠ (ο τίτλος του οποίου κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο φθάνοντας έως και το +3,9%, αλλά οι δημοπρασίες τον έκλεισαν πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας) και κατά δεύτερο λόγο από τις Coca-Cola, Motor Oil και Βιοχάλκο.

Αντίθετα εντύπωση προκάλεσε η μάλλον αδύναμη εικόνα του Τραπεζικού ταμπλό (από τους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους μόνο το Ταχ. Ταμιευτήριο διασώθηκε με οριακά θετικό πρόσημο), αλλά και οι σημαντικές απώλειες που δέχθηκαν τίτλοι σχετικά “χαμηλότερης διαστρωμάτωσης” όπως Intralot, Altec, Μηχανική, ΓΕΚ, Sprider και Σωλ. Κορίνθου.

Από αύριο κιόλας οι Αγορές εισέρχονται σε θερμοκήπιο μεταβλητότητας, όπου εκτός από το πετρέλαιο θα έχουν να παρακολουθήσουν τόσο το μπαράζ των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου, όσο και σημαντικά μάκρο από την πέραν του Ατλαντικού όχθη.

Έτσι αύριο η General Electric συνεχίζει τον “χορό” που ξεκίνησε η Alcoa και ακολουθούν την επόμενη εβδομάδα, μεταξύ άλλων και σύμφωνα με στοιχεία της Artion ΑΧΕΠΕΥ οι Intel (16/7), Johnson & Johnson (15/7), Coca-Cola (17/7), JP Morgan (17/7), Microsoft (17/7), IBM (17/7), Merrill Lynch (16/7).

Επίσης αναμένονται σημαντικά μακροοικονομικά στοιχεία όπως δείκτης τιμών παραγωγού, λιανικές πωλήσεις και πληθωρισμός για τον μήνα Ιούνιο.

Αποφασιστική για την βραχυπρόθεσμη τάση, σύμφωνα με τεχνικούς αναλυτές, η σημερινή συνεδρίαση στην Wall Street, καθώς τόσο ο Dow Jones (11100) όσο και ο S&P 500 (1240) βρίσκονται μπροστά σε απόλυτα κρίσιμες στηρίξεις, καθοδική διάσπαση των οποίων θα αναγκάσει τις Αγορές να “ξαναδούν” τα πρόσφατα χαμηλά τους, ή να κινηθούν ακόμα χαμηλότερα.

Σε μία τέτοια περίπτωση ασφαλώς και η Σοφοκλέους δεν θα μπορέσει να δώσει την σημερινή “αναρχοαυτόνομη” προσπάθεια και θα υποχωρήσει χαμηλότερα, έστω και αν διαθέτει το “μαξιλάρι” της υπεραπόδωσης στην πτώση.

Από τους θετικούς πρωταγωνιστές του 20αρη στην πρώτη θέση η Coca-Cola (+2,86%), ενώ με αξιοσημείωτα κέρδη ακολούθησαν ΟΠΑΠ, Βιοχάλκο και Motor Oil. Απλά θετικό πρόσημο για το Ταχ. Ταμιευτήριο και αμετάβλητος ο τίτλος του Μυτιληναίου.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Intralot (-4,58%) και Αγροτική (-3,57%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 2% έκλεισαν Ελ. Τεχνοδομική, Εθνική, Πειραιώς και Alpha Bank.

Επίσης αξιοσημείωτες απώλειες για Κύπρου, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Τιτάνα, MPB, MIG και αρνητική μεταβολή για Ελ. Πετρέλαια και Eurobank.

Αν επιστρέψουν οι πιέσεις οι πρώτες στηρίξεις για τον FTSE στις 1812 και 1776 μονάδες και οι αντιστάσεις στις 1853, 1866 και 1900 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης μετά και τις σημαντικές χθεσινοβραδινές απώλειες της Wall Street, όπως ήταν φυσικό ξεκίνησε με πτωτικό gap και μάλλον γρήγορα “είδε” και το χαμηλό ημέρας στις 3344,87 μονάδες (10.32), όμως από εκεί και πέρα φάνηκε να προσπαθεί για κάτι καλύτερο και κυρίως για την ανακατάληψη του ψυχολογικού ορίου των 3400 μονάδων, εν μέσω διακυμάνσεων έφθασε μέχρι το υψηλό των 3426,14 (15.33), όμως από εκεί και πέρα επεκράτησαν οι “ανησυχούντες” και το τελικό κλείσιμο ήλθε χαμηλότερα από τις ενδοσυνεδριακές επιδιώξεις και συγκεκριμένα στις 3372,62 μονάδες με απώλειες 0,92%, ενώ ο τζίρος μειωμένος έφθασε στα 197 εκατ. από τα οποία τα 8,6 αφορούσαν “πακέτα”.

Η όποια προσπάθεια αντίδρασης δεν φάνηκε να απασχολεί ένα σημαντικό κομμάτι του ταμπλό, έτσι ακόμα και στα υψηλά ημέρας οι μετοχές με αρνητικό πρόσημο ήταν περισσότερες.

Τελικά 86 ανοδικοί τίτλοι “κοντράρονται” με 128 πτωτικούς, ενώ για 16 από αυτούς οι απώλειες έφτασαν από 6 έως 18,07%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v