Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA:Θετικές διαθέσεις με... αβανταδόρικες εκθέσεις

Επίθεση…φιλίας στις ευρωπαϊκές αγορές, με ιδιαίτερη αδυναμία στην ελληνική,  πραγματοποιεί αίφνης η Citigroup. Είναι ο οίκος που ρευστοποιούσε συνεχώς από την αρχή του έτους, κατά κύματα και στο Χ.Α. Θετικά μηνύματα από Wall.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Επιλέγει τη συγκυρία ο Αμερικανός της Citigroup για να επισημάνει πως «στην Ευρώπη βρίσκονται οι φθηνότερες μετοχές», επιλέγοντας μάλιστα και συγκεκριμένους κλάδους.

Ο επενδυτικός οίκος φαίνεται να στρέφεται προς τις ευρωπαϊκές αγορές, σε μία περίοδο όπου η αποτίμησή του δείχνει να «ξύνει πάτο». Αλλάζει κάτι στις αγορές; Και γιατί η Citigroup επιμένει ειδικά στην ελληνική αγορά, συγκρίνοντας τους δύο πτωτικούς κύκλους του Χ.Α. και τον ελκυστικό πολλαπλασιαστή κερδών αυτής της περιόδου;

Είναι η περίοδος που, όπως σημειώνει ο Ν.Γ. Δρόσος, στην οικονομία ο «κόμπος φτάνει στο χτένι»… Είναι η πρώτη φορά που ο ΥΠΕΘΟ, από όσους ενθυμούμεθα να έχουν περάσει από την καρέκλα της Συντάγματος, παραδέχεται πως «η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει το καλύτερο δυνατό προκειμένου η δύσκολη αυτή συγκυρία να περάσει με τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις για την Ελλάδα».

Προφανώς και δεν μπορούμε να φανταστούμε κάποιον Έλληνα ΥΠΕΘΟ ή την οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση να μην εργάζεται για να κάνει το καλύτερο για τον τόπο. Αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Εάν οι ιθύνοντες θέλουν να κάνουν κάτι πρακτικά και άμεσα ας αλλάξουν από… χθες τη διαδικασία δημοπρασίας και τεχνητής διαμόρφωσης της τελικής τιμής. Μία μέθοδος - μεθόδευση που αποτελεί… βούτυρο στο ψωμί των κάθε λογής υποτιμητών - κερδοσκόπων.

Πέρα από αυτά, η κατάσταση στις αγορές, και στην ελληνική, παραμένει εξαιρετικά «πονηρή». Πρόκειται για έναν ξεκάθαρα πτωτικό κύκλο των αγορών που μπορεί να δώσει τεχνικής μορφής αντιδράσεις, σύμφωνοι. Ένας φίλος σημειώνει επ’ αυτού πως «δεν αγοράζουμε σε πτωτική τάση, αλλά σε διορθώσεις της ανοδικής».

Όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη τάση πολλά εξαρτώνται από τη διάθεση και την τάση των «χαρτοφυλακίων αντασφάλισης κινδύνου». Εάν έχουν για σήμερα, όπως και στο χθεσινό κλείσιμο, υπόλοιπο πωλήσεων, τότε η λίγο έως πολύ γνωστή διαδρομή -σταδιακή άνοδος για να ρευστοποιηθούν θέσεις, να αγοραστούν χαμηλότερα λίγο μετά τις 13:00 - 13:30, να ξαναντιδράσουν και να «χωθούν» προς το κλείσιμο- θα κάνει και σήμερα την εμφάνισή της.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, όπου πάντα υπάρχουν φωτεινές εξαιρέσεις, στεκόμαστε επιφυλακτικοί απέναντι στην… επίθεση φιλίας ξένων αναλυτών που θέτουν τον πήχη υψηλότερα για μια σειρά δεικτοβαρείς μετοχές. Τα 40 ευρώ για την Εθνική, τα 25 για την Alpha Bank, τα 25 για την Πειραιώς, τα 24 για τη Eurobank και πάει λέγοντας.

Εμείς κρατάμε στα υπόψη μας πως η αβανταδόρικη έκθεση της Citigroup έρχεται έπειτα από μία μακρά περίοδο συνεχόμενων ρευστοποιήσεων κατά κύματα τόσο σε τραπεζικές μετοχές όσο και σε τίτλους εταιριών μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v