ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Κύπρου δίνουν ώθηση στο ΧΑ

Καλοδεχούμενη κάθε ανοδική αντίδραση, που συντηρεί την αγορά σε απόσταση σχετικής ασφάλειας από τον πυθμένα των 3.107 μονάδων. Τάση με ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Κύπρου, Εθνική. Περιορισμένη προσφορά από ξένους.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Η ΔΕΗ δίνει τάση στην αντίδραση βασικών δεικτών και μετοχών.

Με τη στήριξη της Κύπρου και του ΟΠΑΠ, ο Γ.Δ. περνά υψηλότερα των 3.300 μονάδων προς τις 3.320 μ. με ποσοστό της τάξεως του 0,82%.

Η απουσία ουσιαστικής προσφοράς, τουλάχιστον από την πλευρά ισχυρών ξένων επενδυτικών χαρτοφυλακίων, επιτρέπει τη διαμόρφωση ελαφρώς ανοδικής τάσης για την πλειονότητα των μετοχών του 20άρη, που κυμαίνεται στις 1.790 μονάδες.

Αντιδρώντας κατά 1,2% περνά, ενδοσυνεδριακά βέβαια, πάνω από το χαμηλό όριο του εύρους 1.780 - 1.805 μονάδων.

Η ΔΕΗ στα 20,10 ευρώ (2,9%), η Κύπρου στα 8,30 με αυξημένες συναλλαγές 270.000 τεμαχίων, ο ΟΠΑΠ στα 23,32 ευρώ, και η Εθνική στα 26,76 ευρώ δίνουν έστω και τεχνικής μορφής ανάσες στην αγορά.

Περιορισμένος μεν ο τζίρος σε μετοχές του 20άρη και άλλων εταιριών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, ωστόσο διορθώνεται κάπως η βραχυπρόθεσμη εικόνα της αγοράς.

Από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, η Τέρνα στα 6,82 ευρώ, τα Ελληνικά Χρηματιστήρια στα 8,78 ευρώ, διαμορφώνονται υψηλότερα με σχετικά αυξημένες συναλλαγές.

Αντιθέτως, για την Intralot και τον ΟΤΕ καταγράφεται νέα χαμηλή τιμή προς τα 9,10 ευρώ και τα 14,85 ευρώ αντίστοιχα.

Για τον ΟΤΕ έχουμε να παρατηρήσουμε πως η σταθερή, σχεδόν μονόδρομη, υποχώρηση της μετοχής, δηλαδή της αποτίμησης του Οργανισμού, διευκολύνει όπως φαίνεται τους Γερμανούς να ενισχύουν τις θέσεις τους σε ομολογουμένως ευτελείς τιμές.

Και εν πάσει περιπτώσει, η Deutsche Telekom πετυχαίνει, εκμεταλλευόμενη φυσικά τη συγκυρία, να αγοράζει αυτά που υπολείπονται του Οργανισμού μέχρι και ολόκληρα 15 ευρώ χαμηλότερα από τις τιμές που είχε συμφωνήσει με το ελληνικό δημόσιο.

Παράγοντες της αγοράς θεωρούν καλοδεχούμενη κάθε αντίδραση βασικών δεικτών, μετοχών -δεδομένης της απαξίωσης που χαρακτηρίζει συνολικότερα την αγορά-, πόσο μάλλον που συντηρούν το Χ.Α. σε απόσταση σχετικής ασφάλειας, μακρύτερα από τον "πυθμένα" των 3.107 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v