Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Συντήρηση χαρτοφυλακίων στις 3.400

Τη Citi να προχωρήσει πρώτη σε... επιβεβαίωση των συστάσεών της περιμένουν αρκετοί δύσπιστοι ισχυροί Έλληνες επενδυτές. Χαμηλού κόστους μόχλευση και συντήρηση χαρτοφυλακίων στα επίπεδα των 3.400.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Στα περίπου 22 εκατ. ευρώ έφτασαν οι συναλλαγές στα πρώτα 35 - 40 λεπτά της συνεδρίασης.

Από αυτά περί τα 12 εκατ. αφορούν σε συναλλαγές στις 5 βασικές τραπεζικές μετοχές, με την Εθνική να φτάνει σε αξία τζίρου τα 4,6 εκατ. ευρώ.

Σχετικά άνευρη και σήμερα η αγορά, καθώς μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να… εισακούγονται οι παροτρύνσεις της Citigroup.

Το αν θα ενεργοποιηθούν επενδυτικά κεφάλαια από το εξωτερικό ή ελληνικών συμφερόντων από το Λονδίνο, το Λουξεμβούργο ή τη Λευκωσία, μετά τα μέσα της συνεδρίασης, θα φανεί στη συνέχεια.

Προς ώρας η μόχλευση, συγκρατημένη, αφορά σε ένα μικρό μέρος της αγοράς, περισσότερο τις μετοχές των Αττικάτ, Παρνασσού αλλά και των ΓΕΚ - Τέρνα, της Μηχανικής, της Betanet, της Intracom, της Frigoglass, της Altec και ορισμένων ακόμη.

Στη μετοχή της Frigoglass φέρεται να ολοκληρώθηκαν οι πωλήσεις των Αμερικανών, με τους Γερμανούς μάλλον να απορροφούν από προχθές την προσφορά.

Από τεχνικής πλευράς ενδιαφέρον παρουσιάζει η σχεδόν παράλληλη αντίδραση των Αττικάτ - Παρνασσού και ΓΕΚ - Τέρνα, καθώς είναι γνωστή η μετοχική σχέση των δύο πλευρών και εμφανίζεται ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω εξελίξεων.

Βασικοί δείκτες, κυρίως ο FTSE-20, κινούνται πλαγιοανοδικά επιβεβαιώνοντας σε κάποιον βαθμό τη βραχυπρόθεσμη τάση που θέλει ο 20άρης να βρίσκεται υψηλότερα των 1.780 - 1.805 μονάδων.

Αυτό για την τρέχουσα τάση της αγοράς, καθώς η όποια παρουσία των ξένων περιορίζεται τις τελευταίες ημέρες σε μαζικές εντολές πώλησης από το κλείσιμο και μετά της συνεδρίασης, κυρίως όμως με "στημένες" εντολές στη διαδικασία της δημοπρασίας.*

Μέχρις ότου αποσαφηνιστεί η τάση, μετοχές των Εθνικής, Eurobank, Αlpha Bank, Πειραιώς, ΜΡΒ συντηρούνται σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα, χωρίς ουσιαστική προσφορά, αλλά ούτε και με ισχυρή ζήτηση.

Τακτική που παραπέμπει περισσότερο στη διάθεση ισχυρών εγχώριων επενδυτικών κύκλων, κυρίως εκείνων που πρωταγωνίστησαν την προηγούμενη εβδομάδα στο γύρισμα από τα χαμηλά των 3.107 μονάδων, να κρατήσουν την αποτίμηση των χαρτοφυλακίων τους περίπου 8% - 10% υψηλότερα από την ελάχιστη τιμή κτήσης. 

* Για το θέμα της δημοπρασίας και ακριβώς επειδή το κακό παραέγινε χθες, μεταφέρουμε ακόμη μία αναφορά του Γ. Κατικά για τη σχετική διαδικασία. Το παράδειγμα ενδεικτικό και αναφέρεται στην Τέρνα.

Τελευταίες πράξεις χθες, πριν από τη δημοπρασία η μετοχή κυμαινόταν στα 6,94 - 7 ευρώ.

Από την αρχή της συνεδρίασης μέχρι και τις 4:30 οι συναλλαγές δεν ξεπερνούσαν συνολικά τα 18.000 τεμάχια.

Όμως, στη δημοπρασία μπήκε στο σύστημα εντολή πώλησης 99.200 τεμαχίων στα... 6,66 ευρώ και στο -3,2%.

Η εντολή απορροφήθηκε από ξένο οίκο, ωστόσο το ερώτημα ποιους εξυπηρετεί η σχετική μεθόδευση μένει.

Ανάλογες κινήσεις παρατηρήθηκαν χθες σε Μηχανική, Αlapis, Altec, Bαλκάν και σε άλλες πολλές μετοχές ακόμη. 

Νισάφι πια!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v