Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Πρωτοστατούν" οι πωλητές στη Σοφοκλέους

Ο γεωπολιτικός… αστάθμητος παράγων εκτινάσσει στα 145 δολ./βαρέλι το πετρέλαιο και φέρνει τούμπα τις αγορές. Με μετρημένες συναλλαγές στην περιοχή των 3.300 μονάδων το Χ.Α.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Πέφτουμε... μόνοι μας.

Με συναλλαγές λιγότερες από 110 εκατ. ευρώ η αγορά υποχωρεί πέριξ των 3.300 μονάδων, έχοντας καταγράψει "πυθμένα" στις 3.296,5 μονάδες.

Με βάση τις συναλλαγές, φαίνεται πως αγοραστικό ενδιαφέρον από πλευράς ξένων δεν υφίσταται παρά σε περιορισμένη έκταση και η όποια προσφορά αφορά κυρίως σε εγχώρια επενδυτικά χαρτοφυλάκια και σε κάποια "αντισταθμιστικά" χαρτοφυλάκια.

Όχι βέβαια πως η αγορά χρειάζεται την έξωθεν πίεση για να διαμορφωθεί χαμηλότερα, όμως έχει τη σημασία του πως ο DAX χάνει 2,4%, τα συμβόλαια του S&P παραπέμπουν σε άνοιγμα κατά 1,2% χαμηλότερα προς τις 1.239 μονάδες, ενώ... φωτιά παίρνει και πάλι η τιμή του πετρελαίου.

Ο "μαύρος χρυσός" διαμορφώνεται στα 145 δολ. το βαρέλι, καθώς ο... αστάθμητος παράγων, δηλαδή ο γεωπολιτικός τζόκερ, ανασύρεται στο τραπέζι.

Η απαραίτητη σπερμολογία - αφορμή για τη διόρθωση των αγορών μετοχών αποτυπώνεται στα πρωτοσέλιδα ισραηλινών εφημερίδων, που κάνουν λόγο για πιθανή κίνηση του Ισραήλ στο Ιράν.

Εδώ και μέρες είναι προφανές πως ένα μέρος του συστήματος διεθνώς ποντάρει στις επιδράσεις που δημιουργούν η γεωπολιτική αστάθεια και οι διακυμάνσεις στην τιμή του πετρελαίου.

Στο Χ.Α. η Εθνική υποχωρεί μέχρι και 4% και με χαμηλό ημέρας στα 26,7 ευρώ, η Eurobank κατά 2,7% με χαμηλό ημέρας στα 14,46 ευρώ, η Alpha Bank 0,85%, στα 18,42 ευρώ, ο ΟΤΕ κατά 2% προς τα 14,94 ευρώ, ενώ από τον 20άρη "διασώζεται" η Κύπρου στα 8,38 ευρώ.

Για περίπου 150 - 160 μετοχές διαμορφώνεται χαμηλότερη τιμή και για περίπου 55 θετική.

Ο βασικός δείκτης FTSE-20 κινείται κάτα από τις 1.805 μονάδες (δηλαδή του άνω σημείου εύρους στήριξης), "φλερτάροντας" με το χαμηλό των 1.780 μονάδων, έχοντας ενδοσυνεδριακά κινηθεί προς τις 1.778 μονάδες.

Από τη μέχρι τώρα εικόνα των αγορών φαίνεται πως ένα μέρος του συστήματος επιδιώκει να κρατήσει ζωντανή τη γεωπολιτική παράμετρο μέσα στο σαββατοκύριακο, να ζυμωθεί επικοινωνιακά και να πέσει ξανά στο τραπέζι από τη Δευτέρα.

Μένει να φανεί προς το κλείσιμο της συνεδρίασης η συμπεριφορά ορισμένων ξένων επενδυτικών οίκων και ενδεχομένως ορισμένων τραπεζικών ομίλων.

Αν και οι τελευταίοι έχουν εγγράψει ήδη θεωρητικά - λογιστικά υπεραξίες κοντά στο 8% - 10% από τα χαμηλά των 3.107 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v