Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πωλήσεις κόντρα στις αβανταδόρικες εκθέσεις

Προς τα επίπεδα των 3.320 χωρίς ουσιαστική ζήτηση και με μικρό τζίρο υποχωρεί η αγορά. Πτώση άνω του 2,5% για ΕΤΕ, ΕFG, BIOXK, 3E. Λέτε οι αγοραστές των διεθνών οίκων να περιμένουν τις δημοπρασίες;

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Ούτε Citigroup, ούτε προτροπές ξένων οίκων, που με την ολοκλήρωση των ρευστοποιήσεών τους ανακαλύπτουν αίφνης και πάλι τις μετοχές ελληνικών εταιριών, σηκώνει η αγορά.

Θεωρούμε απόλυτα υγιή την αντίδραση κάποιων ισχυρών Ελλήνων επενδυτών αλλά και ομάδας παραγόντων της αγοράς που εκτιμά ότι η συγκυρία δεν προσφέρεται για... δώρα.

Βασικοί δείκτες και μετοχές, χωρίς σημαντική προσφορά αλλά ούτε και ζήτηση, υποχωρούν μεθοδικά χαμηλότερα, ακολουθώντας μία συνήθη και γνώριμή μας διαδρομή, η οποία ενδέχεται να αλλάξει προς το κλείσιμο της συνεδρίασης και ειδικότερα στη διαδικασία της δημοπρασίας.

Ο Γ.Δ. υποχωρεί προς τις 3.320 μονάδες, προς ώρας συντηρείται μία σχετική απόσταση ασφαλείας από τον πυθμένα της προηγούμενης Πέμπτης, τις 3.107 μονάδες, αλλά με τις αγορές να παραμένουν "πονηρές".

Μέχρι νεωτέρας, δηλαδή μέχρις ότου έχουμε επαρκείς ενδείξεις για τη βραχυπρόθεσμη τάση της αγοράς, συνυπογράφουμε την εκτίμηση φίλου της στήλης πως "δεν αγοράζουμε σε πτωτική τάση, αλλά σε διορθώσεις της ανοδικής".

Σύμφωνα με το www.serraios.gr, η μεσοπρόθεσμη τάση της αγοράς δεν μας επιτρέπει την πολυτέλεια του... ξοδέματος της ρευστότητας, πριν οι ισχυροί παίκτες των αγορών αποφασίσουν για το πώς θα κινηθούν.

Μέχρι τώρα θα επιμείνουμε πως η τάση παραμένει ξεκάθαρα καθοδική και απαιτούνται ισχυροί καταλύτες στις ξένες αγορές για να μεταβληθεί η κατεύθυνση βασικών δεικτών και μετοχών.

Σύμφωνα με τον Ν. Κωστόπουλο (εμπορική χρηματιστηριακή), η αντίδραση του Γ.Δ. από τα χαμηλά της προηγούμενης Πέμπτης μέχρι λίγο υψηλότερα των 3.420 μονάδων καλύπτει την πρώτη φάση ανοδικής διόρθωσης, μετά την έντονη υποχώρηση των τιμών.

Εκτιμούμε πως για να δρομολογηθεί ένας δεύτερος ανοδικός κύκλος, που θα μπορούσε να φέρει τον Γ.Δ. προς ή και υψηλότερα των 3.580 μονάδων, πρέπει να σημειωθούν θεαματικές ανατροπές.

Μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα και γι' αυτό παραμένουμε στις θέσεις μας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v