Σοφοκλέους: Μετά τη βουτιά, η αντίδραση

Καλοδεχούμενη κάθε αντίδραση που φέρνει την αγορά μακρύτερα από τον πυθμένα των 3.107 μονάδων. Απομακρύνονται από τα χαμηλά έτους τραπεζικές μετοχές και τίτλοι εταιριών του 20άρη.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Μετά τη βουτιά, η αντίδραση. Σε... μπάντζι μοιάζουν οι δείκτες στις περισσότερες αγορές.

Κατά 1,2% αντιδρά ο DAX στη Φρανκφούρτη, σε άνοδο 1,3% παραπέμπουν τα συμβόλαια του S&P 500, με στόχευση τις 1.256 μονάδες, σταθερά υψηλότερα των 3.300 μονάδων παραμένει ο Γ.Δ. στο Χ.Α.

Με την Εθνική να αντιδρά κατά 2,2% στα 26,90 ευρώ, "ξεφεύγοντας" δηλαδή κι άλλο από τα χαμηλά των 24,96 ευρώ.

Ανάλογη τάση απομάκρυνσης από τα χαμηλά παρατηρείται και για άλλους τραπεζικούς τίτλους (Eurobank, Alpha Bank, MPB και Πειραιώς) αλλά και στις μετοχές του ΟΤΕ, της ΔΕΗ, της ΕΛΤΕΧ, της Βιοχάλκο και της Αγροτικής.

Ανάσα καλοδεχούμενη, καθώς ένα ικανό μέρος θέσεων που είχαν αγοραστεί από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας σε χαμηλότερες τιμές μπορεί να αποφέρει υπεραξίες στα τρέχοντα επίπεδα.

Σε κάθε περίπτωση, η τάση βασικών δεικτών και μετοχών του Χ.Α. εξαρτάται τα μέγιστα από τη συμπεριφορά των ξένων αγορών, ειδικότερα της αμερικανικής.

Ήδη αρκετά αμερικανικά δίκτυα (συμπεριλαμβανομένων των πιο αιρετικών) ποντάρουν διπλά προς το τέλος της εβδομάδας.

Οπότε, δηλαδή, θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της JP Morgan και της Merrill Lynch στις 17/7 και την Παρασκευή της Citigroup. 

Κάποιοι αναλυτές διακινδυνεύουν την εκτίμηση πως με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αυτών θα επιβεβαιωθεί η δυσχερέστατη οικονομική κατάσταση αυτών των επενδυτικών κολοσσών.

Προεξοφλούν, όμως, πως τα μεγέθη δεν θα είναι χειρότερα απ' ό,τι έχουν προβλέψει και σε μεγάλο βαθμό έχουν προεξοφληθεί στην αμερικανική αγορά με την υποχώρηση της αποτίμησης αυτών των οίκων.

Η άλλη πλευρά θεωρεί πως ό,τι γίνεται αυτές τις μέρες, δηλαδή μέχρι αύριο και το αργότερο μέχρι την Τετάρτη, αποσκοπεί στη δημιουργία "μαξιλαριού" για βασικούς δείκτες (ειδικότερα για τον S&P 100 και δευτερευόντως για τον Dow Jones) προκειμένου να αντέξουν σε ενδεχόμενη πίεση στην περίπτωση που τα αποτελέσματα της JP Morgan, της Merrill Lynch και της Citigroup είναι πολύ χειρότερα και από αυτά τα άκρως αρνητικά μεγέθη που έχουν προβλέψει.

Πρακτικά αυτό δίνει περιθώριο ευελιξίας στο Χ.Α., τουλάχιστον για σήμερα - αύριο, το αργότερο την Τετάρτη, οπότε και θα αρχίσει να προεξοφλείται στα συμβόλαια πλέον του S&P και του Dow Jones το κλίμα που θα επικρατεί εν όψει του διημέρου 17 - 18 Ιουλίου.

Από το ευρύτερο μέρος του ταμπλό ξεχωρίζουν η Forthnet στα 3,18 ευρώ, η ΣΙΔΜΑ στα 4,26 ευρώ, η ΙΑΣΩ στα 7,60 ευρώ, η Σάνυο στο 0,82 ευρώ, η Vivere στο 0,92 ευρώ, η Σιδενόρ στα 9,58 ευρώ, η Τηλέτυπος στα 6,12 ευρώ και η Τέρνα στα 6,78 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v