Ετερόφωτη άνοδος χαμηλού κόστους στο ΧΑ

Ανοδικά ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα, με χαρακτηριστικά την μεταβλητότητα, την ευκολία εναλλαγής χρωμάτων στο ταμπλό και ψυχολογίας, και την απαξίωση για περίπου το μισό ταμπλό.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Ανοδικά ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα, όμως η πρώτη συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από σημαντική μεταβλητότητα, χαμηλό τζίρο (ο τρίτος χαμηλότερος του τρέχοντος έτους) και βέβαια από μάλλον «ετερόφωτη» άνοδο.

Τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έδειξαν να χαιρετίζουν την είδηση για επιχείρηση διάσωσης των Freddie Mac και Fannie Mae, όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα την «αγοράζουν» επί μακρόν.

Ουσιαστικά δεν έχει ξεκαθαρίσει κάτι στο διεθνή χρηματιστηριακό χώρο και έτσι η επενδυτική κοινότητα θα συνεχίσει να τηρεί στάση αναμονής με τα «αυτιά τεντωμένα» στις ειδήσεις που θα προέρχονται από την πέραν του Ατλαντικού όχθη.

Έτσι, η Σοφοκλέους ελλείψει εγχώριων ειδήσεων και καταλυτών και εις αναμονή των εταιρικών αποτελεσμάτων θα συνεχίσει να κινείται ακολουθώντας τον βηματισμό των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, ενώ τα χρώματα στο ταμπλό αλλά και η ψυχολογία θα αλλάζουν εξαιρετικά εύκολα.

Εν τω μεταξύ, παραμένουν αστάθμητοι οι παράγοντες του πετρελαίου και των γεωπολιτικών ανησυχιών και βέβαια καθίσταται ευνόητο ότι όλα αυτά έχουν μετατρέψει τις αγορές σε «θερμοκήπιο μεταβλητότητας».

Βεβαίως όλα αυτά αφορούν κατά κύριο λόγο τις μετοχές του 20άρη και κάποιες ακόμα σχετικά χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, στις οποίες οι ξένοι διατηρούν σημαντικές θέσεις, ενώ στα χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι οι ημερήσιες διακυμάνσεις πραγματοποιούνται με ελάχιστες συναλλαγές και έτσι το μεγαλύτερο πρόβλημα ακούει στην συναλλακτική απαξίωση. Αυτό το τελευταίο επιβεβαιώθηκε και σήμερα, καθώς περισσότεροι από 150 τίτλοι (ή περίπου το μισό ταμπλό) τερμάτισαν την συνεδρίαση με συναλλαγές από 0 έως 5.000 τεμάχια.

Τεχνικά ο Δείκτης προσπαθεί να βρει κάποια βάση υψηλότερα των 3.300 μονάδων, όμως για να συμβεί αυτό θα πρέπει να δοθεί η αίσθηση ότι περατώνεται η πλαγιοκαθοδική κίνηση στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές.

Επίσης, τεχνικός προβληματισμός και η υποψία μεταφοράς των πιέσεων αρχίζει να δημιουργείται για τίτλους χαμηλότερα του 20άρη, όπως Σαράντης, Jumbo, Φουρλής, Frigoglass, Sprider, ΓΕΚ, ΚΛΜ, κ.ά.

Τεχνικά και όσον αφορά τον FTSE, πρώτο ζητούμενο είναι το κλείσιμο υψηλότερα των 1.830 μονάδων, κάτι που θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για κίνηση προς τη ζώνη 1.847-1.852, με πρώτες αντιστάσεις στις 1.808-1.812 και 1.820 μονάδες. Αντίθετα, οι στηρίξεις στις 1.786, 1.777, 1.768, 1.740, 1.727 και 1.719 μονάδες.

Όπως προαναφέρθηκε τα χρώματα στο ταμπλό αλλάζουν εύκολα. Έτσι μετά τον κατακόκκινο 20άρη της Παρασκευής, σήμερα όλοι ανεξαιρέτως οι δεικτοβαρείς τραπεζικοί τίτλοι ντύθηκαν στα πράσινα, με επικεφαλής την Τράπεζα Κύπρου (+4,46%) που μάλιστα έκλεισε στο υψηλό ημέρας.

Με κέρδη μεγαλύτερα του 2% η Εθνική, αξιοσημείωτα κέρδη για Πειραιώς, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Αγροτική και θετικό πρόσημο για Alpha Bank, Eurobank, MPB και MIG.

Από τις υπόλοιπες μετοχές του 20άρη ασφαλώς χρίζει ιδιαίτερης αναφοράς ο τίτλος της ΔΕΗ, όχι μόνο γιατί κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ούτε ότι έκλεισε με κέρδη 4,61%, αλλά γιατί ενδοσυνεδριακά έφτασε να κερδίζει έως και 8,1%, βάζοντας ουσιαστικά πλάτη στο Γενικό Δείκτη, μαζί με τον τίτλο του ΟΠΑΠ. Η μετοχή του τελευταίου κινήθηκε επίσης μόνιμα με θετικό πρόσημο, βρέθηκε να κερδίζει έως και 2,54%, όμως τελικά έκλεισε στο χαμηλό ημέρας με κέρδη 0,7%.

Από εκεί και πέρα, αξιοσημείωτα κέρδη για Βιοχάλκο, ΟΤΕ και Τιτάνα, και θετική μεταβολή για Ελληνικά Πετρέλαια και Μυτιληναίο.

Αντίθετα, απώλειες μεγαλύτερες των δύο ποσοστιαίων μονάδων για τον τίτλο της Coca Cola που έκλεισε στο χαμηλό ημέρας, αξιοσημείωτες απώλειες για την Intralot και αρνητικό κλείσιμο για Ελληνική Τεχνοδομική και Motor Oil.

Ο Γενικός Δείκτης μόνο διακυμάνσεων δεν στερήθηκε. Έτσι, κινούμενος σε ένα εύρος περίπου 55 μονάδων (χαμηλό ημέρας 3.286,66, υψηλό 3.341,55) και με εναλλαγές προσήμων τερμάτισε την συνεδρίαση στις 3.315,66 μονάδες, με κέρδη 0,76%, ενώ ο τζίρος πλησίασε τα 154 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 8,2 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Το μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό δεν φάνηκε να συμμερίζεται την συγκρατημένη αισιοδοξία και έτσι 86 ανοδικές μετοχές «αντικρίζουν» 145 πτωτικές, ενώ 24 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 5% έως 16,67%.

Υπενθυμίζονται οι 11.100 μονάδες για τον Dow Jones και 1.240 μονάδες για τον S&P 500 (ουσιαστικά εκεί που έκλεισαν και οι δύο δείκτες μετά την ταραχώδη συνεδρίαση της Παρασκευής), καθώς καθοδική διάσπαση των εν λόγω στηρίξεων θα ανεβάσει στροφές στην πτωτική τάση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v