ΧΑ: Το μη χείρον βέλτιστον και η άμυνα ζητούμενο

Περί τις 200 μονάδες απέχει ο Γ.Δ. από τα χαμηλά έτους. Στο όριο αρκετές μετοχές του 20άρη, σε απόσταση σχετικής ασφάλειας Εθνική, Eurobank, Alpha Bank. Στην καλύτερη θέση, από τα χαμηλά τους, MIG, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Μπορεί να περνά στα… ψιλά, έχει όμως κατά την εκτίμησή μας ιδιαίτερη σημασία.

Αφορά στην καταγραφή της μεγαλύτερης υποχώρησης -τα τελευταία 16 χρόνια- της βιομηχανικής παραγωγής στην ευρωζώνη τον Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο.

Γεγονός που ενισχύει τους φόβους σχετικά με την προοπτική της οικονομικής ανάπτυξης της Ε.Ε., πόσο μάλλον της ελληνικής οικονομίας.

Αυτό σε μία περίοδο όπου οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών εμμένουν στη στείρα επιτοκιακού χαρακτήρα πολιτική τους, οδηγώντας εκ του ασφαλούς την ευρωζώνη σε περιβάλλον στασιμοπληθωρισμού και τους Ευρωπαίους πολίτες σε δεινά.

Αυτό αφορά στην πραγματική οικονομία, στην οικονομία των πολιτών, που βιώνουν στο πετσί τους τις κρίσεις, με ό,τι αρνητικό συνεπάγεται αυτό για τη συνέχεια.

Σε αυτή τη φάση της κρίσης οι αγορές "διορθώνουν" άτακτα, με τον S&P 500 στο χείλος της ιδιαίτερα κρίσιμης στήριξης των 1.220 μονάδων, με τον DAX στη Φρανκφούρτη πριν από λίγο σε υποχώρηση κατά 1,3% και στο Χ.Α. τον Γ.Δ. περί τις 208 μονάδες ψηλότερα από τον πυθμένα των 3.107 μονάδων.

Το περισσότερο που θα μπορούσαμε να περιμένουμε από τις αγορές αυτήν την περίοδο είναι η αποφυγή καταγραφής νέας χαμηλότερης τιμής, αλλά μίας πιθανής εξισορρόπησης βασικών δεικτών, μετοχών και σταθεροποίησης σε ένα λογικό εύρος μεταξύ των 3.100 και των 3.400 μονάδων.

Η χθεσινή αντίδραση, κυρίως μετοχών του 20άρη και εταιριών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, απομάκρυνε κατά τι περισσότερο χαρτιά του FTSE από τα χαμηλά έτους.

Κατά 1,1% υψηλότερα από τη χαμηλή τιμή (22,02 ευρώ) διαμορφώνεται ο Τιτάνας, κατά 3,01% η ΕΛΤΕΧ, κατά 2,4% η ΜΡΒ, κατά 4,9% η Αγροτική, κατά 6,8% ο ΟΤΕ, ενώ στα νέα χαμηλά των 9,10 ευρώ συνεχίζεται η υποχώρηση της Intralot.

Αντίθετα, το μεγαλύτερο περιθώριο ασφάλειας-απόκλισης από τα χαμηλά έχουν κατά 35,8% η MIG, ο Μυτιληναίος κατά 20,25%, ο ΟΠΑΠ κατά 26,7% και η Κύπρου κατά 7,2%.

Η μετοχή της Εθνικής δεν φαίνεται να κινδυνεύει άμεσα, καθώς η τρέχουσα τιμή διαμορφώνεται 8,2% υψηλότερα από τα 24,96 ευρώ. Το ίδιο ισχύει για τη μετοχή της Eurobank (11,9%) και της Alpha Bank (12,7%). Αυτό το στοιχείο καθιστά εκ των πραγμάτων τις τρεις τραπεζικές μετοχές αλλά και  2 - 3 ακόμη από τον FTSE "γερούς κεντρικούς αμυντικούς" γι’ αυτήν τη δύσκολη φάση της αγοράς μας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v