Σοφοκλέους: Επιμένουν σε εσπευσμένες πωλήσεις

Δοκιμάζεται η Ευρώπη και μαζί της η Σοφοκλέους. Μέχρι και 2% χαμηλότερα ο Γ.Δ., με νέα χαμηλά για Intralot, Tιτάν. Κόντρα στην πτώση ΟΠΑΠ, ΜΟΗ με τους πωλητές να επιμένουν σε ΕΤΕ, EFG, Alpha και μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Περί τις 70 μονάδες χαμηλότερα διορθώνει η αγορά, με τις απώλειες να διευρύνονται μετά την υποχώρηση του Γ.Δ. κάτω και από τις 3.250 μονάδες.

Στα πρώτα 25 - 30 λεπτά της συνεδρίασης είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 22 - 23 εκατ. ευρώ, από τα οποία περίπου 3,5 αφορούσαν στη μετοχή της Εθνικής (-3,1%), άλλα δύο στη μετοχή της Alpha Bank (-2,8%) και από περίπου 1,5 - 1 εκατ. ευρώ σε Πειραιώς (-2,1%) και Eurobank (-3,1%).

Από τη διάθεση των πωλητών και τη σύνθεση των ρευστοποιήσεων, τουλάχιστον στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, θα πρέπει να θεωρούμε βέβαιη τη συνέχιση της αποχώρησης εσπευσμένα βραχυπρόθεσμων διαχειριστών και χαρτοφυλακίων αντασφάλισης.

Χρηματιστηριακή πηγή σημείωνε πως ένα μέρος των πωλήσεων για λογαριασμό ξένων σχετίζεται με την προσέγγιση για τον S&P 500 των 1.220 μονάδων.

Αυτό γιατί κατά την εκτίμησή της η διάσπαση της εν λόγω περιοχής για τον S&P 500 θα μπορούσε να οδηγήσει στις καλούμενες «κλιμακωτές πωλήσεις φόβου», οδηγώντας τον βασικό αυτόν δείκτη χαμηλότερα.

Σύμφωνα με την εκτίμηση πάντα της ίδιας πηγής, και ο S&P 100 αλλά και ο δείκτης αμερικανικών τραπεζών δίνουν σήματα περαιτέρω αποχώρησης - εξόδου, με την τάση σε μεγάλο ή μικρότερο βαθμό να περνά και στην Ευρώπη.

Θα ήταν παράλογο να περιμένουμε διαφορετική αντιμετώπιση των μετοχών ελληνικών τραπεζών, στην περίπτωση που οι ξένοι βγάλουν σήμα «γενικευμένης εκποίησης» από τον κλάδο, διεθνώς.

Βέβαια, η υποχώρηση αυτή μπορεί να σχετίζεται και με την ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων την Πέμπτη - Παρασκευή, από JP Morgan, Merrill Lynch και Citigroup στις 18/7.

Στο Χ.Α. οι συνεχιζόμενες πωλήσεις, κυρίως από ξένους, οδηγούν στην καταγραφή ακόμη χαμηλότερης τιμής για την Intralot, νέας χαμηλής τιμής πλέον κάτω και από τα 22 ευρώ για Τιτάνα και σε σημείο καμπής ΕΛΤΕΧ, ΜΡΒ, Αγροτική και ΟΤΕ.

Σε ελαφρώς καλύτερη θέση Εθνική, Εurobank, Alpha Bank χρειάζονται οπωσδήποτε μία ανάσα πολύ σύντομα, προκειμένου να αποφύγουν την υποχώρησή τους σε νέες χαμηλές τιμές.

Βασικοί δείκτες, μετοχές έχουν επιστρέψει στις αρχές του 2005, ενώ για αρκετούς τίτλους εταιριών μεγάλης κεφαλαιοποίησης η τρέχουσα τιμή περνά πλέον στο δεύτερο εξάμηνο του 2004.

Αυτό αφορά σε ένα μεγάλο μέρος της υψηλής κεφαλαιοποίησης, γιατί η κατάσταση είναι σαφώς χειρότερη για αρκετές μικρομεσαίες εισηγμένες.

Γύρω στις 11:10 ο Γ.Δ. κυμαίνεται λίγο υψηλότερα των 3.250 μονάδων, με τον 20άρη να απομακρύνεται από τις 1.780 μονάδες και συγκεκριμένα προς τις 1.753, τη στιγμή που ανάλογο κλίμα κυριαρχούσε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς ο DAX υποχωρεί μέχρι και 2,3% χαμηλότερα.

Σε αυτήν τη φάση της συνεδρίασης θα πρέπει να σημειώσουμε πως μόνο 2 μετοχές από τον 20άρη κινούνται κόντρα στο γενικότερα πτωτικό ρεύμα.

Ο ΟΠΑΠ στα 23 ευρώ (0,17%) με συναλλαγές περίπου 96.000 τεμαχίων και η Motor Oil που συνηθίζει σε δύσκολες συνεδριάσεις να επιδεικνύει τον αντιθετικό χαρακτήρα της.

Στα 13,56 ευρώ η ΜΟΗ, οριακά υψηλότερα κατά 0,30%, με συναλλαγές αξίας περίπου 170.000 τεμαχίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v