ΧΑ: Σε ΕΤΕ - ΟΤΕ και Alapis το 53% του τζίρου

Το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης αναλώθηκε σε τρεις ουσιαστικά τίτλους (Εθνική, ΟΤΕ, Alapis) που απέσπασαν την μερίδα του λέοντος στην μικτή αξίας συναλλαγών. Ντέρμπι στην 4η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.

Τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία από την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ και η απόφαση της BoE να αυξήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στα 175 δισ. στερλίνες, έτυχαν πρόσκαιρα θετικής υποδοχής από τις Αγορές, κάτι που βοήθησε και την Σοφοκλέους να βρεθεί, έστω και οριακά και πάλι πάνω από το ψυχολογικό όριο των 2400 μονάδων.

Όμως παρά το θετικό πρόσημο του Δείκτη, η γενικότερη εικόνα του ταμπλό δεν άφησε ικανοποιημένους όσους παρακολούθησαν την σημερινή συνεδρίαση, κάτι που επιβεβαιώνεται και από την τελική αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών, καθώς οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο “οδήγησαν την κούρσα” από αρχής μέχρι τέλους.

Οι πρώτες πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία αναφέρουν ότι η συντριπτική πλειονότητα των ενεργών traders είχε στα χαρτοφυλάκιά της (ή στα margin) μετοχές Alapis και η σημαντική πίεση που υφίσταται ο τίτλος κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις δημιουργεί “παράπλευρες απώλειες” και σε άλλους τίτλους αυτών των χαρτοφυλακίων.

Μάλιστα οι απώλειες αυτές έχουν σοβαρότερο αντίκτυπο στις μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης, όπου οι αγοραστές είναι περισσότερο δυσεύρετοι.

Και βέβαια πλην της αύξησης κεφαλαίου της Alapis η Αγορά “έφαγε” και την “κεραμίδα” από τα αποτελέσματα του ΟΤΕ και έτσι παρά το σχετικό “come back” από κάποιους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους, το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης αναλώθηκε στην επικέντρωση της προσοχής σε τρεις ουσιαστικά τίτλους και συγκεκριμένα σε Εθνική, ΟΤΕ και Alapis που απέσπασαν την μερίδα του λέοντος στην μικτή αξίας συναλλαγών.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης και το “ντεμπούτο” της Foodlink στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α., με τιμή εκκίνησης τα 2,02 ευρώ. Ο τίτλος κινήθηκε σε ένα εύρος μεταξύ 2,01 και 2,02 ευρώ, έκλεισε αμετάβλητος στα 2,02 ευρώ και διακίνησε 104000 τεμ.

Μπροστά σε εξελίξεις δείχνει να βρίσκεται και η κατάταξη στις κεφαλαιοποιήσεις του Χ.Α., καθώς η Eurobank (5,096 δισ ευρώ) απειλεί άμεσα τον ΟΤΕ (5,097 δισ ευρώ) για την τέταρτη θέση (στις τρεις πρώτες Εθνική, Coca-Cola και ΟΠΑΠ).

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι επιβαρύνθηκε περαιτέρω διαγραμματικά ο τίτλος του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στα 10,20 ευρώ. Κλείσιμο χαμηλότερα από αυτή την στήριξη επιβεβαιώνει την διαγραμματική “δυσπραγία” της μετοχής και βάζει σε δοκιμασία την επόμενη στήριξη στα 9,56 ευρώ.

Η Αγορά εξακολουθεί να είναι με ανοδικό σήμα με τις μεγάλες αντιστάσεις να βρίσκονται αρκετά ψηλότερα, άσχετα με την βραχυπρόθεσμη πορεία της, υποστηρίζει η Solidus Sec. “Stop loss” “long” έχουμε στις 1.225,71 για τον FTSE και στις 2.378,92 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη αντίστοιχα.

Οι στηρίξεις στις 1155, 1135 για τον 20αρη και 2.260, 2.210 για τον Γενικό Δείκτη. Οι αντιστάσεις οι 1.275, 1311 και 2.430 , 2550, 2.625 αντίστοιχα. Κάθε διόρθωση είναι ευκαιρία αγορών, αφού θα δούμε υψηλότερα επίπεδα μέσα στο 2009, υποστηρίζει η ΑΧΕ (!!!).

Επίσης σύμφωνα με την Solidus ενδιαφέρουσα παραμένει και η αυριανή ατζέντα, καθώς περιέχει στοιχεία από την ανεργία στις ΗΠΑ, αλλά και αποτελέσματα β΄ τριμήνου μεταξύ άλλων και από Allianz, RBS, Hypo Real Estate, Puma.

Η χθεσινή διόρθωση τεχνικά αποφόρτισε την εικόνα των ταλαντωτών και έβαλε φρένο στην διάχυση της ανόδου αναφέρει η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ και τονίζει ότι πλέον η Αγορά καθίσταται πιο επιφυλακτική σε εντονότερες διακυμάνσεις, ειδικά προς την θετική πλευρά της τάσης. Η ΑΧΕ “βλέπει” γενικά σταθεροποίηση πάνω από τις 2.400 μονάδες, κάτι που θα έρθει κυρίως υπό την μορφή διόρθωσης μετά τις έντονες πιέσεις που εκδηλώθηκαν στην πλειοψηφία των τίτλων.

Οι μετοχές των Τραπεζών αναμένεται να έχουν και πάλι το μεγαλύτερο μερίδιο στο αγοραστικό ενδιαφέρον ενώ μικρότερης κλίμακας εισροές περιμένει η χρηματιστηριακή στις εταιρείες που εμφάνισαν καλύτερες επιδόσεις από τις εκτιμήσεις της Αγοράς στις πρόσφατες δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων εξαμήνου

Στα blue chips τα μεγαλύτερα κέρδη για Coca-Cola (+3,14% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), Εθνική (+2,73%) και Motor Oil (+2,44%). Με αξιοσημείωτα κέρδη Βιοχάλκο, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, θετικό πρόσημο για Πειραιώς, Τ.Τ. και Alpha Bank και αμετάβλητος ο τίτλος της MIG.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για ΟΤΕ (-4,67%), Μυτιληναίο (-2,43%) και Intralot (-2,44%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 1% ακολούθησε ο Τιτάνας. Απλά αρνητική μεταβολή για Ελλάκτωρα, Ελ. Πετρέλαια, Αγροτική, Κύπρου, Eurobank, MPB.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 2413,78 (10.41) και 2370,39 (13.25) μονάδων και έκλεισε στις 2401,07 μονάδες με κέρδη 0,45%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 212 εκατ. ευρώ.

Δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ικανοποιητική η τελική εικόνα με 79 ανοδικές μετοχές έναντι 139 πτωτικών, ενώ 21 τίτλοι έκλεισαν με ημερήσιες απώλειες από 5 έως 13,64%.

Ελάχιστοι τίτλοι συνδύασαν αξιοσημείωτα κέρδη με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές και μεταξύ αυτών και οι Μοχλός, Κυριακίδης, Κατσέλη, Αεροπορία Αιγαίου, Ικτίνος, Μέτκα και Lamda Development.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v