ΧΑ: Η Εθνική "φρενάρει" την διόρθωση

Στην Εθνική πέφτει και πάλι το βάρος της στήριξης του FTSE 20. Μέχρι τις 2.370 μονάδες διόρθωσε ο ΓΔ, ενώ έχει ατονήσει αισθητά το όποιο ενδιαφέρον και οι συναλλαγές. Χαμηλότερα και η μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Κυρίως η Εθνική Τράπεζα (2,5%) απορροφά τις πιέσεις που ασκούνται σε ΟΤΕ (-4,40%) και Eurobank (-2,6%), σε μία συνεδρίαση που η κατοχύρωση θέσεων συνεχίζεται. Επιπρόσθετα, η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του Οργανισμού (πτώση 97% στο τρίμηνο), είναι απόλυτα λογικό να μην ικανοποίησε την αγορά, με συνέπεια η μετοχή να χάνει μέχρι και 4,9% με συναλλαγές 20 και πλέον εκατ. ευρώ.

Με συναλλαγές 112 εκατ. ευρώ, σημαντικές απώλειες καταγράφουν δεικτοβαρείς τίτλοι, ενώ σε δοκιμασία μπαίνουν οι 2.370 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη. Περιθώριο διόρθωσης, που από τεχνικής πλευράς μπορεί να δικαιολογείται, ωστόσο φέρνει κυρίως την μεγάλη κεφαλαιοποίηση σε τροχιά βραχυπρόθεσμης αδυναμίας.

Οι αρχικές επιφυλάξεις μας, δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν, υποχρεώνοντας κυρίως τους βραχυπρόθεσμους να κλείσουν θέσεις ή να μεταθέσουν για ευθετότερο χρόνο τις όποιες επανατοποθετήσεις τους.

Το κλίμα στην αγορά παραμένει υποτονικό, καθώς είναι εμφανής η έλλειψη τακτικής, η απουσία ουσιαστικών ειδήσεων και προπάντων η προοπτική άμεσης συνέχισης της ανοδικής αντίδρασης στην Wall.

Πισωγύρισμα λοιπόν, τη στιγμή που και η μεσαία κεφαλαιοποίηση δείχνει να ταλαιπωρείται, μετά την ανακοίνωση της Alapis να προχωρήσει σε α.μ.κ 450 εκατ. ευρώ. Σε μία περίοδο που η αγορά αναζητούσε αφορμή για να διορθώσει (και την πρόσφερε χθες η αμερικανική αγορά) η απόφαση της εισηγμένης αναμφίβολα επέτεινε την πίεση. Διόρθωση, που κρατά βασικούς δείκτες, μετοχές μέχρι 1,5-2% χαμηλότερα από τις τελευταίες κορυφές. Κάτι που δεν αλλάζει σημαντικά τον σχεδιασμό των παικτών, τους κρατά όμως σε αναμονή τουλάχιστον για σήμερα.

Οι ρευστοποιήσεις δεν περιορίζονται μόνον σε ΟΤΕ, Eurobank καθώς πωλητές υπερισχύουν σε Τράπεζα Κύπρου, Μυτιληναίο, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Τράπεζα Πειραιώς, Marfin Popular Bank, Intralot, ΕΛΠΕ κ.α. από αυτή την κατηγορία.

Η σχέση ανοδικών-καθοδικών έχει «βαλτώσει» στο 1 προς 1,5 με 60 τίτλους να αντιδρούν ανοδικά, καθώς η «ορμή» που αποτυπώνονταν μέχρι και προχτές στην αγορά έχει καταλαγιάσει αισθητά.

Λίγων μετοχών η αντίδραση (Δρομέας, Κυριακίδης, Αθηνά κ.α.) συνοδεύεται από άξιες αναφοράς συναλλαγές κρατώντας σε χαμηλά επίπεδα το όποιο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v