Περιμένοντας τον… θείο Sam

Συνεδρίαση προεξόφλησης αναμένεται να είναι η σημερινή. Δυνάμεις της αγοράς λαβαίνουν θέσεις (είτε ανοδικά είτε πτωτικά στο ΧΠΑ), εν όψει της ανακοίνωσης των στοιχείων για την απασχόληση στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση για τις αγορές, με αρκετές παγίδες στο ΧΑ αλλά και προσδοκίες πως η Wall μπορεί να στείλει σήμα για ακόμη έναν ανοδικό κύκλο. Ούτως ή άλλως «δίκοπο μαχαίρι» η προσπάθεια προεξόφλησης μίας κίνησης, που μπορεί να καθορισθεί από ένα ισχυρό οικονομικό στοιχείο, όπως είναι ο δείκτης απασχόλησης (…ανεργίας) στις ΗΠΑ.

Στο ΧΑ η διάθεση κατοχύρωσης κερδοφόρων θέσεων, αναδιάρθρωσης δυνάμεων και αναμονής είναι εμφανέστατη ειδικά τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, οπότε πραγματοποιήθηκαν και συγκριτικά αυξημένοι τζίροι.

Λογικά η συνεδρίαση θα κυλήσει ήπια μέχρις ότου αρχίσει να αποτυπώνονται στις ευρωπαϊκές αγορές (περισσότερο στην Φραγκφούρτη) οι κινήσεις προεξόφλησης μίας πιθανής αντίδρασης της Wall. Είτε προς την ανοδική είτε προς την κατεύθυνση της διόρθωσης, με τους αναλυτές να έχουν θέσει τον πήχη σε μικρή αύξηση στο 9,6% από 9,5% (των σχετικών στοιχείων για την απασχόληση).

Ο Γενικός Δείκτης έπιασε χθες χαμηλό στις 2.370, που υπό προϋποθέσεις μπορεί να αποτελεί ζώνη στήριξης αφού τις τελευταίες δύο εβδομάδες όλες οι τοπικά χαμηλές τιμές έχουν σημειωθεί μεταξύ 2.350 και 2.380 μονάδων. Από τις 2.410 μονάδες ξεκινά σήμερα και με τον FTSE 20 στις 1.251 (χαμηλό χθες στις 1.234 μονάδες).

Στη μετοχή κλειδί του τραπεζικού κλάδου και της αγοράς εν γένει, της Εθνικής Τράπεζας, έχουν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις αυξημένες συναλλαγές με χαμηλότερη τιμή τα 19,90 ευρώ (31/7).

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ένα ικανό μέρος θέσεων και νέων μετοχών κατοχυρώθηκαν σε καλές τιμές αφήνοντας διόλου ευκαταφρόνητη υπεραξία σε παίκτες και συμμετέχοντες στην α.μ.κ.

Πηγές του ομίλου θεωρούν ικανοποιητικότατη την συμπεριφορά των κατόχων νέων μετοχών, απόλυτα αρμονική την είσοδο όσων προέκυψαν από την α.μ.κ ενώ εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι για τη συνέχεια.

Βέβαια 20άρης δεν είναι μόνο Εθνική, όμως οι αμέσως βαρύτερες δυνάμεις (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ) δεν βοηθούν -ειδικά ο Οργανισμός- όσο θα έπρεπε. Με -4,7% χθες ο ΟΤΕ βάρυνε (παρά το 1,9% του ΟΠΑΠ) στον δείκτη, ενώ η Eurobank (υποχωρεί περίπου 3% σε δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις) θα πρέπει να βρει βάση, στήριξη υψηλότερα των 9,2 ευρώ για να αποφευχθεί η περαιτέρω διόρθωση προς τα 8,88 ευρώ (χαμηλά 31/7).

Από την κίνηση μετοχών-κλειδιών της τάσης και της τακτικής ισχυρών επενδυτικών κύκλων θα φανεί προς τα πού θα πάει η συνεδρίαση μέχρι την ώρα, που θα αρχίσουν να δίνονται επαρκέστερα δείγματα γραφής από τις ευρωπαϊκές αγορές.

Μέχρι τότε επιμέρους κινήσεις και συμφωνίες προεξοφλείται πως μπορεί να…μετρήσουν στο ταμπλώ. Από αυτή την άποψη αρκετοί παίκτες περιμένουν με ενδιαφέρον και την αντίδραση των Μυτιληναίου-ΜΕΤΚΑ (δες σχετικό θέμα για ΔΕΗ-Μεγαλόπολη), της ΑΝΕΚ (ομοίως για easyCruise) εισηγμένων που άμεσα (αλλά και έμμεσα ) θα μπορούσαν να ευνοηθούν από τις εξελίξεις στο Ξυστό (στο… ταμπλώ αποτυπώνεται εδώ και μέρες αυτή η προεξόφληση) την αύξηση των μεγεθών του Ομίλου Υγεία (αύξηση 36,5% στα κέρδη 6μηνου) και ακόμη μερικών περιπτώσεων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v