Στις 2.350 μονάδες η μάχη της… στήριξης

Χαμηλότερα από τον χθεσινό «πυθμένα» των 2.370 μονάδων υποχωρεί ο ΓΔ. Απώλειες μέχρι 2,5% για ΕΤΕ εν μέσω γενικότερης διάθεσης κατοχύρωσης θέσεων και αναμονής για την διαμόρφωση χαμηλότερων τιμών.

Ακόμη μία δοκιμασία της αγοράς σε χαμηλότερες περιοχές, με τον Γενικό Δείκτη να διολισθαίνει προς τις 2.370 μονάδες. Κίνηση, που παρουσιάζει ενδιαφέρον στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί και σήμερα (όπως συνέβη χθες) η ανθεκτικότητα αυτής της πρώτης γραμμής στήριξης.

Η υποχώρηση κάτω από τις 2.370 μονάδες, πριν από λίγο οδηγεί τον Γενικό Δείκτη σε δοκιμασία της αμέσως χαμηλότερης ζώνης τιμών. Βραχυπρόθεσμης βέβαια, συνεκτιμώντας μάλιστα πως εκτείνεται μέχρι τις 2.350 μονάδες με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την βραχυπρόθεσμη τάση.

Ο FTSE 20 υποχωρεί επίσης μέχρι 1,1% προς τις 1.235 μονάδες καθώς η Εθνική Τράπεζα χάνει περίπου 1,8% στα 20,70 ευρώ, ενώ από τις μετοχές του 20άρη σχετικά πιο αξιόπιστες είναι μέχρι στιγμής οι περιπτώσεις των ΟΤΕ (στα 10,40 ευρώ) και εν μέρει της ΔΕΗ (15,32), MIG (2,94), ΟΠΑΠ (17,38 ευρώ).

Οι συναλλαγές των 16,5 εκατ. ευρώ δεν μπορεί να θεωρηθούν πολλές ή ενδεικτικές μίας γενικότερης διάθεσης για αποχώρηση από την αγορά.

Προσώρας έχουν πολλά χαρακτηριστικά μίας διαδικασίας κατοχύρωσης κερδοφόρων θέσεων- αναδιάταξης χαρτοφυλακίων, κάτι που φαίνεται να συγκρατεί γενικότερα τους εν δυνάμει πωλητές.

Μένει βέβαια να φανεί στη συνέχεια, ποια θα είναι η τακτική που θα ακολουθήσουν οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες, κυρίως στη μετοχή της Εθνικής καθώς από τεχνικής πλευράς η τιμή «δικαιολογεί» υποχώρηση ακόμη και μέχρι τα 19,9 ευρώ (σ.σ της 31/7).

Πάντως η μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς παραπέμπει εμφανώς σε αλλαγή στάσης των βραχυπρόθεσμων, οι οποίοι για… καλό και για… κακό κλείνουν καμία θέση, ρευστοποιούν μερικές υπεραξίες και μειώνουν τον κίνδυνο έκθεση τους έναντι μίας πιθανής αρνητικής εξέλιξης από την αγορά της Νέας Υόρκης.

Αυτή είναι μέχρι τώρα η μία πλευρά της συνεδρίασης γιατί η άλλη αφορά στους επενδυτικούς κύκλους, που απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος της προσφοράς εκμεταλλευόμενοι βέβαια την ευκαιρία να αγοράσουν φθηνότερα.

Ηδη για παράδειγμα έχουν την ευχέρεια να αγοράσουν Εθνική Τράπεζα μέχρι και ένα ευρώ χαμηλότερα από τα υψηλά της Τετάρτης χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να τους δοθούν καλύτερες τιμές προς τα 20,2 ευρώ στη συνέχεια.

Κινήσεις κατοχύρωσης επιχειρούνται στο σύνολο των τραπεζικών μετοχών και τίτλων εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης, παρασύροντας χαμηλότερα όλο και μεγαλύτερο μέρος του ταμπλώ.

Είναι ενδεικτικό, πως πριν από λίγο ανοδικά αντιδρούσαν μόλις 20-25 τίτλοι (Alapis, Elin και Ελλάκτωρ με τις μεγαλύτερες συναλλαγές) ενώ τις 95 έφταναν οι μετοχές, που υποχωρούσαν χαμηλότερα. Στην πλειονότητα τους όμως με συναλλαγές λιγότερες των 10 χιλιάδων τεμαχίων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v