Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ορατή η κατοχύρωση κερδών στο ΧΑ

Κορυφή ή νέο σημείο εκκίνησης οι 1.400 μονάδες για τον FT 20. Πιθανότερο το πρώτο ενδεχόμενο με oρατή τη κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων. Ενδείξεις κορύφωσης για τον S&P 500 καθιστούν επιφυλακτικούς αρκετούς επενδυτές.

Πονηρή, εξαιρετικά πονηρή η σημερινή συνεδρίαση καθώς βασικοί δείκτες (σε ΧΑ και ξένα ) "δοκίμασαν" χθες ευαίσθητες τεχνικά περιοχές.

Δεν θα επιμείνουμε πολύ στην συμπεριφορά του S&P 500, που ωστόσο δίνει ενδείξεις κορύφωσης της τάσης αλλά σε αυτήν του 20άρη μας. Πράγματι η χθεσινή διακύμανση του αντιπροσωπευτικότερου δείκτη του ΧΑ ολοκληρώθηκε σε σχεδόν προδιαγεγραμμένο εύρος υποχωρώντας αρχικά προς τις 1.353 (συγκεκριμένα φθάνοντας έως τις 1.358) αντέδρασε μέχρι τις 1.400,5 για να διαμορφωθεί τελικά στις 1.378,15 μονάδες.

Δηλαδή σε κλείσιμο χαμηλότερα από αυτό της Τετάρτης και τις 1.380,60 μονάδες. Κατ΄αρχήν αποθαρρυντική ένδειξη, που εάν συνδυαστεί με την διακύμανση του Δείκτη Τραπεζών και (κυρίως) της Εθνικής θα πρέπει να μας καθιστά ε ξ α ι ρ ε τι κ ά επιφυλακτικούς για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Ουσιαστικά η κατάσταση περιπλέκεται περισσότερο, καθώς μένει μία εβδομάδα μέχρι την εκλογική αναμέτρηση, (δες σχετικά και θέμα του Στέφανου Κοτζαμάνη για τη μετεκλογική…Σοφοκλέους) και από τις λίγες περιπτώσεις να κινηθεί αυτόνομα και υψηλότερα το ΧΑ σχετίζεται με την πιθανότητα εισροής… κερδοσκοπικών κεφαλαίων ξένων, που θα ποντάρουν στην επόμενη ημέρα.

Σε αυτή την περίπτωση ο Ftse 20 ξεπερνά με αυξανόμενες συναλλαγές τις 1.400-1.405 μονάδες και οδηγείται σε κορύφωση στις αρχές Οκτωβρίου. Μία κίνηση, που θα μπορούσε να στηριχτεί μ ό ν ο στις τράπεζες και πουθενά αλλού με… καύσιμο και αφορμή τα πονταρίσματα για τις μετεκλογικές ανακατατάξεις και εξελίξεις.

Μέχρις εδώ όμως, καθώς οι αποθαρρυντικές ενδείξεις είναι αρκετές και μένει να φανεί σήμερα-την Δευτέρα εάν η ανοδική αντίδραση του Σεπτεμβρίου βαίνει κορυφούμενη ή κορυφώνεται κάπου εδώ.

Και συγκεκριμένα για τον 20άρη προς την κορυφή των 1.405 μονάδων. Κρίσιμη και σήμερα η περιοχή των 1.353 μονάδων, καθώς υπάρχουν εντολές πώλησης σε τραπεζικές μετοχές και χαρτιά της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Κρίσιμη και για το ενδεχόμενο καθοδικής διάσπασης σήμερα-την Δευτέρα κάτι που μας υποχρεώνει να μείνουμε ε ξ α ι ρ ε τ ι κ ά επιφυλακτικοί. Τουλάχιστον μέχρι να δούμε εάν ο 20άρης μπορεί να κινηθεί υψηλότερα των 1.405 μονάδων. Ακούμε μάλιστα μερίδα διορατικών παικτών, που θεωρεί πως ενδεχόμενες "ψηλές τιμές" σήμερα θα ήταν καλή αφορμή για κατοχύρωση θέσεων, εν όψει ενός πολύ… πονηρού ΣαββατοΚύριακου.

Από αυτή την άποψη βγάζουμε τη σημερινή συνεδρίαση με όσο πιο προσεκτικές θέσεις γίνεται, αυξάνουμε ρευστότητα εν όψει της επόμενης τελευταίας προεκλογικά εβδομάδας και συγχρονιζόμαστε με τους αγοραστές στην περίπτωση που π ρ ά γ μ α τ ι μπουν στο ΧΑ καθαρά… κερδοσκοπικά κεφάλαια, που θα ποντάρουν στην αναμέτρηση της 4/10 και τις εξελίξεις της επόμενης ημέρας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v