Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

“Σκόραραν” οι πωλητές στις … καθυστερήσεις (!)

Οι δημοπρασίες απέτρεψαν το τρίτο συνεχόμενο θετικό πρόσημο για τον Γενικό Δείκτη, σε μία συνεδρίαση αξιοπρόσεκτης μεταβλητότητας και προσπάθειας δημιουργίας εντυπώσεων. Περιορισμένος ο δανεισμός τίτλων.

Οι δημοπρασίες απέτρεψαν το τρίτο συνεχόμενο θετικό πρόσημο για τον Γενικό Δείκτη, σε μία συνεδρίαση αξιοπρόσεκτης μεταβλητότητας και προσπάθειας δημιουργίας εντυπώσεων.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Γενικός Δείκτης ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να υποχωρεί έως τις 2577,13 μονάδες (-1,32%), για να πάρουν πρωτοβουλίες οι αγοραστές και ο Δείκτης όχι μόνο να ανακτήσει το θετικό πρόσημο αλλά και να αναρριχηθεί μέχρι τις 2644,59 μονάδες (+1,27%), στις 17.00 βρέθηκε στις 2615,03 μονάδες (+0,13%) για να έλθουν οι δημοπρασίες και να τον κλείσουν στις 2609,25 μονάδες (-0,09%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ταμπλό των Δεικτοβαρών τίτλων με αγοραστές έκλεισαν μόνο οι Ελλάκτωρ, Αγροτική Τράπεζα , Εθνική Τράπεζα και Intralot.

Οι μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες για Αγροτική Τράπεζα (-2,47%) και Τράπεζα Εθνική (-2,44%). Με αξιοσημείωτες, αλλά μικρότερες, απώλειες οι Βιοχάλκο, Μυτιληναίος, MIG και αρνητική μεταβολή για Ελλάκτωρα και Τράπεζα Κύπρου.

Αντίθετα σαν θετικότερος πρωταγωνιστής μπορεί να θεωρηθεί ο τίτλος της Alpha Bank (+2,31%), ενώ με μικρότερα αλλά αξιοσημείωτα κέρδη ακολούθησαν οι ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, Motor Oil, MIG. Απλά θετικό τελικό πρόσημο για Coca-Cola, Intralot, Eurobank, ΟΤΕ, Τιτάνα, Τράπεζα Πειραιώς και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Σχετικά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 89 ανοδικές μετοχές έναντι 121 πτωτικών και 18 τίτλοι με απώλειες από 5 έως 11,48%.

Μεταξύ των θετικών πρωταγωνιστών που συνδύασαν κέρδη και αξιοπρόσεκτες συναλλαγές και οι Κυριακίδης, Άλφα Γκρίσιν, Ναυτεμπορική, Μινωικές, ΕΥΑΘ, Δρομέας, Κορρές, Lamda Development, Reds, Kleeman, S&B Βιομ. Ορυκτά, Eurobank Properties κ.λ.π.

Η σημερινή συνεδρίαση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν σχετική επίδειξη δυναμικής από πλευράς αγοραστών, καθώς η διστακτικότητα που προκάλεσε το πτωτικό άνοιγμα των Ευρωπαϊκών Αγορών σταδιακά ξεπεράστηκε, η προσφορά (που δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και εντυπωσιακή) απορροφήθηκε και όταν ήλθαν τα νέα από την Αγορά εργασίας στις ΗΠΑ που θεωρήθηκαν από τους αναλυτές σχετικά καλύτερα του αναμενομένου, η Αγορά κινήθηκε σε υψηλότερα επίπεδα, βοηθούμενη και από “διακριτικό” κλείσιμο “short” θέσεων.

Βέβαια όλα αυτά αφορούν τον Δείκτη και κάποιους επιμέρους Δεικτοβαρείς τίτλους, καθώς η τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών – πτωτικών μετοχών που διαμορφώθηκε περίπου στο 1 προς 1,4 αφήνει να εννοηθεί ότι σε ένα σημαντικό κομμάτι του ταμπλό επέστρεψε η επιφυλακτικότητα.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου στην αρχή της συνεδρίασης έβλεπαν σχετική υποχώρηση και σε συνάρτηση με την αρνητική διεθνή εικόνα δεν απέκλειαν σημαντικές κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, όμως η μεταστροφή της εικόνας σε αρκετούς Δεικτοβαρείς τίτλους σταδιακά άλλαξε και την γενικότερη ψυχολογία.

Ασφαλώς και καθοριστικό ρόλο θα συνεχίσουν να παίζουν τα ξένα χαρτοφυλάκια και όλα αυτά σε μία Αγορά που όπως την χαρακτήρισε παλαιός επαγγελματίες προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ προσδοκιών και επιφυλακτικότητας.

Ασφαλώς και όσοι συνεχίζουν να τηρούν συντηρητική στάση έχουν επιχειρήματα και το ισχυρότερο δείχνει να είναι ότι οι περισσότερες και τουλάχιστον οι Δεικτοβαρείς μετοχές, έχουν προσεγγίσει την “δίκαιη” αξία τους και αυτό ίσως να επιφέρει σημαντικές αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων. Το θέμα είναι αν αυτές οι κινήσεις (που προς το παρόν δεν φαίνονται στο ταμπλό καθώς η Αγορά συνεχίζει να ανεβαίνει με τους ίδιους τίτλους) επιφέρουν και διαθέσεις μείωσης του ρίσκου, ή απλά θα υπάρξει μετακύλιση του ενδιαφέροντος σε μετοχές που θεωρητικά “έχουν μείνει πίσω”.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές

Είμαστε με “σήμα αγοράς” λέει το τμήμα ανάλυσης της Solidus Sec. που επισημαίνει την δυναμική που συνεχίζει να δείχνει ο Τραπεζικός κλάδος, ενώ δεν αποκλείει σημαντική θετική έκπληξη από την μετοχή της ΔΕΗ αν έχει τελειώσει ο μεγάλος πωλητής των τελευταίων ημερών (ο τίτλος πριν την σημερινή συνεδρίαση συμπλήρωσε πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις). Σύμφωνα με την ΑΧΕ οι επόμενες αντιστάσεις για FTSE και Γενικό Δείκτη οριθετούνται στις 1.460 και 2.735 μονάδες αντίστοιχα, ενώ το ανοδικό εγχείρημα μπορεί να τεθεί υπό βραχυπρόθεσμη αμφιβολία αν το όποιο “pull back” φέρει τους εν λόγω δείκτες να κλείνουν χαμηλότερα των 1329 και 2535 μονάδων αντίστοιχα.

Σε επιμέρους Δεικτοβαρείς τίτλους και συγκεκριμένα σε Τράπεζα Εθνική και Τράπεζα Πειραιώς, μένει το τμήμα ανάλυσης της Fortius Finance.

Στην περίπτωση της Εθνικής το τμήμα ανάλυσης της ΑΧΕ επισημαίνει την ανοδική διαφυγή της μετοχής από τη βραχυχρόνια παλινδρομική κίνηση που πραγματοποιούσε το τελευταίο χρονικό διάστημα μεταξύ των 23,20 και 21,60 ευρώ. Ζητούμενο για τη συνέχεια είναι η δυναμική προσέγγισης της ισχυρής αντίστασης των 25 ευρώ, καθώς εάν διασπαστεί, θα επαναφέρει τη μετοχή στην προ της κρίσης ζώνη (25 με 27,86 ευρώ). Οι ενδείξεις που δίνουν οι τεχνικοί δείκτες συνηγορούν προς την ολοκλήρωση του θετικού σεναρίου.

Σε ότι αφορά τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, η Fortius Finance επισημαίνει ότι η μετοχή βρίσκεται σε μεσοπρόθεσμο ανοδικό κανάλι που έχει ως άνω όριο στην παρούσα φάση τα 12,74 ευρώ. Πιθανή επιβεβαιωμένη ανοδική διάσπαση του εν λόγω σχηματισμού θα προσδώσει στη μετοχή ιδιαίτερη δυναμική ανοίγοντας το πεδίο για την προσέγγιση της ισχυρής ζώνης αντίστασης των 14,40 με 15,38 ευρώ.

Θεμιτές όσο και αναμενόμενες χαρακτηρίζει τις κινήσεις κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ που παράλληλα επισημαίνει την βαρύνουσα σημασία του συναλλακτικού όγκου ο οποίος θα δώσει και το στίγμα των διαθέσεων από την πλευρά της προσφοράς.

Σύμφωνα με την ΑΧΕ ενδεχομένως να υπάρξουν θετικές διαφοροποιήσεις σε μετοχές που κινούνται σε “δεύτερο χρόνο”, ενώ τα βραχυπρόθεσμα – ασθενή- επίπεδα στήριξης εντοπίζονται στις 2.575 μονάδες (σημερινό ενδοσυνεδριακό χαμηλό του Δείκτη στις 2577,13 μονάδες).

Τέσσερις λόγοι συντηρούν το θετικό κλίμα στην Σοφοκλέους σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζάνα. Ο επενδυτικός σύμβουλος της Proton Bank επισημαίνει τις υψηλές συνθήκες ρευστότητας που επικρατούν στις διεθνείς Αγορές και μικρό μέρος από αυτή διοχετεύεται και στο Χ.Α., την πεποίθηση ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα δώσει τελικά αυτοδυναμία στο πρώτο κόμμα, τις προσδοκίες για κυοφορούμενα deals και τις “ασκήσεις επί χάρτου” που έχουν ξεκινήσει στο Τραπεζικό σύστημα.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (13100 Πειραιώς, 11300 Εθνική, 10000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (1872), Alpha Bank (842), ΟΤΕ (527), Ταχ. Ταμιευτήριο (331), ΟΠΑΠ (803), MPB (4427), Ιντρακόμ (310), Eurobank (724), Πειραιώς (1093), ΔΕΗ (1167), MIG (717), Κύπρου (268), ΕΧΑΕ (234), Intralot (241), Μυτιληναίος (416), Αγροτική (563), ΓΕΚ (421), Μέτκα (146).

Ας ληφθούν υπ΄ όψιν τα 300 δικαιώματα πώλησης για τον τίτλο της Εθνικής, λήξεως Δεκεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 17 ευρώ και τα 700 δικαιώματα πώλησης για τον τίτλο της Alpha Bank, ίδιας λήξης, με τιμή εξάσκησης τα 12,00 ευρώ.

Σύμφωνα με συμπληρωματική ανακοίνωση του Χ.Α. και στην συνεδρίαση της 23/9 σημειώθηκε κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε Eurobank 403000 τεμ.

Επίσης στην συνεδρίαση της 24/9 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Πειραιώς 21379 τεμ., Alpha Bank 51303 τεμ., Coca-Cola 13145 τεμ., Eurobank 37799 τεμ., MIG 44828 τεμ., ΔΕΗ 8187 τεμ., ΟΠΑΠ 30761 τεμ., ΟΤΕ 17298 τεμ.

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Πειραιώς 75000 τεμ., Alpha Bank 52104 τεμ., Εθνική 38163 τεμάχια.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v