Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κράτησε τις 2.800 μονάδες η Σοφοκλέους

Ελεγχόμενη διολίσθηση στο ΧΑ, με τον ΓΔ να διατηρείται πάνω από το ορόσημο των 2.800 μον. με σημαντικές βοήθειες από ΕΤΕ, ΔΕΗ, Alpha και Κύπρου. "Βουτιά" 14,8% για ΑΤΕ, 11% για Γενική. Αύξηση στο δανεισμό τίτλων.

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών και αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων υψηλότερα από την “ίσαλο γραμμή” των 2800 μονάδων.

Δεν μπόρεσε να κάνει το έξι στα έξι η Σοφοκλέους και σε συνδυασμό με τον σκεπτικισμό που έδειξε να επικρατεί στα μεγάλα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, το Χ.Α. παρουσίασε αλλαγή σκηνικού καθώς οι πειρασμοί κατοχύρωσης μέρους των βραχυπρόθεσμων κερδών φάνηκαν ισχυρότεροι από τις διαθέσεις περαιτέρω τοποθετήσεων.

Οι τρεις σωματοφύλακες ως γνωστόν έγιναν τελικά τέσσερις και αυτοί στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη ήταν οι ΔΕΗ, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Κύπρου και Alpha Bank.

Στο ταμπλό των Δεικτοβαρών τίτλων και πλην των ΔΕΗ (+0,65%), Εθνικής Τράπεζας (+0,84%), Τράπεζας Κύπρου (+0,68%) και Alpha Bank (+0,98%), με θετικό πρόσημο έκλεισε και ο Τιτάνας (+0,80%).

Αντίθετα εκτός από ΑΤΕ και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο οι μεγαλύτερες απώλειες για Intralot (-4,37%), MIG (-3,88%) και Μυτιληναίο (-3,93%).

Με απώλειες μεγαλύτερες του 2% ακολούθησαν οι Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, Motor Oil, Eurobank, MPB και του 1% οι Coca-Cola Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ. Τέλος με απλά αρνητικό πρόσημο έκλεισε ο τίτλος της Τράπεζας Πειραιώς.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 49 μονάδων με υψηλό ημέρας τις 2846,5 μονάδες (11.11) και χαμηλό τις 2797,7 μονάδες (16.57) για να κλείσει τελικά στις 2807,89 μονάδες με απώλειες 0,81%, ενώ ο τζίρος διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα φθάνοντας τα 351 εκατ. από τα οποία τα 15,9 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Σαφώς υποδεέστερη των αμέσως προηγούμενων η τελική εικόνα με 80 ανοδικές μετοχές έναντι 144 πτωτικών και 18 τίτλοι με ημερήσιες απώλειες από 5 έως 14,83%.

Μεταξύ των θετικών πρωταγωνιστών οι Ριντένκο, Σάνυο, Μουζάκης, Προοδευτική, Σπύρου, Δομική Κρήτης και Κυριακίδης.

Σύμφωνα με αρκετούς επαγγελματίες του χώρου η μεταβλητότητα θα διατηρηθεί όσο συνεχίζονται οι ήπιες ρευστοποιήσεις, αλλά και οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, ενώ η διατήρηση του Δείκτη υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 2800 μονάδων θα διατηρήσει ακέραιες τις προϋποθέσεις για σύντομη επάνοδο σε ανοδική τροχιά.

Αρκετοί παράγοντες της Αγοράς υποστηρίζουν ότι η νέα Κυβέρνηση ξεκινά με ένα μεγάλο ατού και αυτό είναι η σταδιακή βελτίωση της ψυχολογίας και η ανάκαμψη των προσδοκιών. Άρα το μεγάλο “στοίχημα” για την Κυβέρνηση είναι να παρθούν κάποιες θετικές πρωτοβουλίες ώστε ψυχολογία και προσδοκίες όχι μόνο να διατηρηθούν σε θετικό έδαφος, αλλά αν είναι δυνατόν και να αυξηθούν, καθώς αυτό το τελευταίο μπορεί να μετουσιωθεί σε επενδύσεις και σε διάθεση αύξηση της κατανάλωσης.

Εν τω μεταξύ ίσως αξίζει υπενθύμισης ότι στο χθεσινό σχόλιο η στήλη ανέφερε για τις φήμες που αφορούσαν την πιθανή συγχώνευση Αγροτικής Τράπεζαςκαι Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου “Οι γνωρίζοντες τον κλάδο υποστηρίζουν ότι τα σενάρια αυτά μπορεί να δείχνουν δόκιμα, αλλά είναι δύσκολα πραγματοποιήσιμα και σε κάθε περίπτωση δεν είναι στις πρώτες προτεραιότητες της νέας Κυβέρνησης”.

Σήμερα ήλθε η διάψευση των φημών από τον Κυβερνητικό εκπρόσωπο και οι δύο τίτλοι υπέστησαν σημαντικές ημερήσιες απώλειες: Αγροτική Τράπεζα (-14,83%), Ταχ. Ταμιευτήριο (-8,30%), ενώ οι πιέσεις επεκτάθηκαν και σε άλλους τίτλους “μικρότερων” Τραπεζών όπως Τράπεζας Αττικής (-7,57%) και Γενικής Τράπεζας (-11,20%).

Η ανάκαμψη της κερδοφορίας είναι το όπλο που θα στηρίξει τις Αγορές το επόμενο διάστημα και μπορεί να τις οδηγήσει σημαντικά υψηλότερα, υποστηρίζουν οι “αθεράπευτα αισιόδοξοι” και συνεχίζοντας επισημαίνουν ότι το “hot story” των Αγορών είναι η επιστροφή της ανάπτυξης, από τώρα και για τους επόμενους έξι μήνες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές

Σύμφωνα με τους αναλυτές, το κύριο θέμα στα αποτελέσματα β' τριμήνου ήταν η ικανότητα των επιχειρήσεων στο μέτωπο της μείωση κόστους. Στο γ' τρίμηνο τα βλέμματα όλων θα στραφούν στην ικανότητα παραγωγής εσόδων.

Επίσης η παρατεταμένη διολίσθηση του δολαρίου βοηθά τις μετοχές στις ΗΠΑ να φαίνονται ακόμα φθηνές για τους ξένους επενδυτές.

Σε κάθε περίπτωση ο πρώτος λόγος ανήκει στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, καθώς αύριο ανακοινώνουν αποτελέσματα γ΄ τριμήνου μεταξύ άλλων και οι JP Morgan, Abbott Laboratories και ASML.

Στο ημερήσιο διάγραμμα τιμών δύο είναι τα γεγονότα που χαρακτηρίζουν την υπάρχουσα ανοδική εικόνα του Γενικού Δείκτη, σύμφωνα με τον Απ. Μάνθο. Ο αναλυτής της Fortius Finance επισημαίνει πρώτον την ανοδική διαφυγή της περασμένης Πέμπτης από το βραχυχρόνιο ανοδικό κανάλι με πάνω όριο τις 2726 μονάδες και δεύτερον την ανοδική διάσπαση -χρήζει επιβεβαίωσης- της μεσομακροχρόνιας γραμμής αντίστασης των 2.797 μονάδων. Μάλιστα το πρώτο γεγονός έχει ήδη προσδώσει έντονα ανοδική γωνία κλίσης στο βραχυχρόνιο trend.

Σύμφωνα με τον κ. Μάνθο η διόρθωση που έδωσε σήμερα η Αγορά δείχνει απόλυτα βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα, όμως από εκεί και πέρα τα περιθώρια περαιτέρω ανόδου δείχνουν ίσα ή και μικρότερα από αυτά της πιθανής διόρθωσης, τουλάχιστον όσον αφορά τους Δεικτοβαρείς τίτλους και αυτό ίσως χρήζει προσοχής για όσους κινούνται σε “κοντινούς ορίζοντες”.

Αντίθετα θεωρείται πιθανή η διατήρηση του ενδιαφέροντος για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, ενώ όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη οι 2900 ή σε ακρότητα οι 3000 μονάδες, δείχνουν μέχρι στιγμής σαν η πιθανότερη “κορυφή” για το τρέχον έτος.

Αντίθετα όσον αφορά τον Dow Jones και πάντα σύμφωνα με τον αναλυτή της Fortius πιθανό επίπεδο “διανομών” θεωρούνται οι 10200 μονάδες, ενώ ο DAX αν επιβεβαιώσει ότι “έχει” τις 5750 μονάδες μπορεί να δώσει κίνηση προς το ψυχολογικό όριο των 6000 μονάδων.

Εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια, υπερβάλλουσα ρευστότητα γύρω από τις χρηματοοικονομικές Αγορές και μέχρι πρότινος εντυπωσιακά χαμηλές αποτιμήσεις, ήταν τα “καύσιμα” ανόδου των Αγορών κατά τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με τον Θεοδ. Κρίντα. Ο διευθ. σύμβουλος της Attica Wealth Management ΑΕΔΑΚ, επισημαίνει επίσης ότι κατά το τελευταίο τρίμηνο οι Αγορές βοηθούνται και από τις εισροές σε αμοιβαία κεφάλαια που παρατηρούνται τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Οι Αγορές μπορούν να συνεχίσουν πλαγιοανοδικά όσο οι “εισαγόμενες” ειδήσεις – αποτελέσματα από πλευράς εταιρειών αποδεικνύονται καλύτερες από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών, έστω και αν όπως επισημαίνει ο κ. Κρίντας σε αρκετές περιπτώσεις τα θετικά νέα είναι μη επαναλαμβανόμενα καθώς είναι αποτέλεσμα περικοπής κόστους.

Αντίθετα μεγάλο ερωτηματικό παραμένουν τα διεθνή μακροοικονομικά δεδομένα.

Αν και τεχνικά ο Γενικός Δείκτης προσεγγίζει πολύ υπερτιμημένα βραχυπρόθεσμα επίπεδα τιμών η διάχυση της ανόδου σε μικρότερες ή μεσαίες κεφαλαιοποιήσεις αναμένεται να μετατοπίσει το αγοραστικό ενδιαφέρον μειώνοντας τις αποστάσεις των αποδόσεων, υποστηρίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ θεωρεί ότι η πολύ αισιόδοξη τεχνική εικόνα έχει αυξήσει το ενδεχόμενο κάποιας διόρθωσης η οποία αν και δεν μπορεί να προσδιοριστεί πλέον χρονικά ως προς την διάρκειά της θα πρέπει να αποτελεί μια σοβαρή παράμετρο διαμόρφωσης του χαρτοφυλακίου. Σε κάθε περίπτωση η παρουσία στην Αγορά θα πρέπει να διαπνέεται από συντηρητισμό αλλά και θέσεις “με αυστηρό προφίλ θεμελιωδών μεγεθών” (ΟΤΕ, Intralot, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ) οι οποίες εκτιμάται ότι θα έχουν καλύτερη “συμπεριφορά” σε κάποιο γύρισμα της Αγοράς.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Αξιοπρόσεκτη αύξηση στον δανεισμό τίτλων (149000 Alpha Bank, 20000 MIG, 99500 ΟΤΕ, 136500 Εθνική, 307500 Αγροτική, 16300 ΔΕΗ, 20000 Κύπρου), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Βank (1093), Εθνική (1527), Πειραιώς (349), ΔΕΗ (1833), MPB (2698), MIG (1396), Ταχ. Ταμιευτήριο (3121), Eurobank (610), Μυτιληναίος (505), ΟΤΕ (1616), Κύπρου (2715), ΓΕΚ (470), Intralot (1532), Ιντρακόμ (1495), ΟΠΑΠ (413), Τιτάν (274), Βιοχάλκο (159), Αγροτική (8688), ΕΧΑΕ (219), Μέτκα (121).

Ας σημειωθούν τα 250 δικαιώματα αγοράς για τον ΟΤΕ, λήξεως Δεκεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 13,00 ευρώ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α., στην συνεδρίαση της 13/10/2009 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Alpha Bank 31245 τεμ., Αγροτική 170000 τεμ., Εθνική 71068 τεμ., ΟΤΕ 78089 τεμ..

Επίσης το κυριότερο κλείσιμο θέσεων ανοιχτής πώλησης σε: Αγροτική 50000 τεμ., Εθνική 15000 τεμ., Μηχανική 9000 τεμάχια.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v