Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παραμένει σε ανοδικό κανάλι το ΧΑ

Καλοδεχούμενη θα ήταν η επιβεβαίωση της ανθεκτικότητας των 1.480 μ. για τον FT20. Κλειδί η Εθνική, που "βλέπει" τα 27 ευρώ και δευτερευόντως η Alpha Bank που μεθοδικά "φτιάχνει" όλο και καλύτερη αποτίμηση.

Φυσιολογική και αναμενόμενη χαρακτήρισαν νουνεχείς παράγοντες της αγοράς την χθεσινή διόρθωση. Ενα 0,81% μετά από… μίνι ράλυ έως 9,4% θα λέγαμε πως αφήνει "ουρά" για ακόμη λίγη διόρθωση βασικών δεικτών, μετοχών.

Όμως μη αναμενόμενος ήταν, πάντα κατά την εκτίμηση μας, ο χειρισμός του θέματος της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (όπως επισημαίνεται από τον Νίκο Γ. Δρόσο στο σημερινό Εγερτήριο με τον εύγλωττο τίτλο…χρηματιστηριακή διαφάνεια δύο ταχυτήτων). Δείγμα γραφής, που καλό θα ήταν να μην επαναληφθεί στη συνέχεια για πολλούς και ευνόητους λόγους.

Πάμε παρακάτω, καθώς η χθεσινή διόρθωση αφήνει (σύμφωνα με τον διορατικό Δημήτρη Γονιδάκη) ανοιχτό το ενδεχόμενο "να ανήκει σε μεσαίο βαθμό τέσσερα κόκκινο που δεν θα πρέπει να πάει χαμηλότερα από το 1480 και έχει MoB το 1517. Τιμές κάτω από το 1480 θα ενεργοποιήσουν κύμα άλλου βαθμού. Το οποίο θα είναι διορθωτικό όλης της σειράς από το 1360 στο σημερινό 1526.

Και στις δυο περιπτώσεις και με τη συνθήκη που θα πάρουμε στην αυριανή συνεδρίαση, θα πρέπει να έχει απομείνει ανοδικό υπόλοιπο. Προς την περιοχή όπου αναγράφονται τα τέσσερα σημεία ψηλά. Στο δικό μας διάγραμμα, η median line και το 1480 είναι τα πρώτα σημεία άξια προσοχής.".

Παράλληλα επιμένουμε στην εκτίμηση του συνήθως συντηρητικού Στέφανου (deiktes.com) ο οποίος εδώ και καιρό (ίσως πρώτος) βλέπει έκταση του 20άρη πέραν των 1.575 μονάδων. Όλα αυτά μένει να τα δούμε στη συνέχεια και με την προυπόθεση, πως θα συνεχισθεί ανάλογη διαδικασία καταγραφής νέων υψηλών από την Wall μέχρι την Φραγκφούρτη.

Χθες οι βασικοί δείκτες υποχώρησαν ελαφρώς στην Νέα Υόρκη παρέμειναν όμως πάνω από την γραμμή των 9.850 ο Dow και στις 1.073 μονάδες ο S&P500. Η Intel ήταν μία καλή αφορμή για να δημιουργηθεί θετικό κλίμα νωρίτερα στην Φραγκφούρτη με τα Συμβόλαια του DAX να παραπέμπουν σε ανοδική αντίδραση μέχρι 1,3%.

Αυτά τα στοιχεία μπορεί να πάνε και τη Σοφοκλέους σε πλαγιο ανοδικό κανάλι, αν και για να είμαστε πιο σίγουροι για τη συνέχεια θα θέλαμε μία άμεση επιβεβαίωση της τεχνικότητας των 1.480 μονάδων για τον Ftse20. Με τον δείκτη να ξεκινά από τις 1.503 μονάδες μένει να φανεί εάν θα έχουμε αυτή την…πολυτέλεια.

Ωστόσο καλά ενημερωμένες πηγές σημείωναν νωρίτερα, πως ακόμη υπάρχουν μικρές εντολές πώλησης για λογαριασμό 3-4 ξένων διαχειριστών με τους εν δυνάμει αγοραστές να έχουν λόγους να στηθούν λίγο χαμηλότερα. Αρκετά θα εξαρτηθούν από την αρχή, καθώς χθες για παράδειγμα η Εθνική δεν τους έκανε την….χάρη και με τα 26,42 ευρώ (υψηλό ημέρας 26,44 ) δείχνει πως μπορεί να τραβήξει υψηλότερα τις τράπεζες.

Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την Alpha Bank, καθώς είναι η τράπεζα για την οποία οι περισσότερες συγκλίνουσες εκτιμήσεις, πληροφορίες αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε α.μ.κ. Η τιμή διαμορφώνεται στα 13,44 ευρώ (υψηλό ημέρας 13,45 ) και δεδομένου, ότι έχει ορισθεί κύριος ανάδοχος για μία τέτοια διαδικασία δεν αποκλείεται να έχουμε εξελίξεις μέσα στο φθινόπωρο.

Όμως η τάση παραμένει σε μεγάλο βαθμό εξαρτώμενη από την πορεία των ξένων χρηματιστηρίων, με τους παίκτες να ποντάρουν σήμερα και στην ανακοίνωση μίας σειράς οικονομικών δεικτών και (κυρίως) στα αποτελέσματα της JP Morgan.

Γύρω στις 14.00 (ώρα Ελλάδος) υπολογίζεται, πως θα υπάρχουν νεότερα για τον περίφημο αυτό επενδυτικό οίκο (τον μακράν μεγαλύτερο παίκτη παραγώγων, διεθνώς) και εύλογα αρκετοί έχουν αρχίσει τα πονταρίσματα, από τώρα. Μένει να φανεί από τα μέσα και μετά της συνεδρίασης εάν θα συντρέξει λόγος επηρεασμού και σε ποιο βαθμό με βάση την εικόνα των Συμβολαίων από την Wall και την υποδοχή, που θα έχουν από εκείνη την ώρα και μετά τα νεότερα στην Φραγκφούρτη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v