Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα άνοδος με Εθνική... 27,5 καρατίων!

Περνά και τα 27 ευρώ η Εθνική δικαιώνοντας διορατικούς αναλυτές και λειτουργώντας ως ...ιχνηλάτης για διαμόρφωση καλύτερων αποτιμήσεων στις τράπεζες. Αποσαφήνιση προθέσεων για α.μ.κ. περιμένουν οι "παίκτες".

Δεν έκανε τη χάρη η αγορά να επιβεβαιωθεί (ή όχι) η στήριξη των 1.480 μονάδων για τον FTSE 20. Οι εντολές αγορών, που δόθηκαν από νωρίς σε συγκεκριμένες τραπεζικές μετοχές υπερκάλυψαν την όποια προσφορά με αποτέλεσμα η Εθνική να συνεχίσει τον ανοδικό της…μονόδρομο (!) προς τα 27 ευρώ.

Μάλιστα από τις 11.00 και μετά ενεργοποιήθηκαν εκ νέου εντολές στη μετοχή με αποτέλεσμα να εκτυλιχθεί μία ισχυρή διάσπαση της τιμής-κλειδί φέρνοντας την Εθνική Τράπεζα και προς τα 27,5 ευρώ με μεστή απόδοση της τάξης του 4,3%.

Φαίνεται, πως η Εθνική με την ξέφρενη πορεία της διευκολύνει την τάση, φτιάχνει κλίμα θα λέγαμε (κυρίως αποτιμήσεις) για τις υπόλοιπες του κλάδου.

Καλύτερες αποτιμήσεις και υψηλότερες τιμές σημαίνει περισσότερα πακέτα σε ξένους (κυρίως) σε καλές τιμές και επιτυχημένες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου για όσους ομίλους τις έχουν προγραμματίσει. Εν πάσει περιπτώσει αφού έτσι θέλουν από κοντά όσο μπορούμε και εμείς οι ταπεινότεροι.

Αμεση ήταν η ανταπόκριση των υπόλοιπων του τραπεζικού κλάδου με πρώτη και καλύτερη την Alpha Bank που άρχισε να αντιδρά προς τα 13,7 ευρώ. Αποτέλεσμα αυτής της κίνησης ήταν η υπερέκταση του Γενικού Δείκτη μέχρι 1,7% υψηλότερα έως τις 2.855 μονάδες, του 20άρη έως τις 1.533 μονάδες με πολύτιμες βοήθειες από τους υπόλοιπους της κατηγορίας.

Θα μείνουμε λίγο περισσότερο στην συγκεκριμένη περιοχή (1.530-1.535 μονάδες) για τον FTSE 20, καθώς στόχος παραμένει η υπέρβαση της προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την προσέγγιση των 1.570-1.580 μονάδων (σχετικές αναφορές για αυτή την ενδεχόμενη κίνηση γίνονται σε όλα τα τελευταία σχόλια μας).

Δεδομένου, ότι οι τράπεζες βρίσκουν και πάλι τον ανοδικό τους δρόμο και οι δύο πυλώνες Ταχυρομικό Ταμιευτήριο και ΑΤΕBank επανέρχονται στο προσκήνιο με αγοραστές το ενδιαφέρον περνά και πάλι σε εκείνη την ομάδα μετοχών, που είτε δεν έχουν ακολουθήσει είτε υποαποδίδουν σταθερά τους τελευταίους μήνες.

Η αρχική αντίδραση του FTSES προς τις 515 μονάδες αποτελεί ένα κατ΄ αρχήν ενθαρρυντικό βήμα, καθώς το χθεσινό "άδειασμα" σε ΤΤ-ΑΤΕ επηρέασε περισσότερο τα μικρομεσαία παρά τις άλλες τραπεζικές μετοχές.

Με τον Γενικό Δείκτη στις 2.850-2.860 μονάδες οι αγοραστές υπερίσχυαν σε Γενική (1,17 ευρώ), Δομική Κρήτης (1,6 ευρώ), Eurodrip (0,9 ευρώ), Ελληνικά Καλώδια (1,9 ευρώ), Ελβάλ (1,87 ευρώ), Κλουκίνας-Λάππας (2,82 ευρώ), Κυριακίδης (0,98 ευρώ) κ..α από αυτή την κατηγορία.

Ενθαρρυντική η μέχρι τώρα αντίδραση της αγοράς με την προσοχή μας να στρέφεται προς τα μέσα και μετά της συνεδρίασης, όταν στις αγορές θα αρχίσουν να "παίζουν" οι εκτιμήσεις και τα αποτελέσματα μεγεθών όπως για παράδειγμα η JP Morgan. Στα υπόψη.

* Δείτε την τεχνική ανάλυση της Fortius για τις στηρίξεις και αντιστάσεις των μετοχών του FTSE 20, στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v