"Ελεγχόμενη" η πτώση στο ΧΑ

Με πτώση της τάξεως του 1% κινείται η Σοφοκλέους με τις τράπεζες να βρίσκονται και πάλι στο στόχαστρο των πωλητών. Ζητούνται ψυχραιμία και άμυνες σε χαμηλότερες περιοχές στήριξης.

Ατυχείς κυβερνητικοί χειρισμοί, "άκομψες" δηλώσεις της διοίκησης της ΤτΕ και βεβαίως αρκετή υποτιμητική κερδοσκοπία έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα ΚΑΙ στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Αφορμές, που οδήγησαν το ΧΑ σε ένα από τα χειρότερα διήμερα των τελευταίων μηνών προτού έρθει να προστεθεί "ο ιός Ντουμπαί". Γιατί ας μην γελιόμαστε το γενικευμένο ξεπούλημα είχε δρομολογηθεί με…ευθύνη αυτών που έχουν αναλάβει τα ηνία της χώρας, της εθνικής οικονομίας.

Τα όσα συνέβησαν από τα μέσα και μετά της χθεσινής συνεδρίασης απλά "στράβωσαν ακόμη περισσότερο το…κλήμα".

Από αυτή την άποψη, η στήλη συνυπογράφει το άρθρο περί "ώρας ευθύνης για τον πρωθυπουργό" (των Γ. Παπανικολάου-Χρ. Κίτσιου) αλλά και θεωρεί ενδιαφέρουσα αιρετική την προσέγγιση του Dr Money.

Με αυτά όμως οι βασικοί δείκτες συνεχίζουν τον πτωτικό κύκλο-που ουσιαστικά ξεκίνησε μετά την κορύφωση της 15ης Οκτωβρίου- κινήθηκαν ακραία στο διάστημα 24-26/11 για να φτάσουν χθες (στην κρίσιμη 26 Νοεμβρίου) να "δοκιμάσουν" ζώνες στήριξης, που διαμορφώνονται από ΚΜΟ 200. Κατά συνέπεια, όπως περιμέναμε τις τελευταίες ημέρες ο συγχρονισμός της αγοράς, έφτασε-λίγο… άκομψα είναι αλήθεια- να διακυβεύεται ακριβώς στην 26/11, χωρίς ούτε μία καθυστέρηση.

Βέβαια "ο ιός Ντουμπάι" είναι ένας απρόβλεπτος (;) παράγοντας, ένας joker που ανέκυψε από προχθές αργά το βράδυ και άρχισε να "μολύνει" τις διεθνείς αγορές από χθες το μεσημέρι. Κατά συνέπεια, ως joker, μένει να φανεί σε ποιο βαθμό μπορεί να επηρεάσει-προς το χειρότερο- το ΧΑ σε αυτή την φάση.

Όμως πάγια εκτίμηση μας παραμένει πως η Ελλάδα, η εθνική οικονομία αποτελεί "φύλλο συκής" των Ευρωπαίων σε μία ιστορική περίοδο που ο πραγματικός φόβος, που ελλοχεύει στις Βρυξέλλες είναι αυτός της…διάσπασης της Ευρωζώνης (κατατοπιστικότατο το άρθρο των FT στις 25/11).

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, που η εθνική οικονομία αποτελεί ως άλλοθι το "μαύρο πρόβατο" της ΕΕ και τιμωρείται ανάλογα για παραδειγματισμό και συμμόρφωση των υπολοίπων θα πρέπει να περιμένουμε και άλλες επιπλήξεις και ακόμη περισσότερους "πτωτικούς κύκλους".

Ηδη ο FTSE 20 έχει καταρρεύσει στις 1.153 μονάδες ξεκινώντας από την ενδοσυνεδριακή κορυφή των 1.578,8 μονάδων της 15 ης Οκτωβρίου. Μέχρι εκείνη την περίοδο οι ίδιοι ξένοι αντιμετώπιζαν θετικότερα τις ελληνικές τράπεζες και "βολεύονταν" μέχρι τις 150-155 μονάδες βάσης για το 10ετές ομόλογο.

Μέσα σε ένα (και κάτι)…μήνα η αναθεώρηση της τακτικής των ξένων έφτασε σε τέτοιο σημείο αμφισβήτησης, που μετρώντας την λόγου χάρη στην Εθνική αποτυπώνεται στην άτακτη διόρθωση της τιμής στα 20 ευρώ από τα 28,23 ευρώ.

Σε μέγεθος αποτίμησης από την Εθνική Τράπεζα έχουν "εξαϋλωθεί" σχεδόν τέσσερα δισ. ευρώ, από την Eurobank περί το 1,9 δισ. ευρώ, από την Alpha Bank άλλα 1,6 δισ. ευρώ. Από το σύνολο των μετοχών του 20άρη οι συνέπειες της… τιμωρίας, αντιστοιχούν σε αξία 15,5 δισ. ευρώ όταν την ίδια περίοδο το 10ετές από τις 150-155 "χτύπησε κόκκινο" λίγο υψηλότερα και των 200 μονάδων.

Σε αυτή την κρίσιμη φάση ΚΑΙ του ΧΑ ένα είναι σίγουρο, πως οι ψυχραιμότεροι θα ανταμειφθούν και το πιθανότερο μέχρι την περίοδο των εορτών. Όμως μετά την χθεσινή "εισβολή" στο παιχνίδι του "ιού του Ντουμπάι" θα πρέπει να προσαρμόσουμε την γραμμή άμυνας μας στο χαμηλότερο όριο του ΚΜΟ200 και ίσως προς την ζώνη των 2.150 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη.

Σε κάθε περίπτωση χρειαζόμαστε επαρκές δείγμα τριών συνεδριάσεων, ξεκινώντας να μετράμε από εχθές (με το μείον 6,2% στις 2.225 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη). Λογικά σήμερα και Δευτέρα θα έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα, εάν δηλαδή δίνονται τα πρώτα σημάδια "εισόδου στο παιχνίδι".

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v