Καταιγισμός ρευστοποιήσεων στο ΧΑ

Κάτω και από τις 2.300 υποχωρεί το ΧΑ. Εν μέσω φημών και υποτιμητικής κερδοσκοπίας συνεχίζονται οι πωλήσεις σε τράπεζες - blue chips. Άνω του 5% η πτώση για ETE, Eurobank, Κύπρου, Marfin. Στο κόκκινο πάνω από 170 μετοχές.

Σε πίεση παραμένει το ΧΑ, με τους βασικούς δείκτες να "μετρούν" απώλειες της τάξεως του 3-3,5 % χαμηλότερα. Ο Γενικός Δείκτης παραμένει μέχρι 3% χαμηλότερα στις 2.299 μονάδες (χαμηλό ημέρας στις 2.285 μον.) ενώ ο Ftse20 στις 1.201 με χαμηλό ημέρας τις 1.1921 μονάδες.

Σε αυτόν τον πυθμένα παραμένει καθηλωμένο το μεγαλύτερο μέρος του… ταμπλώ, καθώς φαίνεται ότι σε αυτά τα επίπεδα τιμών (και κεφαλαιοποίησης) αλλάζει χέρια ικανό μερίδιο θέσεων.

Ωστόσο θα πρέπει να συνεκτιμηθεί, πως σχεδόν 50 μονάδες πάνω από την κομβική περιοχή των 2.250 μονάδων οι συναλλαγές έχουν περιοριστεί την τελευταία ώρα. Παραμένουν βέβαια υψηλές σε τραπεζικές μετοχές και χαρτιά του 20άρη ωστόσο οι όποιες πωλήσεις-αγορές πραγματοποιούνται τελευταία γύρω από τα 20,8-21,2 ευρώ της Εθνικής, από τα 9,1 ευρώ για την Alpha Bank, τα 8,5 ευρώ στην Eurobank, ενώ μέχρι και 6% χαμηλότερα παραμένουν καθηλωμένες Κύπρου, Marfin Popular, Πειραιώς.

Λογικό είναι σε αυτή την… έκρυθμη κατάσταση που βρίσκεται η αγορά με την ψυχολογία των πολλών στον… βυθό αλλά και τους λίγους σε κατάσταση ετοιμότητας να βρίσκουν έδαφος πρόσφορο κάθε λογής εικοτολογίες και φήμες. Λογική (και δικαιολογημένη σε κάποιο βαθμό) η καλλιέργεια υποτιμητικής κερδοσκοπίας (όπως σε αντιδιαστολή συμβαίνει σε περιόδους ευφορίας) με κάθε λογής και μορφής φήμες να κάνουν τον γύρο της αγοράς. Σύμπτωμα των ημερών αλλά γνωστό το παιχνίδι και οι κανόνες του.

Ετσι στα χαμηλά της ημέρας συνεχίζεται η εναλλαγή θέσεων με περισσότερα από 120 εκατ. ευρώ να αφορούν σε μετοχές του τραπεζικού κλάδου, χωρίς να υστερούν και μετοχές εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Σε αυτή την συνεδρίαση αυξημένου συναγερμού μόλις 28 μετοχών η τιμή διαμορφώνεται κόντρα στην γενικευμένη διόρθωση, ενώ για την πλειονότητα (ξεπερνούν ήδη τις 170) καταγράφονται σημαντικές απώλειες.

Χρηματιστηριακοί αναλυτές παρακολουθούν ενδελεχώς την διόρθωση των βασικών δεικτών ειδικά σήμερα. Δίνουν ιδιαίτερο βάρος και σημασία στην προσέγγιση της ευρύτερης περιοχής των 2.250 μονάδων, όπου σύμφωνα με την εκτίμηση τους είναι πολύ πιθανό ένα "γύρισμα" της αγοράς.

Στα υπόψη και σε αναμονή με αυξημένη επαγρύπνηση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v