Η μάνα του... Χωσέ επιστρέφει στο ΧΑ

Ξεπούλημα σε τράπεζες και το σύνολο του ταμπλό. Αποτιμήσεις που χαμηλώνουν όλο και περισσότερο. Κάτω από τις 1.200 μονάδες ο 20άρης. Πτώση για Εθνική (4,6%), Πειραιώς (6%). Κέρδη για ΕΛΠΕ, Τιτάν.

To "γενικευμένο ξεπούλημα" συνεχίζεται. Και με αυτό η περαιτέρω απαξίωση τραπεζικών ομίλων σε αποτιμήσεις, που αρχίζουν και δελεάζουν, τουλάχιστον για βραχυπρόθεσμη αξιοποίηση.

Χαμηλότερα και των 2.300 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, κάτω και από τις 1.200 ο Ftse20, καθώς η Εθνική χάνει άλλο 5,3% και διορθώνει στα 20,83 ευρώ με συναλλαγές 25 εκατ. ευρώ πριν από λίγο.

Γύρω στις 11.10 ο τζίρος ξεπερνούσε τα 60 εκατ. ευρώ με το μεγαλύτερο μέρος να περιορίζεται σε τραπεζικές μετοχές αλλά και τις υπόλοιπες εισηγμένες να παρασύρονται χαμηλότερα χωρίς ιδιαίτερες αντιστάσεις.

Η άτακτη φυγή βραχυπρόθεσμων παικτών, η εσπευσμένη έξοδος, η πίεση σε κωδικούς που κινούνται με δανεισμό και μόχλευση συνθέτουν ένα ασφυκτικό περιβάλλον, που πνίγει ακόμη και ισχυρούς παίκτες. Ενδεικτικό του κλίματος που κυριαρχεί και της συνολικότερης διάθεσης που επικρατεί είναι το γεγονός, πως μόλις 12 μετοχών η τιμή παρέμενε σε θετικό έδαφος, όταν η συντριπτική πλειονότητα (περισσότερες από 100 μετοχές) υποχωρούσαν σημαντικά.

Και τα 9 ευρώ κινδυνεύει να χάσει η μετοχή της Alpha Bank, που σχεδόν στο… τσακ πρόφτασε να τακτοποιήσει τα της α.μ.κ. με αρκετούς όμως μεγάλους παίκτες να έχουν εγκλωβιστεί σε υψηλότερες τιμές.

Στα 8,46 ευρώ η Eurobank, στα 9 ευρώ η Πειραιώς, στα 2,35 η Marfin Popular, στα 4,58 η Κυπρου. Συγκριτικά λιγότερες απώλειες μετρά η ΔΕΗ στα 13,53 ευρώ, ο ΟΤΕ στα 10,40 ευρώ ενώ ξεχωρίζει το συν του Τιτάνα στα 20,23 ευρώ.

Προσώρας κρατάμε την εικόνα γενικευμένου ξεπουλήματος, το πλήθος των τηλεφωνημάτων ακόμη και από μικρούς ιδιώτες για το εάν από τα τρέχοντα επίπεδα δημιουργούνται αγοραστικές ευκαιρίες και τις χαμηλότερες αποτιμήσεις. Στα 12,8 δισ. ευρώ, στα 3,8 η Alpha Bank, στα 4,7 δισ. ευρώ η Eurobank.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v