El Classico στην... αρένα του ΧΑ

Σήμερα 26 Νοεμβρίου- είναι όλα τα λεφτά για το ΧΑ. Ουσιαστικά ο πρώτος γύρος ενός άγριου el classico με έπαθλο υπεραξίες και παιχνίδια εξουσίας-ισχύος ξεκινά σήμερα. Με την Εθνική στη θέση του Οδηγού και Συντονιστή.

Το Χρηματιστήριο "προλαβαίνει" όσα πραγματικά συμβαίνουν στην οικονομία ή μήπως τα τεκταινόμενα στον οικονομικό (και όχι μόνο) χώρο οδηγούν τους χρηματιστηριακούς δείκτες;

Η χθεσινή ακραία μεταβολή με πολλά από τα χαρακτηριστικά ενός "γενικευμένου ξεπουλήματος" παραπέμπουν στο δεύτερο σκέλος του ερωτήματος.

Όμως η προετοιμασία για την διόρθωση, το άδειασμα και η λογική διόρθωση έχει ξεκινήσει από τα υψηλά στις 15 Οκτωβρίου.

Αργά στην αρχή, "χωρίς να γεννώνται υποψίες για κάτι μεγαλύτερο" έδιναν ευκαιρίες κατοχύρωσης θέσεων και αποχώρησης σε τιμές μέχρι και 20% υψηλότερες (σε επίπεδο βασικών δεικτών). Η παρατήρηση αυτή αφορά κυρίως τον τραπεζικό κλάδο, που όπως καταγράφεται στο ταμπλώ εδώ και 30-45 μέρες ήταν η καρδιά του προβλήματος και έμελλε να αναδειχθεί τις τελευταίες συνεδριάσεις.

Με λίγο ως πολύ γνωστά τα όσα συμβαίνουν στο προσκήνιο, την ελληνική οικονομία να απασχολεί αρνητικά τα ξένα μμε, τους αναλυτές, μέχρι τους… υποκριτές των Βρυξελλών είναι σίγουρο πως έχει επιτευχθεί η υπερμεγέθυνση ενός υπαρκτού και πολυσύνθετου προβλήματος που αφορά την ίδια την ΕΕ.

Απλά η ελληνική οικονομία, δικαιολογημένα εν πολλοίς, είναι ο εύκολος…σάκος του μποξ, το σύνηθες…μαύρο πρόβατο στο όνομα της οποίας παίζονται πολλά πολιτικά (και όχι μόνο) ευρωπαικά παιχνίδια.

Όμως με την αγορά να έχει…κατακρημνισθεί, τις τράπεζες να έχουν ξεπουληθεί, τα ελληνικά ομόλογα να έχουν φτάσει να δίνουν 181 πόντους και…χαρά στους κάθε λογής κερδοσκόπους αναδεικνύεται μία άλλη πλευρά.

Κατά την εκτίμηση μας αυτή, που προσεγγίζεται λ.χ από την UBS που προτρέπει σε κλείσιμο των short θέσεων (σχετικό θέμα του Γιώργου Α. Σαββάκη), τη στιγμή που τα ελληνικά ομόλογα αποτελούν "πεδίο εκμετάλλευσης" (δες Εκηβόλο 24/11) και στο εσωτερικό μέτωπο από… μηχανής (;) θεός αναδεικνύεται ο Τάκης Αράπογλου (από την θέση του προέδρου της ΕΕΤ και βεβαίως του μεγαλύτερου τραπεζικού ομίλου της χώρας και ισχυρότερου ελληνικού παίκτη-θεματοφύλακα ομολόγων).

Σε αυτό το περιβάλλον θα εμμείνουμε στην ανάδειξη εκείνων των αγοραστών, που μεθοδικά απορροφούν την προσφορά που βγαίνει από τράπεζες, συγκεκριμένες μετοχές του FTSE 20, ΣΜΕ πώλησης του FTSE 20 και μετοχών, ομολόγων κάτι που έγινε εμφανέστερο εχθές. Μία συνεδρίαση πριν την περίφημη 26 Νοεμβρίου, που εδώ και μέρες μνημονεύεται από αιρετικούς παρατηρητές του ΧΑ (σ.σ. οι σταθεροί και μνήμονες αναγνώστες του euro2day και της στήλης είναι ενήμεροι εδώ και καιρό…)

Σε αυτή την συγκυρία δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο πως "ο μεγάλος όγκος στα συμβόλαια και στις μετοχές του εικοσάρη βάζει σκέψεις για sell-off και reversal day. Η σκιά του χθεσινού ημερήσιου candle δείχνει κάποιο κρέμασμα των πωλητών στα χαμηλά. Στο παραλίγο δεν κατάφερε κλείσιμο πάνω από το χαμηλό της 03/09 το 1245 και πρέπει να το καταφέρει αύριο μετά τη μάχη με το 1260-70. Αν πράγματι το σημερινό χαμηλό είναι swing low point. Η πρώτη ένδειξη όπως λέμε θα είναι η καθαρή υπέρβαση της περιοχής του 1270 συν πλην ή 62 μονάδες από το σημερινό χαμηλό" παρατηρεί ο αναλυτής Δημήτρης Γονιδάκης.

Και κατά την εκτίμηση μας το πραγματικό παιχνίδι- το el classico της…Κυριακής- τώρα αρχίζει.

Η σημερινή συνεδρίαση, της πολύ αναμενόμενης 26/11, προοιωνίζεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v