Βουτιά 6,5% για τις τράπεζες στη Σοφοκλέους

Απώλειες έως και 8% καταγράφουν οι τραπεζικές μετοχές με αποτέλεσμα να διασπώνται σημαντικές στηρίξεις όπως οι 2.370 μ. για το ΓΔ. Αναλυτές αποδίδουν το "ξεφόρτωμα" στα σχόλια Προβόπουλου και στο μεγάλο δανεισμό μετοχών.

Παρά τη θετική κίνηση των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών, η Σοφοκλέους συνεχίζει να υποκύπτει σε εσωτερικούς προβληματισμούς, με τον τραπεζικό κλάδο να την παρασύρει σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα, διασπώντας σημαντικές στηρίξεις όπως οι 2.370 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη.

Είναι γεγονός ότι η σημερινή συνεδρίαση, δίνοντας νεότερο χαμηλό από το αμέσως προηγούμενο των 2.374 μονάδων και χαμηλότερα από τη στήριξη των 2.370 και μάλιστα με τον τζίρο να προσεγγίζει τα 200 εκατ. ευρώ λίγο μετά τη συμπλήρωση τριών ωρών συνεδρίασης, μόνο σαν θετικό μήνυμα δεν μπορεί να εκληφθεί.

Επίσης η αναλογία ανοδικών-πτωτικών μετοχών η οποία διαμορφώνεται στο 1 προς 3, συνεχίζει τη γενικότερη κακή εικόνα που παρουσιάζει το ταμπλό τις τελευταίες συνεδριάσεις.

Αρκετοί παράγοντες της αγοράς προσπαθούν να αιτιολογήσουν την σημερινή κακή εικόνα στα εγχώρια δημοσιοοικονομικά προβλήματα, αλλά και στις δηλώσεις του διοικητή της ΤτΕ κ. Γ. Προβόπουλου, όσον αφορά την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα γενικότερα, ο οποίος έκανε λόγο για «ισορροπία τρόμου καθώς δεν θα παίρνουμε ρευστότητα από την ΕΚΤ γιατί κινδυνεύουν να μη γίνονται δεκτά τα ομόλογα, κρατικά και μη».

Μάλιστα η σημερινή εικόνα στο χρηματιστηριακό ταμπλό επιβεβαιώνει ότι η αγορά θεωρεί περίπου δεδομένη και νέα υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.

Μια προσεκτικότερη ματιά θα μπορούσε να δει ότι η εικόνα στον 20άρη δεν είναι αμιγώς «κόκκινη», αφού με κέρδη μεγαλύτερα του 3% κινείται η Τιτάν , με αξιοσημείωτα κέρδη Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΠΑΠ και με θετικό πρόσημο η Βιοχάλκο.

Αντίθετα, απώλειες μεγαλύτερες του 3% για την Motor Oil, του 2% για την Intralot, αξιοσημείωτες απώλειες για ΟΤΕ και ΔΕΗ, ενώ με μικρότερες απώλειες και θετικό πρόσημο κινούνται MIG και Coca Cola 3E.

Αντίθετα, πολύ χειρότερη η εικόνα στο τραπεζικό ταμπλό, όπου δεν υπάρχει ούτε έστω και ένας τίτλος να διασώζεται με θετικό πρόσημο.

Ετσι, με απώλειες μεγαλύτερες του 6% κινούνται Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς και Γενική Τράπεζα, ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 5% κινούνται Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Τράπεζα Κύπρου και Εθνική Τράπεζα.

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης παραμένει ζητούμενο ει δυνατόν το κλείσιμο του Δείκτη υψηλότερα των 2.370 μονάδων, καθώς σε κάθε άλλη περίπτωση και αν συνεχιστεί η αρνητική εικόνα, βάζει υποψηφιότητα η επόμενη στήριξη στις 2.195 μονάδες.

Τέλος, ίσως αξίζει προσοχής η διάθεση αύξησης δανεισμού τίτλου που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στο ΧΑ και που έχει σαν αποτέλεσμα τα δανεισμένα κομμάτια να ξεπερνούν τα 14 εκατ. για την Τράπεζα Κύπρου, τα 23 εκατ. για την Alpha Bank και τα 5 εκατ. για την Εθνική Τράπεζα, ενώ σημαντικά υψηλός δανεισμός παρατηρείται και σε Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank (σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του ΧΑ).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v