ΧΑ: Τραπεζικής ταλαιπωρίας συνέχεια…

Ισχυρές πιέσεις για μια ακόμη συνεδρίαση στις τράπεζες, με "βουτιά" άνω του 7% σε Alpha Bank και Πειραιώς, άνω του 5% σε Eurobank, Εθνική, Κύπρου, καθώς συνεχίζεται η αποχώρηση θεσμικών δυνάμεων από το ΧΑ.

Με τις τράπεζες να παραμένουν… αρνητικός πρωταγωνιστής, τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί μέχρι 1,9%, η τύχη των υπόλοιπων βασικών δεικτών δεν μπορεί να είναι διαφορετική.

Στις 2.410 ο Γενικός Δείκτης και στις 1.265 μονάδες ο FTSE 20, καθώς στις αδιάλειπτες πιέσεις σε Alpha Bank και Eurobank έρχεται να προστεθεί σήμερα η εκ νέου υποχώρηση και της Εθνικής Τράπεζας κάτω από τα 22,4 ευρώ.

Κάτι επιχειρείται να συγκρατηθεί, κυρίως μέσω ΟΠΑΠ (16,5 ευρώ), ΔΕΗ (13,97 ευρώ) αλλά…λίγα πράγματα αποτυπώνονται στο ταμπλώ.

Ο βασικός δείκτης, που παρακολουθείται επισταμένα εδώ και δύο μήνες, ο 20άρης έχει υποχωρήσει μέχρι τώρα έως τις 1.258 μονάδες αλλά διαγραμματικά εμφανίζεται και πάλι εξαιρετικά αδύναμος.

Η…ανάσα της 23/11 μπορεί να τον απομάκρυνε από την «διακεκαυμένη στήριξη» ωστόσο και η σημερινή εικόνα του παρουσιάζεται ασθενής. Μάλιστα οι αυξανόμενες συναλλαγές (σχεδόν 40 εκατ. ευρώ στα πρώτα 30 λεπτά) με επιτεινόμενο ρυθμό δίνει ξεκάθαρο προβάδισμα στους πωλητές και υποχρεώνει τους εν δυνάμει αγοραστές να ανακρούσουν…πρύμναν.

Με την αγορά να καθηλώνεται χαμηλότερα και το όποιο ενδιαφέρον να επικεντρώνεται κυρίως σε ΟΠΑΠ-ΔΕΗ (και για λόγους αντιστάθμισης του 20άρη) και σε μεμονωμένες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης (Τιτάν, ΣΙΔΕΝΟΡ, Ελληνικά Πετρέλαια, Φουρλής Folli-Follie κ.α.) η συνέχεια απαιτεί ακόμη μεγαλύτερη υπομονή και ψυχραιμία.

Μέχρι τώρα η συνεδρίαση δεν παραπέμπει σε μεγαλύτερη, σημαντικότερη δοκιμασία καθώς φαίνεται πως στα τρέχοντα επίπεδα ευκολύνονται κατ΄αρχήν οι πωλητές με τους εν δυνάμει αγοραστές να έχουν την πολυτέλεια να ψωνίσουν (εάν τους δοθεί ευκαιρία) φθηνότερα.

Πάντως σε αρκετά σημεία η συνεδρίαση παραπέμπει σε ένα μέρος της χθεσινής, καθώς φαίνεται πως δίνεται η ευχέρεια σε ορισμένους πωλητές να ρευστοποιήσουν θέσεις τους σε σχετικά ανεκτά επίπεδα τιμών. Προφανώς και στις δύο χθεσινές διορθώσεις αλλά και σήμερα κάποιοι απορροφούν την όποια προσφορά εκδηλώνεται.

Χαμηλότερες τιμές διαμορφώνονται και για Ελλάκτωρ στα 5,93 ευρώ, Μυτιληναίο στα 5,4 ευρώ, την ΓΕΚ/Τέρνα στα 5,88 ευρώ, ΕΧΑΕ στα 8,55 ευρώ, Motor Oil στα 10,80 ευρώ.

Η σχέση ανοδικών-καθοδικών διαμορφώνεται στο περίπου 1 προς 3 με περίπου 35-40 μετοχές να αντιδρούν ανοδικά και γύρω στις 90 να υποχωρούν. Στα 0,41 ευρώ αντιδρά η μετοχή του Καρδασιλάρη (μετά το άδειασμα, που προηγήθηκε), στα 1,6 ευρώ τα Σωληνουργεία Κορίνθου, στα 1,14 το Νεώρειο Συμμετοχών και λιγοστές ακόμη από την κατηγορία.

Για τη συνέχεια και με γνώμονα την εικόνα της αγοράς προέχει η επιβεβαίωση της ανθεκτικότητας της ζώνης των 1.240-1.250 μονάδων για τον FTSE 20 και εν συνεχεία η απρόσκοπτη απορρόφηση της προσφοράς, που εκδηλώνεται κυρίως στις τράπεζες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v