Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

“Window dressing” πλην τραπεζών

Συνεδρίαση διαδικαστικού χαρακτήρα στο ΧΑ, αλλά και σχετικά αυξημένου τζίρου, όπου το όποιο ενδιαφέρον περιορίστηκε σε προσπάθειες “καλλωπισμού” κάποιων αποτιμήσεων της μικρομεσαίας. Πτώση για ΕΤΕ (1,55%).

Συνεδρίαση διαδικαστικού χαρακτήρα, αλλά και σχετικά αυξημένου τζίρου, όπου το όποιο ενδιαφέρον περιορίστηκε σε προσπάθειες “καλλωπισμού” κάποιων αποτιμήσεων που αφορούσαν μεσαία και χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό και οι οποίες δεν αποκλείεται να συνεχιστούν και στην αυριανή τελευταία συνεδρίαση του χρόνου.

Υποτυπώδης, έως ανύπαρκτη, η παρουσία των ξένων χαρτοφυλακίων, περιορισμένο το αγοραστικό ενδιαφέρον στους τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης, αλλά και απροθυμία επιθετικών πωλήσεων ήταν μερικά από τα χαρακτηριστικά της προτελευταίας συνεδρίασης του χρόνου.

Θετική “παραφωνία” ο τίτλος της Proton Bank (+8,29%) που το 31,3% μεταβιβάστηκε από την Τράπεζα Πειραιώς στον επιχειρηματία κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη στην τιμή των 3,6 ευρώ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται να ακολουθήσει σημαντική αύξηση κεφαλαίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως ούτε ένας Δεικτοβαρής τίτλος δεν κατόρθωσε να ξεπεράσει το 1 εκατ. τεμ. σε όγκο συναλλαγών, ενώ Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΕΛΠΕ, Τιτάν, Ταχ. Ταμιευτήριο και Motor Oil τερμάτισαν την συνεδρίαση με πενταψήφιο όγκο συναλλαγών.

Επίσης, δεν έλειψαν και οι εκπλήξεις από τις δημοπρασίες που έκλεισαν στο υψηλό ημέρας τους ΔΕΗ, Ελλάκτωρα, ΕΛΠΕ, Τιτάνα, Motor Oil και πολύ κοντά σε αυτό την Βιοχάλκο.

Αντίθετα στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Μυτιληναίος, Εθνική, Κύπρου, Alpha Bank και κοντά σε αυτό οι ΟΤΕ και Ταχ. Ταμιευτήριο.

Μικτή η εικόνα στον 20αρη όπου με τα μεγαλύτερα κέρδη έκλεισαν οι Ελλάκτωρ (+5,6%) και Motor Oil (+2,94%). Με κέρδη μεγαλύτερα του 1% οι ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, MIG, θετικό πρόσημο για Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ, Τιτάνα, Eurobank και αμετάβλητη η μετοχή της MPB.

Αντίθετα αξιοσημείωτες απώλειες για Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Κύπρου, Τράπεζα Πειραιώς, ΟΤΕ και αρνητική ημερήσια μεταβολή για Μυτιληναίο, Αγροτική Τράπεζα, ΤΤ, Coca-Cola , Intralot.

Ο Γενικός Δείκτης σχετικά γρήγορα “είδε” τα υψηλά ημέρας των 2200,25 μονάδων (10.38), όμως μετά τις 10.45 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 2181,23 μονάδες (11.32), για να ανακάμψει σχετικά στην συνέχεια και να κλείσει στις 2194,49 μονάδες με απώλειες 0,07%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 129 εκατ. από τα οποία τα 71 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές λόγω του “πακέτου” των 19.629.247 μετοχών της Proton Bank που άλλαξαν χέρια στα 3,60 ευρώ.

Καλή αλλά με ζητούμενο την συνέχεια η τελική εικόνα με 116 ανοδικές μετοχές έναντι 67 πτωτικών και 26 τίτλοι με κέρδη από 5 έως 18,64%.

Οι εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες οι δύο πρώτες εβδομάδες του νέου έτους θα είναι κρίσιμες για τη διαμόρφωση κλίματος, εν αναμονή του νέου Προγράμματος Σταθερότητας που θα παρουσιάσει η χώρα στην Ε.Ε. συντηρούν την επιφυλακτικότητα και τις μικρές πωλήσεις στον Τραπεζικό κλάδο, ενώ η όποια κινητικότητα παρουσιάστηκε στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα συνεχιστεί και στις πρώτες συνεδριάσεις της νέας χρηματιστηριακής χρονιάς.

Οι λίγοι εναπομείναντες αισιόδοξοι εκτιμούν ότι παρά την συναλλακτική άπνοια των τελευταίων συνεδριάσεων, αν οι διεθνείς Αγορές συνεχίσουν και το νέο έτος ανοδικά, η Σοφοκλέους έστω και “ασθμαίνουσα” θα αναγκαστεί να ακολουθήσει, ιδιαίτερα αν εκτονωθούν οι ανησυχίες για την δημοσιοοικονομική κατάσταση της Χώρας.

Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι έχει εκλείψει, ή ότι έχει χάσει έδαφος, η επιφυλακτική σχολή σκέψης που προκρίνει την συνέχιση της μεταβλητότητας σαν επικρατέστερο σενάριο και για τις πρώτες συνεδριάσεις του καινούργιου χρόνου.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, το εγχώριο Χρηματιστήριο είναι δύσκολο να προσελκύσει κεφάλαια, καθώς όχι μόνο δεν υπάρχει ανάλογη πολιτική, αλλά παραμένει περιορισμένη η “ορατότητα” για το πώς σκέφτεται η νέα Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την Αγορά, τη στιγμή κατά την οποία υπάρχουν συσσωρευμένα κεφάλαια που παραμένουν ανενεργά, όπως δείχνει και η εξαγωγή ποσών προς το εξωτερικό κατά τις τελευταίες ημέρες, δηλώνουν ανήσυχοι αρκετοί επαγγελματίες του χώρου.

Ωστόσο, εάν έχουν στόχο να εντάξουν στις αποκρατικοποιήσεις δημόσιες εισηγμένες επιχειρήσεις, θα πρέπει να υπάρχει καλό κλίμα στο Χρηματιστήριο και βεβαίως υψηλότερες τιμές στις μετοχές των επιχειρήσεων, που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα. Στην παρούσα φάση, οι επενδυτές θα πρέπει να έχουν την προσοχή τους στραμένη στη μερισματική πολιτική των εισηγμένων, καθώς με την έλευση της νέας χρονιάς οι σημαντικές μερισματικές αποδόσεις (που δεν αναμένεται να είναι και πολλές) θα βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές

Τίποτα το τεχνικά ενδιαφέρον δεν πρόσθεσε η σημερινή συνεδρίαση κατά τον Απόστολο Μάνθο. Σύμφωνα με τον αναλυτή της Fortius Finance και όσον αφορά τον 20αρη που θα συνεχίσει να διαμορφώνει κλίμα και διαθέσεις, ο εν λόγω δείκτης κινείται σε έναν τριγωνικό σχηματισμό με άνω άκρο τις 1149 και κάτω άκρο τις 1100 μονάδες.

Διάσπαση του άνω άκρου μπορεί να φέρει τον δείκτη προς τις επόμενες αντιστάσεις που οριοθετούνται στις 1174 και 1198 μονάδες, ενώ διάσπαση του κάτω άκρου θα βάλει σε δοκιμασία την στήριξη στο ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων.

Σχετική αφύπνιση παρουσίασε σήμερα ο ξεχασμένος FTSEM που συνεχίζει να κινείται υψηλότερα από τους δύο προηγούμενους “πυθμένες” στις 2425 μονάδες (27/11) και 2459 μονάδες (9/12) και ζητά κλείσιμο υψηλότερα των 2600 και πολύ περισσότερο των 2641 μονάδων για να κινηθεί προς τις 2840 μονάδες.

Αντίθετα κλείσιμο χαμηλότερα των 2425 μονάδων ανοίγει τον δρόμο προς την ισχυρή στήριξη της ζώνης 2360 – 2350.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Fortius και από τους τίτλους του 20αρη αξιοπρόσεκτη συμπεριφορά παρουσιάζει ο τίτλος της Intralot. Αν μπορέσει να μετατρέψει σε στήριξη την περιοχή των 4,00 ευρώ, δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση προς τις επόμενες αντιστάσεις των 4,54 και 5,00 ευρώ.

Υποτονικών ρυθμών συνέχεια “βλέπει” ο Μάνος Χατζηδάκης, καθώς το περιεχόμενο των εγχώριων νέων παραμένει αδύναμο και η τάση δεν έχει την δυναμική που θα μπορούσε ακόμα και πτωτικά να ενεργοποιήσει κάποιες βραχυπρόθεσμες κινήσεις.

Ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ εκτιμά ότι ο Γενικός Δείκτης θα τελειώσει την χρονιά χωρίς εκπλήξεις στο μέσον του εύρους της φετινής διακύμανσης αφήνοντας για το ξεκίνημα της νέας χρονιάς την εκδήλωση των διαθέσεων που αφορούν την πορεία της Αγοράς.

Οι μεγάλες αποκλίσεις από τις αποδόσεις των διεθνών Αγορών θα μας έβρισκαν θετικούς στην αύξηση των θέσεων σε Δεικτοβαρείς τίτλους με έμφαση και στον τίτλο της Εθνικής Τράπεζας, υποστηρίζει ο κ. Χατζηδάκης.

Συνεδρίαση άνευ αξίας και ανύπαρκτου τζίρου χαρακτηρίζει την προτελευταία συνεδρίαση του χρόνου ο Κώστας Βέργος. Ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ θεωρεί ότι η προσπάθειες καλυτέρευσης κάποιων αποτιμήσεων μπορεί να συνεχιστούν και αύριο, όμως από εκεί και πέρα τα κύρια χαρακτηριστικά των αμέσως επόμενων συνεδριάσεων θα είναι η αποχή και η επιφυλακτικότητα των ξένων επενδυτών που θα περιμένουν τις επόμενες κινήσεις της Κυβέρνησης προκειμένου να επανεξετάσουν την επενδυτική τους στρατηγική.

Εκτός εγχώριας Αγοράς και τα μεγάλα ιδιωτικά χαρτοφυλάκια περιμένουν τον Δείκτη ή χαμηλότερα των 1900 – 1800 μονάδων, ή υψηλότερα των 2400 μονάδων για επανατοποθετηθούν.

Στην πρώτη περίπτωση για να εκμεταλλευτούν τις ελκυστικότερες αποτιμήσεις που θα έχουν διαμορφωθεί, ενώ στην δεύτερη περίπτωση για να προλάβουν τον επόμενο ανοδικό σχηματισμό.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Υποτονική συνεδρίαση νέων απωλειών, με τα συμβόλαια του FTSE να σημειώνουν μεγαλύτερες απώλειες από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη και να αυξάνουν κάπως τις υπάρχουσες μικρές υποτιμήσεις.

Εκ νέου πωλητές τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5187, τιμή εκκαθάρισης 1117,33) κινήθηκαν μεταξύ 1113,75 και 1128,5 μονάδων.

Δεν σημειώθηκε δανεισμός τίτλων, ενώ υποτονικές ήταν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (557), Alpha Bank (276), Πειραιώς (199), Αγροτική (231), ΓΕΚ (1229), ΟΤΕ (194), Ιντρακόμ (152), MPB (200).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 30/12 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Alpha Bank 26442 τεμ., Εθνική 57918 τεμ., Πειραιώς 29295 τεμ.

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε Μηχανική 1750 τεμ.

Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Εθνική (6611453 τεμ.), Eurobank (4878105 τεμ.), Κύπρου (4991176 τεμ.), Jumbo (6169240 τεμ.), Πειραιώς (6584359 τεμ.)

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v