Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού ποντάρει το "έξυπνο χρήμα" το 2010

Η αναπτυξιακή δυναμική και ο χρόνος εξόδου από τις πολιτικές στήριξης θα χαρακτηρίζουν το 2010, ενώ το "έξυπνο χρήμα" ήδη προσπαθεί να ανιχνεύσει τις πηγές των υπεραξιών και παίρνει θέσεις. Όλες οι εκτιμήσεις.

  • των Ζαφείρη Σταθόπουλου, Ιεροκλή Καπογιάννη
Πού ποντάρει το έξυπνο χρήμα το 2010
*** Δείτε τους αναλυτικούς πίνακες με τις προβλέψεις για τα εμπορεύματα και τα επιτόκια αναφοράς, την πορεία των αναδυόμενων αγορών, τις προβλέψεις για τις βασικές ισοτιμίες το 2010, τις κεφαλαιοποιήσεις των χρηματιστηρίων παγκοσμίως, τις αποτιμήσεις των μετοχικών αγορών, τις επενδυτικές συστάσεις για εναλλακτικές επενδύσεις και τις εκτιμήσεις για τις αγορές, στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Oι έντονες κρατικές παρεμβάσεις των Αρχών απέτρεψαν τελικά το 2009 μία νέα Μεγάλη Ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας, ωθώντας ανοδικά τις ριψοκίνδυνες αξίες (μετοχές, πρώτες ύλες, εταιρικά ομόλογα, ομόλογα αναδυόμενων αγορών), με βασικό «χαμένο» το δολάριο, καθώς οι ΗΠΑ υπήρξαν το επίκεντρο της κρίσης και η Fed αναδείχτηκε σε βασικό πάροχο ρευστότητας.

Το 2010 πολλά θα εξαρτηθούν από το εάν πράγματι έχουμε οικονομική ανάκαμψη που μπορεί να διατηρηθεί ή απλώς μια Μηχανική αντίδραση στις κρατικές παρεμβάσεις και στην αυξημένη ρευστότητα.

Η χρονιά θα χαρακτηριστεί, λένε αναλυτές της αγοράς, από τον συνδυασμό της υπάρχουσας αναπτυξιακής δυναμικής και της προσπάθειας (των αγορών) για χρονικό προσδιορισμό της εξόδου από τις διάφορες πολιτικές στήριξης. Σε αυτό το περιβάλλον το... έξυπνο χρήμα ήδη προσπαθεί να ανιχνεύσει τις πηγές των υπεραξιών και παίρνει θέσεις.

Ο «Μ» παρουσιάζει αναλυτικά όλες τις εκτιμήσεις των ειδικών για το 2010 όπως διαμορφώνονται τώρα.

ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

Μπορεί ιστορικά οι μετοχές και τα ομόλογα να ακολουθούν αντίθετη κατεύθυνση, η τεράστια ρευστότητα όμως, απόρροια των μη συμβατικών μέτρων των κεντρικών τραπεζών, ανέτρεψε αυτό το δεδομένο το 2009.

Οι τιμές των μετοχών, π.χ., από τις 9 Μαρτίου επιδόθηκαν σε ράλι, ενώ την ίδια στιγμή και οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν, δηλαδή οι τιμές τους ανέβηκαν. Το τεράστιο ποσό των χρημάτων που διοχετεύτηκε στο χρηματοοικονομικό σύστημα από τις κεντρικές τράπεζες και τα διαθέσιμα των κεφαλαίων διαχείρισης διαθεσίμων εισέρρευσαν προς όλες τις κατηγορίες κεφαλαίων που επιτυγχάνουν απόδοση μεγαλύτερη από αυτήν που αποφέρουν τα μετρητά.

Ωστόσο, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, τα ομόλογα σε μεγάλο βαθμό είναι πλέον σήμερα άσχημα αποτιμημένα και αποτελούν ίσως τη μόνη υπερτιμημένη κατηγορία επενδύσεων. Οι πραγματικές αποδόσεις βρίσκονται αρκετά πιο κάτω από τα εν δυνάμει ποσοστά οικονομικής ανάπτυξης, γεγονός που δείχνει ότι είναι πολύ χαμηλές και οι αποτιμήσεις είναι υψηλές. Για παράδειγμα, η αγορά ΤΙΡS στις ΗΠΑ (τίτλοι του Δημοσίου με προστασία από τον πληθωρισμό) προσφέρει πραγματική απόδοση 1,3% στα επόμενα δέκα χρόνια, ενώ η Βρετανία προσφέρει αποπληθωρισμένη απόδοση μόλις 0,5%.

Έτσι, το επενδυτικό ερώτημα για το 2010 είναι πότε και πώς θα διορθωθεί αυτή η ανωμαλία στις αποτιμήσεις, σε μια στιγμή μάλιστα όπου μεγάλες κεντρικές τράπεζες αρχίζουν να προετοιμάζονται για τη «ζωή μετά την ποσοτική χαλάρωση», αν και η άνοδος των επιτοκίων δεν είναι άμεσα αναμενόμενη. Παράλληλα, νέες δυσκολίες μπορεί να προέλθουν από το γεγονός πως η μέση διάρκεια των εκδόσεων στις μεγάλες οικονομίες τείνει να είναι μικρότερη τα τελευταία χρόνια. Με τον τρόπο αυτόν, όμως, αυξάνεται ο κίνδυνος αναχρηματοδότησης (rollover risk) όταν τα ελλείμματα των προϋπολογισμών ανεβαίνουν.

Δεδομένου, λοιπόν, ότι η συνολική έκδοση ομολόγων θα βρίσκεται στον ανεπτυγμένο κόσμο σε πολύ υψηλά επίπεδα το 2010, οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων μπορούν, όπως πιστεύεται, να αυξηθούν, δηλαδή οι τιμές τους να υποχωρήσουν. Εξάλλου, όταν τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια αυξάνονται, οι τιμές των ομολόγων υποχωρούν, υπολογίζουν οι αναλυτές, υποστηρίζοντας πως θα πρέπει να αποφευχθούν επιλογές με υπερβολικό κίνδυνο επιτοκίων, με τα ομόλογα μεταβλητού επιτοκίου να εξακολουθούν να είναι καλύτερη επιλογή ως αντιστάθμιση.

Οι εκδόσεις κυβερνητικού χρέους, όπως εκτιμάται, δεν προσφέρουν πια ελκυστικά επενδυτικά χαρακτηριστικά. Η μεγάλη προσφορά νέων εκδόσεων για τη χρηματοδότηση των αυξημένων αναγκών των κυβερνήσεων στις ανεπτυγμένες χώρες, η δραματική επιδείνωση των θεμελιωδών μεγεθών αλλά και ο φόβος ενίσχυσης των πληθωριστικών πιέσεων σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα αποτελούν παράγοντες που αναμένουμε να προβληματίσουν τους επενδυτές σε ένα περιβάλλον αύξησης των επιτοκίων παρέμβασης.

Ο πληθωρισμός δεν πιστεύεται πως θα αποτελέσει πρόβλημα το 2010, όμως στις αγορές θα υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τα υπερβολικά πακέτα ενίσχυσης. Η προστασία από τον πληθωρισμό μπορεί να επιτευχθεί μέσω τοποθετήσεων σε τιμαριθμοποιημένα ομόλογα.


ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

Στην αγορά σταθερού εισοδήματος, τα εταιρικά ομόλογα εμφανίζουν καλύτερες προοπτικές για το 2010, καθώς συνδυάζουν καλύτερες αξιολογήσεις και πιο δυνατά θεμελιώδη χαρακτηριστικά. Οι επενδυτές, πάντως, θα χρειάζεται να βρίσκονται σε επιφυλακή αναφορικά με την αναμενόμενη μεταστροφή των συνθηκών ρευστότητας προς το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2010.

Σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων αποκλίσεων, η διασπορά του κινδύνου στα χαρτοφυλάκια σταθερού εισοδήματος θα πρέπει να επικεντρώνεται σε τίτλους εκδοτών με σχετικά δυνατούς ισολογισμούς. Επιπλέον, καθώς αναμένονται μεγαλύτερα επίπεδα μεταβλητότητας, προτιμώνται κατηγορίες εταιρικών ομολόγων που είναι υψηλότερα διαβαθμισμένες και αναζητείται η έκθεση σε υγιή μακροοικονομικά θεμελιώδη μεγέθη του αναδυόμενου κόσμου, τηρώντας παράλληλα αυξημένη διασπορά του κινδύνου.

Η κατηγορία στην οποία οι αναλυτές είναι περισσότερο θετικοί αφορά στα ευρωπαϊκά χρεόγραφα που εξασφαλίζονται με στοιχεία του ενεργητικού (ABS) βαθμολόγησης «AAA», μία από τις λίγες αγορές όπου η προσαύξηση στην τιμή είναι ακόμα παρούσα λόγω του ότι δεν είναι εύκολα ρευστοποιήσιμοι τίτλοι (liquidity premium), ενώ ταυτόχρονα η μακροοικονομική τους εικόνα βρίσκεται σε θετική τροχιά.

Οι συνθήκες υψηλής ρευστότητας είναι, όπως λέγεται, ένα ακόμα θετικό χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης κατηγορίας κεφαλαίου, όπως συμβαίνει και για τις περισσότερες κατηγορίες κεφαλαίου με σημαντικά υψηλότερες αποδόσεις από αυτές των διαθεσίμων.

Θετικές προοπτικές παρουσιάζουν τα εταιρικά ομόλογα υψηλής διαβάθμισης όπως και αυτά των αναδυόμενων αγορών εκπεφρασμένα σε εγχώριο νόμισμα, λόγω των προοπτικών που ανοίγονται για ανατίμηση των νομισμάτων τους.

Δεδομένης της πεποίθησης πως οι κεντρικές τράπεζες θα διατηρήσουν τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα περισσότερο απ’ όσο αναμένουν οι αγορές, πιστεύεται πως οι περισσότερες από τις λοιπές αγορές σταθερού εισοδήματος (όπως τα εταιρικά ομόλογα υψηλής απόδοσης - κινδύνου) θα σημειώσουν ικανοποιητικές αποδόσεις μέσα στο 2010. Ωστόσο, θεωρούνται περισσότερο εκτεθειμένες σε πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με μεταβολή των μέτρων ποσοτικής χρηματικής διευκόλυνσης και των ενδείξεων ότι η κυκλική ανάκαμψη χάνει πια την έντασή της.

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ

Πριν από το ξέσπασμα της κρίσης τα εμπορεύματα είχαν αντιμετωπίσει επταετή bull market (ανοδική αγορά), η οποία οδήγησε τις τιμές τους στα ύψη. Το 2008 όμως ήρθαν η «μεγάλη απομόχλευση» και η ύφεση, οι οποίες οδήγησαν στην κατάρρευσή τους.

Καθώς όμως άρχισε το 2009 να παγιώνεται η αντίληψη ότι το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης αποτελεί πλέον παρελθόν, η αυξανόμενη ζήτηση για πρώτες ύλες από την Κίνα, η ανάγκη ορισμένων βιομηχανιών να ξαναχτίσουν τα αποθέματά τους, η αποδυνάμωση του δολαρίου, η αύξηση της διάθεσης για ανάληψη επενδυτικού ρίσκου και η άνοδος των τοποθετήσεων των επενδυτών στις προθεσμιακές αγορές των παραγώγων συνέτειναν στο πρόσφατο ανοδικό γύρισμα των εμπορευμάτων.

Ο δείκτης ναύλων ξηρού φορτίου, κατά πολλούς πρόδρομος δείκτης και των τάσεων που επικρατούν στα εμπορεύματα, έχει υπερτετραπλασιαστεί, ενώ ορισμένα βιομηχανικά μέταλλα είδαν την αξία τους να διπλασιάζεται τη στιγμή που και η ζήτηση στα πολύτιμα μέταλλα ξεπέρασε τις αρχικές προσδοκίες.

Καθώς οι παρεμβάσεις των Αρχών έχουν εξαλείψει τα σενάρια καταστροφής, οι αναλυτές ισχυρίζονται πως η εικόνα στα εμπορεύματα θα παραμείνει θετική, ειδικά τώρα που οι βιομηχανίες χτίζουν ξανά τα αποθέματά τους καθώς προετοιμάζονται για οικονομική ανάκαμψη.

Ωστόσο, η βίαιη άνοδος των τιμών δείχνει να ενσωματώνει προσδοκίες, οι οποίες ίσως αποδειχτούν υπεραισιόδοξες, ειδικά εάν η αναθέρμανση των οικονομιών αρχίσει να αποδυναμώνεται, αφού η ανεργία αυξάνεται, τα εισοδήματα περιορίζονται, η δανειακή εξάρτηση των νοικοκυριών φθίνει και τα ελλείμματα στους κρατικούς προϋπολογισμούς παραμένουν στα ύψη.

Οι αναλυτές πάντως θεωρούν πως συνολικά η παρατεταμένη φάση του κύκλου διακύμανσης των εμπορευμάτων δεν τελείωσε - απλώς είναι σε παύση. Εξάλλου, για να επανέλθει η παγκόσμια οικονομία σε ρυθμό ανάπτυξης 5% η προσφορά εμπορευμάτων πρέπει να επεκταθεί με ανάλογο ρυθμό.

Πάντως, για το 2010 οι αναλυτές προβλέπουν διακύμανση χωρίς τάση στην αγορά εμπορευμάτων, ενώ ορισμένοι υποστηρίζουν πως με εξαίρεση τα μέταλλα τα εμπορεύματα δεν δείχνουν ελκυστικά, ειδικά σε περίπτωση εκτόξευσης του δολαρίου.

Πάντως, από ορισμένους υπολογίζεται πως οι τιμές του αργού πετρελαίου θα διαμορφωθούν το 2010 σε μέσα επίπεδα στα 85 δολ./βαρέλι, πάνω από την καμπύλη τιμών των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης, ενώ άλλοι αναλυτές δεν βλέπουν τη μέση τιμή του «μαύρου χρυσού» πάνω από τα 65 δολ./βαρέλι. Μακροπρόθεσμα, βέβαια, οι τιμές θα μπορούσαν να αυξηθούν, καθώς τα πακέτα ενίσχυσης είναι πολλά και η προσφορά πετρελαίου περιορισμένη. Το προτιμώμενο προϊόν από τον χώρο της ενέργειας για ορισμένους είναι το πετρέλαιο θέρμανσης.

Όσον αφορά στα βασικά μέταλλα, παρατηρούνται ενδείξεις μείωσης στα αποθέματα των βιομηχανικών μετάλλων, που ενισχύονται από τον περιορισμό της παραγωγής. Έτσι, η μείωση των αποθεμάτων ίσως στηρίξει τις τιμές των μετάλλων κατά το 2010, ενώ οι αναλυτές προτιμούν τον χαλκό, το νικέλιο και τον ψευδάργυρο αντί του αλουμινίου.

Στα πολύτιμα μέταλλα οι προβλέψεις διαφέρουν αρκετά. Ορισμένοι, βλέποντας π.χ. τον χρυσό στα 1.500 δολ./ουγκιά, θεωρούν πως η ρευστότητα ενδέχεται να μην είναι ο μόνος λόγος ενίσχυσής του σε 3 στάδια: πιστωτικός κίνδυνος, αδυναμία του δολαρίου και ενίσχυση εμπορευμάτων, με τον λευκόχρυσο να παρουσιάζει επίσης μεγάλες δυνατότητες ανατίμησης μεσοπρόθεσμα.

Με το δολάριο να ισχυροποιείται, άλλοι αναλυτές περιμένουν υποαπόδοση του χρυσού, ενώ μία μέση τιμή που αναφέρεται από τους περισσότερους αφορά στα 1.175 δολ./ουγκιά. Ο χρυσός πάντως πιστεύεται πως θα αποτελέσει κατεξοχήν μέσο προστασίας σε περίπτωση που οι Αρχές αποτύχουν να στηρίξουν την παγκόσμια οικονομία.

ΤΟ «ΣΤΟΙΧΗΜΑ» ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ

Χρονιά σημαντικών διαφοροποιήσεων και πιο ορθολογικών αποδόσεων, με διψήφια άνοδο κυρίως στο πρώτο μισό του έτους, αναμένεται να είναι το 2010 για τις μετοχές. Το μέγα ζητούμενο για το 2010, λένε οι αναλυτές, είναι κατά πόσον οι αγορές θα πιστέψουν το βάθος της ανάκαμψης, ενώ πολλά θα εξαρτηθούν από το εάν η οικονομική ανάκαμψη αποδειχτεί σταθερή ή απλώς Μηχανική αντίδραση στις κρατικές παρεμβάσεις και στην αυξημένη ρευστότητα.

Η χρονιά θα χαρακτηριστεί, υποστηρίζουν οι ειδικοί, από τον συνδυασμό της υπάρχουσας αναπτυξιακής δυναμικής από τη μία πλευρά και από την άλλη από την προσπάθεια (των αγορών) για χρονικό προσδιορισμό της εξόδου από τις διάφορες πολιτικές στήριξης. Το κρίσιμο ερώτημα για το 2010 είναι αν η αγορά θα θεωρήσει γερά τα θεμέλια της ανάκαμψης, με συνέπεια την αύξηση του συντελεστή κερδών Ρ/Ε (rerating) ή αν θα συμβεί το αντίστροφο, καθώς οι αγορές θα πιστέψουν ότι η ανάκαμψη δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια ή βάθος.

Οι αγορές θα προσπαθήσουν να αντιληφθούν τα νέα επίπεδα ανάπτυξης της κερδοφορίας των εταιρειών σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, ώστε να καθορίσουν τους συντελεστές κερδών για την αξιολόγηση των μετοχών. Εν μέσω βελτιούμενων οικονομικών δεικτών και εταιρικών κερδών, διατήρησης της επεκτατικής νομισματικής και της δημοσιονομικής πολιτικής και άφθονης (ακόμα) χρηματικής ρευστότητας, το περιβάλλον για τις μετοχές στο πρώτο εξάμηνο του 2010 πιστεύεται ότι θα παραμείνει θετικό, ενώ το 2010 γενικά οι μετοχικές αγορές θα εισέλθουν σε πιο ώριμη φάση του κύκλου τους και τα εταιρικά κέρδη θα γίνουν η βασική κινητήρια δύναμη των τίτλων.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, υπολογίζεται αύξηση των εταιρικών κερδών της τάξεως του 25% εντός του 2010 (κυρίως όμως κατά το πρώτο ήμισυ του έτους), λόγω της επιθετικής περικοπής των εξόδων, η οποία με τη σειρά της θα οδηγήσει τα λειτουργικά περιθώρια σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Η οικονομική ανάκαμψη, η οποία καθοδηγείται από την αναπλήρωση των αποθεμάτων και την ισχυρή ανάπτυξη των αναδυόμενων αγορών, θα οδηγήσει επίσης σε ήπια αύξηση των εσόδων.

Ακόμα όμως και μία μέτρια αύξηση του κύκλου εργασιών, σε συνδυασμό με τα χαμηλότερα λειτουργικά και χρηματοδοτικά κόστη, μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την εταιρική κερδοφορία. Ενδιαφέρον επίσης αποτελεί και το γεγονός πως σε πολλές ανεπτυγμένες αγορές η μέση μερισματική απόδοση είναι υψηλότερη από αυτήν του αντίστοιχου δεκαετούς κυβερνητικού ομολόγου.

Οι αναδυόμενες αγορές

Στην αρχή της κρίσης οι αναδυόμενες οικονομίες αποτελούσαν το ασφαλές καταφύγιο των επενδυτών υπεραποδίδοντας, καθώς κυριαρχούσε ακόμη η θεωρία της αποδέσμευσής τους από τις ανεπτυγμένες. Η θεωρία αυτή, όμως, κατέρρευσε το 2008, όταν έγινε σαφές ότι η επιβράδυνση στον ανεπτυγμένο κόσμο δεν μπορεί να μην αποτυπωθεί και στις αναδυόμενες αγορές.

Ύστερα ήρθε η ανάκαμψη και, παρά τις αρχικές ανησυχίες, το 2009 υπήρξε τελικά καλή χρονιά και για τις αναδυόμενες αγορές. Το 2010, καθώς η ανάπτυξη στον ανεπτυγμένο κόσμο συγκρατείται από τα υψηλά χρέη, οι αναδυόμενες οικονομίες είναι αυτές που, όπως λένε οι αναλυτές, για κυκλικούς και για διαρθρωτικούς λόγους θα ηγηθούν της παγκόσμιας οικονομίας.

Η μετατόπιση εξάλλου της οικονομικής ισχύος προς τις αναδυόμενες αγορές είναι εντυπωσιακή τα τελευταία χρόνια, αφού από το 1992 η οικονομία μιας τυπικής αναδυόμενης αναπτύχθηκε κατά μέσο όρο 130%, έναντι μόλις 38% των επτά πλουσιότερων χωρών του πλανήτη.

Αν και ορισμένοι θεωρούν ότι οι αναδυόμενες οικονομίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν αυτόνομη πηγή ανάπτυξης (decoupling), ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαπίστωση πως διαρθρωτικά η σχέση Κίνας - ΗΠΑ δεν ήταν ποτέ στενότερη. Η διατήρησή της, όμως, παραπέμπει στην εκτίμηση ότι ένα σημαντικό μέρος της αποσύνδεσης των αναδυόμενων είναι προϊόν της αυξημένης ρευστότητας, καθώς μέσα από τη σταθερή σχέση των ισοτιμιών των νομισμάτων των δύο κρατών και την πτώση του δολαρίου μεταφέρεται ρευστότητα από τις ΗΠΑ στην Κίνα, αλλά και σε άλλες αναδυόμενες οικονομίες (π.χ. εξαγωγείς πρώτων υλών).

Έτσι, οι επενδυτές ίσως θα πρέπει να έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους την πιθανότητα η δυναμική της αποσύνδεσης των αναδυόμενων να είναι μάλλον προεξοφλημένη και πως είναι πιθανόν να μην μπορέσει να αποτελέσει σημαντικό ανάχωμα σε ενδεχόμενο κλυδωνισμό των αγορών, συνδεδεμένο είτε με μείωση της ρευστότητας (απόρροια της ανόδου των επιτοκίων) είτε με επιβράδυνση της ανάκαμψης των οικονομιών.

Ο ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΔΟΛΑΡΙΟΥ

Η πορεία του δολαρίου διαδραματίζει τον δικό της ρόλο όχι μόνο στην αγορά συναλλάγματος, που φθάνει τα 3,2 τρισ. δολ. ημερησίως, αλλά συνολικά στον κόσμο των επενδύσεων, επηρεάζοντας καταλυτικά και τις μετοχικές αγορές, καθώς την τελευταία δεκαετία, σε περιόδους ισχυροποίησής του, οι μετοχές υποχωρούν, ενώ σε διαστήματα αποδυνάμωσής του σημειώνουν άνοδο. Πάντως, όταν η ύφεση άρχισε να σκιάζει τον κόσμο το δολάριο ως ασφαλές καταφύγιο σημείωσε σημαντικά κέρδη, αλλά μόλις άρχισε να εδραιώνεται η πεποίθηση ότι τα χειρότερα έχουν παρέλθει πήρε και πάλι την κατιούσα.

Η υποχώρησή του αποδίδεται, μεταξύ άλλων, και στο γεγονός πως οι ΗΠΑ αποτελούν την ουσιαστικότερη πηγή ρευστότητας στις παγκόσμιες αγορές και επέδρασε άμεσα στην έντονα ανοδική κίνηση των επενδύσεων υψηλού κινδύνου (οι μετοχές και τα εμπορεύματα π.χ. σημείωσαν εντυπωσιακό ράλι, ενώ τα spreads των εταιρικών ομολόγων και των ομολόγων των αναδυόμενων αγορών μειώθηκαν σημαντικά, δηλαδή οι τιμές ανέβηκαν).

Ενώ τα χαμηλά επιτόκια ανέδειξαν το δολάριο το κύριο νόμισμα χρηματοδότησης σε τοποθετήσεις εκμετάλλευσης επιτοκιακού πλεονεκτήματος (carry trade), η αποδυνάμωσή του επηρέασε καταλυτικά αξίες όπως το πετρέλαιο, τα πολύτιμα μέταλλα αλλά και τις μετοχές, αφού π.χ. ο εξαμηνιαίος συντελεστής συσχέτισης ευρώ - δολαρίου με τον χρηματιστηριακό δείκτη S&Ρ 500 των ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο υψηλό 0,7 (1=ταυτόσημη πορεία).

Για το 2010, οι περισσότεροι αναλυτές νομισμάτων περιμένουν ισχυροποίηση του δολαρίου στο 1,30 - 1,40 ως προς το ευρώ. Ορισμένοι θεωρούν το δολάριο περίπτωση αντεστραμμένης φούσκας, καθώς εξασθένησε περισσότερο λόγω της εφαρμογής του carry trade και θεωρείται μάλλον υποτιμημένο σε σχέση με ορισμένα βασικά νομίσματα.

Επομένως, αν ο κόσμος γεμίσει φούσκες ή αν τα πράγματα στις αγορές και στις οικονομίες αρχίσουν να δυσκολεύουν πάλι και οι παίκτες του carry trade υποχρεωθούν να αγοράσουν δολάρια για να καλύψουν το χρέος τους, κατά έναν περίεργο τρόπο το αμερικανικό νόμισμα μπορεί να αποτελέσει το νέο καταφύγιο των επενδυτών.

* Αναδημοσίευση από το 615ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, 31 Δεκεμβρίου 2009 – 5 Ιανουαρίου 2010.

*** Δείτε τους αναλυτικούς πίνακες με τις προβλέψεις για τα εμπορεύματα και τα επιτόκια αναφοράς, την πορεία των αναδυόμενων αγορών, τις προβλέψεις για τις βασικές ισοτιμίες το 2010, τις κεφαλαιοποιήσεις των χρηματιστηρίων παγκοσμίως, τις αποτιμήσεις των μετοχικών αγορών, τις επενδυτικές συστάσεις για εναλλακτικές επενδύσεις και τις εκτιμήσεις για τις αγορές, στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v