Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Stark: "Καμία σανίδα σωτηρίας για την Ελλάδα"

"Oποιος πιστεύει ότι στο τέλος τα κράτη-μέλη της ΕΈ θα βάλουν το χέρι στην τσέπη για να σώσουν την Ελλάδα, πλανάται", δήλωσε ο J.Stark. "Δεν περιμένουμε να σωθούμε από κανέναν", απαντά ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

Stark: Καμία σανίδα σωτηρίας για την Ελλάδα
Κανένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν θα δώσει «σανίδα σωτηρίας» στην Ελλάδα, στην προσπάθειά της να χαλιναγωγήσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα, προειδοποίησε ο κ. Juergen Stark, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Σε συνέντευξή του στην ιταλική οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore, ο κ. Stark δήλωσε ότι «όποιος πιστεύει ότι, στο τέλος, τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα βάλουν το χέρι στην τσέπη για να σώσουν την Ελλάδα, πλανάται».

Ο ίδιος σημείωσε πως τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας δημιουργήθηκαν «στο εσωτερικό» της χώρας, από τις έκλυτες κυβερνήσεις της και δεν ήταν αποτέλεσμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δήλωσε ότι οι προειδοποιήσεις του κ. Stark δεν ήταν απαραίτητες γιατί η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί «σανίδα σωτηρίας».

«Ειλικρινά δεν χρειαζόμαστε αυτήν την διευκρίνιση», δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου στην τηλεόραση του Bloomberg. «Δεν περιμένουμε να σωθούμε από κανέναν καθώς, πιστεύω, ότι είναι ξεκάθαρο ότι κάνουμε αυτό που χρειάζεται να γίνει για να μειώσουμε το έλλειμμα και να θέσουμε υπό έλεγχο το δημόσιο χρέος».

Σε συνέντευξή του στο CNBC ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η επίσκεψη των αξιωματούχων της ΕΕ και της ΕΚΤ στην Ελλάδα είναι απόλυτα φυσιολογική για μια χώρα που παίρνει μέτρα προκειμένου να επαναφέρει τα ελλείμματά της στα όρια που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν αποτελεί ένδειξη ότι «έρχονται προβλήματα».

Ο ίδιος σημείωσε ότι τα σχόλια του J. Stark «δεν βοηθούν», ενώ, ερωτώμενος για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να στραφεί στο ΔΝΤ για στήριξη, ο κ. Παπακωνσταντίνου γνωτοποίησε ότι όντως βρίσκεται σε συνεχείς συζητήσεις με το ΔΝΤ, επανέλαβε ωστόσο πως οι συζητήσεις αυτές δεν σχετίζονται με κανέναν τρόπο με το ενδεχόμενο οικονομικής ενίσχυσης.

«Εχουμε ζητήσει την βοήθεια του ΔΝΤ όχι για το χρέος ή για μακροοικονομικά ζητήματα, αλλά για την τεχνική εμπειρία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναφορικά με τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις και την αναμόρφωση του προϋπολογισμού», δήλωσε.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v