Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Περιμένοντας την... αρκούδα

Ο S&P βρίσκεται σε μεγάλο ράλι εντός bear market και το trading momentum πιθανότατα να τον ανεβάσει περισσότερο. Όμως, ο δείκτης δεν βρίσκεται στο ξεκίνημα μιας bull market, τονίζει ο J. Authers.

  • John Authers, Investment editor
Περιμένοντας την... αρκούδα
Όσον αφορά στο χρηματιστήριο, η χρεοκοπία της Lehman μόλις συνέβη. Ο δείκτης S&P 500, που παρακολουθείται περισσότερο από όλους στον κόσμο, βρίσκεται σήμερα ακριβώς στα χαμηλά της εβδομάδας που ακολούθησε την καταστροφή της Lehman στις 15 Σεπτεμβρίου 2008.

Πολλες κακές ειδήσεις έχουν ήδη προεξοφληθεί στις τιμές των μετοχών σε αυτό το σημείο και ο S&P πρέπει να ενισχυθεί 37% για να επιστρέψει στα υψηλά του, σε ονομαστικούς όρους. Όμως, οι κίνδυνοι μιας πραγματικής καταστροφής, που υπήρξαν με την υπόθεση της Lehman και την ανεπαρκή κυβερνητική αντίδραση, έχουν πλέον σβηστεί από την εξίσωση, τουλάχιστον σύμφωνα με τις αγορές.

Τι δείχνει αυτό για το μέλλον; Η τεχνική ανάλυση (τα μοτίβα κινήσεων τιμών στις αγορές) και τα θεμελιώδη δεδομένα (η εκτιμώμενη αξία των εταιριών) στέλνουν κάπως διαφορετικά σινιάλα, αλλά είναι συμβατά.

Η τεχνική ανάλυση δείχνει πως όταν ο S&P πέρασε τις 1.120 μονάδες είχε καλύψει ακριβώς το μισό από το έδαφος που είχε χάσει από το ζενίθ του Οκτωβρίου 2007 έως το ναδίρ του Μαρτίου 2009. Οι traders παίρνουν αυτά τα πράγματα σοβαρά και ο S&P είχε προσπαθήσει αρκετές φορές ανεπιτυχώς να κερδίσει τις 1.120, μέχρι να τα καταφέρει. Η κατάκτηση αυτού του φράγματος είναι αισιόδοξη ένδειξη και σημαίνει ότι μπορεί να συνεχίσει να ενισχύεται έως το επόμενο επίπεδο αντίστασης στις 1.228 μονάδες (όπου θα έχει ανακτήσει το 61,8% των απωλειών του).

Η θεμελιώδης ανάλυση κοιτάζει τον συντελεστή price/earnings, ο οποίος σε κυκλικά προσαρμοσμένη βάση (που μετρά την τιμή ως πολλαπλάσιο των κερδών σε 10ετή περίοδο) έχει επιστρέψει σήμερα στο 20. Ο ιστορικός μέσος όρος είναι 16,3 και η αγορά κινούνταν κάτω από το 20 από το 1969 έως το 1993. Έχει περάσει μόνο ένας χρόνος που υποχώρησε κάτω από το 20.

Σε αυτήν τη βάση, ο S&P σίγουρα μπορεί να ενισχυθεί περισσότερο. Ανήλθε στο 22 στα τέλη του 1930 πριν από τη δεύτερη "βουτιά" του Μεγάλου Κραχ και έφτασε στο ζενίθ πάνω από το 40 στη φούσκα των dotcoms. Όμως, θεμελιωδώς, οι μετοχές είναι ήδη ακριβές και βρίσκεται ακόμη σε bear market.

Έτσι, στην τελική ανάλυση, ο S&P βρίσκεται σε μεγάλο ράλι εντός bear market και το trading momentum πιθανότατα να τον ανεβάσει επιπλέον. Όμως, ο δείκτης δεν βρίσκεται στο ξεκίνημα μιας bull market.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v