Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Μάχες" πέριξ των 2.100 μονάδων

Στην περιοχή των 2.100 μονάδων οι μάχες αγοραστών-πωλητών, με το ΧΑ να χάνει κρίσιμες στηρίξεις. «Ματώνουν» οι τράπεζες, σε επικίνδυνη κλίση η Εθνική Τράπεζα, όπου απειλούνται πλέον και τα 16 ευρώ.

Χαμηλότερα κρίσιμων στηρίξεων υποχωρούν βασικοί δείκτες και μετοχές, εντείνοντας την ανησυχία στο ΧΑ. Με τον Γενικό Δείκτη να διορθώνει προς τις 2.100 μονάδες, "χάνοντας" δηλαδή τις 2.114 μονάδες, τον FTSE 20 να υποχωρεί προς τις 1.060 μονάδες λιγοστεύουν οι δυνάμεις, που θα μπορούσαν να επιχειρήσουν μία αναστροφή της τάσης.

Στα 16,5-17,04 ευρώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, που για έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση παραμένει αδύναμη, ενώ η τεχνική εικόνα της επιδεινώνεται όσο βγαίνει προσφορά.

Είναι άξιον αναφοράς, πως σε μία συνεδρίαση που οι αναλυτές περίμεναν μάλλον περιορισμένο τζίρο, οι συναλλαγές στη μετοχή της Εθνικής ξεπερνούν τα 13 εκατ. ευρώ.

Συνολικά ο τζίρος, μετά τα πρώτα 35-40 της συνεδρίασης ήταν περισσότερος των 30 εκατ. ευρώ, καθώς οι ρευστοποιήσεις συνεχίζονταν σε Alpha Bank, Eurobank, Marfin Popular, Τράπεζα Κύπρου, Τράπεζα Πειραιώς αλλά και σε ΑΤΕ-ΤΤ, ενώ χαμηλότερα διαμορφώνονταν η τιμή της πλειονότητας των τίτλων της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Στα 7,4 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank στα 7,35 ευρώ της Eurobank καθώς κυρίως ξένοι παίκτες παραμένουν ξεκάθαρα πωλητές σε τίτλους του κλάδου.

Μεταξύ…σφύρας και ….άκμονος ο κλάδος ούτως ή άλλως εδώ και εβδομάδες και από τη στιγμή που οι ξένοι άρχισαν να αμφισβητούν έμπρακτα από τα στατιστικά στοιχεία μέχρι την πραγματική κατάσταση κλάδων της οικονομίας.

Μάλιστα ορισμένοι περίμεναν… ανακωχή στον κλάδο, μετά την οπισθοχώρηση του οικονομικού επιτελείου σε ζητήματα που αφορούσαν την ρύθμιση των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων (αλλά και άλλων αιτημάτων, που είχαν θέσει στην υπουργό Οικονομίας ) ωστόσο η κατάσταση δεν λέει να διορθωθεί. Στα 1,80 ευρώ η μετοχή της Αγροτικής Τράπεζας, στα 4,30 του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ενώ χαμηλότερα κυμαίνεται ο ΟΠΑΠ στα 14,23, η ΔΕΗ στα 12,98, ο ΟΤΕ στα 10,10 ευρώ.

Οι απώλειες είναι μικρότερες για τον Οργανισμό και την Επιχείρηση, μεγαλύτερες (-3,4%) στον ΟΤΕ που υποχωρεί και πάλι προς τα 10 ευρώ. Πρακτικά από τη μέρα, που η Deutsche Telekom απέκτησε το ποσοστό, που ήθελε στον ΟΤΕ η αποτίμηση του ομίλου απαξιώνεται με συστηματικό τρόπο.

Στο μείον και η σχέση ανοδικών-καθοδικών αφού φτάνει το 1 προς 8 με μόλις 18 μετοχές να αντιδρούν ανοδικά.

Σχεδόν για 100 μετοχές σημειώνονται απώλειες, με την Ελφίκο να ακολουθεί πορεία…αντίστροφη των προηγούμενων συνεδριάσεων (αλήθεια τα μεγαλεπήβολα σχέδια και οι συζητήσεις που…βρίσκονται) Επίσης η Λανακάμ, ακολουθεί ανάλογη πορεία με -9,8% στα 1,13 ευρώ, ενώ σημαντικά χαμηλότερα υποχωρούν Alapis (0,48 ευρώ), Dionic (0,40), Ιλυδα κ.α.

Από την αρνητική συμπεριφορά του Τιτάνα (μετοχής, που είχε αντιδράσει τις προηγούμενες συνεδριάσεις) καθώς υποχωρεί μέχρι 4,2% εκτιμάται, πως ισχυροί παίκτες σπεύδουν να κατοχυρώσουν θέσεις τους και από εισηγμένες που θεωρούσαν σε καλύτερη μοίρα μέχρι πρότινος.

Εάν πράγματι συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε δεν αποκλείεται να βρισκόμαστε μπροστά σε έναν νέο κύκλο διόρθωσης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v