Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μισή... ανάσα για τη Σοφοκλέους

Θα δώσει έστω…κάποια ανάσα στο ΧΑ η …μισή ψήφος εμπιστοσύνης του Eurogroup στο ΠΣ&Α ή όχι; Σε κλοιό οι τράπεζες με τον κλάδο να αποτελεί ρυθμιστή της τάσης. Μάχη για την αποφυγή των χειρότερων.

Για «μισή ψήφο εμπιστοσύνης από το Eurogroup» κάνει λόγο η Ελενα Λάσκαρη σε σχετικό θέμα της αλλά στο εσωτερικό μέτωπο είναι αλήθεια, πως φτιάχνεται κλίμα για νέα «δέσμη μέτρων» και επιβαρύνσεων της αγοράς.

Σε ένα τέτοιο ρευστό περιβάλλον, όπως ορθά σημειώνει ο Στέφανος Κοτζαμάνης ο κίνδυνος για «στασιμότητα διαρκείας» σύμφωνα και με την εκτίμηση της HSBC είναι κάτι περισσότερο από ορατός. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Citigroup που εκτιμά, ότι «η μεταβλητότητα στα ελληνικά ομόλογα και το χρηματιστήριο θα παραμείνει» σε έκθεση της με τίτλο «Greece’s economic and political troubles».

O διεθνής οίκος προβλέπει ότι θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος ώστε να υπάρξει η πολιτική συναίνεση για τις απαραίτητες αλλαγές και η πολιτική αξιοπιστία θα παραμείνει χαμηλή.

Απόρροια όλων αυτών θεωρείται το συνεχιζόμενο «άδειασμα» μετοχικών θέσεων κυρίως σε τραπεζικές μετοχές ακριβώς επειδή οι ξένοι παραμένουν επιφυλακτικοί για τη συνέχεια. Η εκτίμηση πως οι συνέπειες της «ελληνικής κρίσης» πλήττουν τις τράπεζες και πως η… αναταραχή στην αγορά ομολόγων αποτελεί κίνδυνο για τα αποτελέσματα των ομίλων είναι διάχυτη.

Από αυτή την άποψη ο κλάδος θα παίρνει «ανάσες» μόνο σε περιόδους που οι παίκτες έχουν ρευστοποιήσει έγκαιρα θέσεις τους, έχουν θεωρήσει σχετικά ελκυστικές την αποτίμηση ορισμένων ομίλων και προσβλέπουν σε ένα γρήγορο παιχνίδι αντίδρασης.

Τεχνικά όμως οι βασικοί δείκτες κινούνται όλο και χαμηλότερα με τις όποιες αντιδράσεις να γίνονται σταθερά ασθενέστερες και να μην ξεπερνούν προηγούμενες κορυφές. Σχηματισμός πτωτικός, κάτι που αποτυπώνεται εύγλωττα τόσο στην απεικόνιση του Δείκτη Τραπεζών όσο κυρίως της Εθνικής Τράπεζας. Βέβαια η Εθνική «κρύβει» 1-2 αντιδράσεις ανάλογα με την στάση των Ευρωπαίων και της ΕΕ ωστόσο είναι αμφίβολο εάν μπορεί να οδηγήσουν σε υπέρβαση των 18-18, 5 ευρώ.

Να δούμε πως θα «ερμηνεύσουν» σήμερα οι αγορές, τα ομόλογα και οι παίκτες αυτή τη... μισή ψήφο εμπιστοσύνης προς το οικονομικό επιτελείο και το ΠΣ&Α αν και κάθε αντίδραση προσφέρεται είτε για βραχυπρόθεσμο παιχνίδι είτε για κατοχύρωση θέσεων σε σχετικά καλύτερες τιμές.

Κατά την εκτίμηση μας το ΧΑ «δίνει μάχη» για να αποφύγει την υποχώρησή του- σε αυτή τη φάση- χαμηλότερα του 2000χίλιαρου. Κάτι, που μπορεί μεν να φανεί χρήσιμο για όσους είναι ακόμη εντός παιδιάς αλλά δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας η ξεκάθαρη κλίση του Γενικού Δείκτη και του 20άρη προς χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Η χθεσινή βίαιη διόρθωση μετοχών λ.χ της Alpha Bank αλλά και Eurobank, Τράπεζας Πειραιώς παραπέμπουν ακριβώς σε αυτή την παθογένεια του συστήματος και τις πρόσθετες επιπτώσεις που θα υποστεί ο τραπεζικός κλάδος μετά τις «ρυθμίσεις Λ. Κατσέλη» για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις.

Και αυτό αποτελεί-πάντα κατά την εκτίμηση μας- βραδυφλεγή αποσταθεροποιητική παράμετρο στα θεμέλια του κλάδου αλλά και πολλών επιχειρήσεων. Πρόβλημα, που θα βρίσκει όλο και πιο δυσβάστακτο μπροστά της η πραγματική οικονομία.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v