Επιτόπιες κινήσεις στη Σοφοκλέους

Καμία ουσιαστική διαφοροποίηση από την έναρξη της συνεδρίασης στο ΧΑ. Κυριότερο χαρακτηριστικό η στενότητα σε εύρος διακύμανσης, τζίρο και προσδοκίες. Ενισχύονται ΟΠΑΠ, ΤΤ, πτωτικά τα ΕΛΠΕ.

Σαν να μην πέρασαν τρεις ώρες, θα μπορούσε να είναι ο τίτλος του σχολίου, αφού από το αμέσως προηγούμενο σχόλιο δεν έχει αλλάξει τίποτα το ουσιαστικό.

Στενότητα σε εύρος διακύμανσης του δείκτη, ρευστότητα και προσδοκίες σε μία συνεδρίαση που θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η Σοφοκλέους ουσιαστικά ακολουθεί την επιτόπια κίνηση των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών.

Πράγματι, τόσο τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια όσο και το ΧΑ κινούνται πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος με συνεχείς εναλλαγές προσήμου (ο Γ.Δ. έχει αλλάξει περισσότερο από 8 φορές πρόσημο έως τώρα) αναζητώντας τάση που μέχρι στιγμής δεν διαφαίνεται να υπάρχει.

Μάλιστα, αν ο τζίρος συνεχιστεί με το ίδιο τέμπο, θεωρείται πολύ πιθανό η τελική μικτή αξία συναλλαγών να είναι πολύ κοντά στα 100 εκατ., δίνοντας έτσι ένα δεύτερο νεότερο χαμηλό τζίρο από την αρχή του χρόνου (η συνεδρίαση με το χαμηλότερο τζίρο του 2010 στις 4/1).

Από το ταμπλό του 20άρη ξεχωρίζουν μόνο ΤΤ, Τιτάν και ΟΠΑΠ, που κινούνται με κέρδη μεγαλύτερη του 2%, ενώ με αξιοσημείωτα κέρδη κινείται και ο τίτλος της ΑΤΕ.

Αντίθετα, οι μεγαλύτερες απώλειες για τα ΕΛΠΕ (-2,53%), ενώ με αρνητικό πρόσημο κινούνται ΔΕΗ, Coca Cola, Ελλάκτωρ, Intralot, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Κύπρου, MIG και Πειραιώς.

Απλά θετικό πρόσημο για Alpha Bank, Εθνική, Eurobank και Βιοχάλκο, ενώ λίγο πριν συμπληρωθούν τέσσερις ώρες συνεδρίασης αμετάβλητοι δείχνουν οι τίτλοι των ΜΡΒ και Motor Oil.

Αξίζει να σημειωθεί ότι Βιοχάλκο, Ελλάκτωρας, ΕΛΠΕ, Intralot, Μυτιληναίος, Motor Oil, ΟΠΑΠ και Τιτάνας κινούνται με 5φήφιο όγκο συναλλαγών, ενώ ούτε ένας από τους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους δεν ξεπερνά σε όγκο το 1 εκατ. τεμάχια.

Εξαιρετικά χαμηλών τόνων μέχρι στιγμής και η συνεδρίαση στην αγορά παραγώγων, όπου τα ΣΜΕ του FTSE απλά ακολουθούν την κίνηση του αντίστοιχου δείκτη στην υποκείμενη.

Περίπου ισοβαρής η μέχρι στιγμής αναλογία ανοδικών (66) – πτωτικών (71) μετοχών, ενώ δεκάδες τίτλοι παραμένουν σε απόλυτη συναλλακτική απραξία.

Απόλυτα αποκαρδιωτικός ο τζίρος που μόλις και μετά βίας προσεγγίζει τα 50 εκατ., ενώ εάν συνεχιστεί η συνεδρίαση σε αυτόν τον ρυθμό, θεωρείται περίπου βέβαιο ότι θα είναι καθαρά διαδικαστικού χαρακτήρα.

Εξαιρετικά επιφυλακτικοί οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, περιορίζονται στο να επισημάνουν ότι η κωλυσιεργία του δείκτη να δώσει κίνηση υψηλότερα των 2.152 μονάδων μόνο σαν θετικό μήνυμα δεν μπορεί να εκληφθεί.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v