Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη 13,2% στις τράπεζες σε δύο συνεδριάσεις

Η επιβεβαίωση της οριστικοποίησης του μηχανισμού στήριξης συνέχισε με εντονότερους ρυθμούς την ανοδική εκτόνωση της συνεδρίασης της Παρασκευής. Κέρδη για Εθνική (5,22%), ΕFG (11,29%).

Η επιβεβαίωση, μέσα στο Σαββατοκύριακο, της οριστικοποίησης του μηχανισμού στήριξης- παροχής οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα από Ε.Ε.-ΔΝΤ, συνέχισε με εντονότερους ρυθμούς την ανοδική εκτόνωση που είχε ξεκινήσει στο τελευταίο κομμάτι της συνεδρίασης της Παρασκευής.

Είναι καθ΄ όλα εντυπωσιακό ότι στο πρώτο ημίωρο της σημερινής συνεδρίασης ο τζίρος ξεπερνούσε τα 103 εκατ. και η πρώτη ώρα συναλλαγών ολοκληρώθηκε στα 137 εκατ. ευρώ, καθώς οι επιθετικές τοποθετήσεις βρήκαν στην “απέναντι πλευρά” και αρκετά χαρτοφυλάκια αποφασισμένα να εκμεταλλευτούν το ανοδικό τίναγμα και να “ικανοποιήσουν” την αυξημένη ζήτηση.

Στην πορεία όμως ο ρυθμός των επιθετικών αγορών έχασε βηματισμό, ο ενθουσιασμός μετριάστηκε και σε συνδυασμό με την μάλλον αδύναμη εικόνα των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε σημαντικά από τα υψηλά ημέρας.

Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι τελικά ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στην χαμηλότερη ημερήσια διακύμανση (από την ώρα που μπήκαν στο σύστημα συναλλαγών οι τιμές των Δεικτοβαρών τίτλων).

Επίσης στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν Alpha Bank, MIG, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Αγροτική Τράπεζα και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και πολύ κοντά σε αυτό οι Intralot, MPB και Εθνική Τράπεζα.

Ας σημειωθεί ότι στην τιμή κλεισίματος και για τον τίτλο της Eurobank, εμφανίστηκε από πλευράς αγοραστών εντολή 298.000 τεμ. η οποία ικανοποιήθηκε “ασκαρδαμυκτί” από τους πωλητές και μάλιστα έμειναν και ανεκτέλεστα προς πώληση 75.469 τεμάχια.

Το 90% του τζίρου σε τίτλους του 20αρη και το 44% της μικτής αξίας συναλλαγών για την μετοχή της Εθνικής Τράπεζας.

Στο ταμπλό του 20αρη κόντρα στο ανοδικό ρεύμα μόνο η Intralot που έκλεισε με απώλειες 0,57%.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για Eurobank (+11,29%), Πειραιώς (+9,32%) και Βιοχάλκο (+6,15%).

Κέρδη μεγαλύτερα του 5% για Εθνική και Alpha Bank και του 3% για Μυτιληναίο, Τιτάνα, Αγροτική, Ταχ. Ταμιευτήριο και MPB.

Με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Κύπρου, Coca-Cola, Motor Oil, MIG.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και έντονα επιθετικά, έφθασε μέχρι τις 2097,04 μονάδες (12.59) όμως από εκεί και πέρα “κόντυνε βηματισμό” και έκλεισε τελικά στις 2061,04 μονάδες με κέρδη 3,51%, ενώ ο τζίρος σαφώς ενισχυμένος έφθασε τα 348 εκατ. από τα οποία τα 21,7 αφορούσαν “πακέτα”.

Θετική η τελική εικόνα με 163 ανοδικές μετοχές έναντι 42 πτωτικών και 24 τίτλοι με κέρδη από 7 έως 20%.

Ιδιαίτερης σημασίας για την “ποιότητα” των αγοραστών των τελευταίων δύο συνεδριάσεων, μπορούν να αποδειχθούν οι συνεδριάσεις Τρίτης και Τετάρτης, καθώς εκεί θα εκπνεύσει η βραχυπρόθεσμη πίστωση Τ+3, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.


Παράγοντες της Αγοράς απέδωσαν την σημερινή έντονα ανοδική κίνηση στην συμπίεση των αποτιμήσεων που είχε προηγηθεί και σε πιθανές κινήσεις “short covering”.

Όμως εκτός Τραπεζικού ταμπλό θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι επικράτησε “ανοδική νηνεμία”, τόσο στον υπόλοιπο 20αρη και πολύ περισσότερο σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, κάτι που επιβεβαιώνεται από το +5,65% του Τραπεζικού δείκτη, έναντι του + 2,86% του FTSEM και του +2,32% του FTSES.

Οι σημερινοί αγοραστές αγνόησαν επιδεικτικά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Χώρας (που ανακοινώθηκε μετά την λήξη της συνεδρίασης της Παρασκευής) από ΒΒΒ+ σε ΒΒΒ- και την αναμενόμενη για σήμερα υποβάθμιση των 5 μεγαλύτερων Ελληνικών Τραπεζών από την Fitch.

Αν συνεχιστεί η ανοδική διάθεση πάρα πολλά θα κριθούν στην εξαιρετικά ισχυροποιημένη ζώνη αντίστασης που οριοθετείται μεταξύ των 2150 και 2170 μονάδων, ανοδική διάσπαση της οποίας θα δημιουργήσει τις τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 2225 μονάδες. Ας σημειωθεί ότι κλείσιμο υψηλότερα των 2225 μονάδων, αλλάζει πολλά όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη τάση.

Η Χώρα και μαζί της και το Χ.Α. απλά “αγόρασαν χρόνο” με την πρόσφατη απόφαση της Ευρωζώνης, εκτιμούν όσοι διακρίνονται από τις συντηρητικές τους απόψεις και τονίζουν ότι συντομότατα η Αγορά θα μπει εκ νέου σε διαδικασία αναμονής με ορόσημο αυτή την φορά την ημερομηνία της 15ης Μαΐου όπου θα αποτυπωθούν τα αποτελέσματα των πρόσφατων μέτρων τα οποία θα γίνουν αντικείμενο αξιολόγησης και σχολιασμού από τους διεθνείς οίκους πιστοληπτικής ικανότητας και τους ξένους επενδυτές.

Όμως υπάρχει και η πιο απαισιόδοξη σχολή σκέψης που δείχνει και αυτή να έχει λογικοφανή επιχειρήματα.

Σύμφωνα με αυτά, το Ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης μπορεί να μειώνει την πιθανότητα χρεοκοπίας σε βραχυπρόθεσμη βάση, όμως τα πάντα θα κριθούν από την εφαρμογή της τεράστιας δημοσιονομικής προσαρμογής και αυτό δεν δείχνει καθόλου εύκολο, όταν μάλιστα θεωρείται περίπου βέβαιο ότι στα επόμενα χρόνια η Χώρα θα συνεχίσει να συσσωρεύει χρέος, και η ύφεση στην πραγματική οικονομία δηλώνει “κραυγαλέα” παρούσα.

Σε αυτό το τελευταίο, μάλιστα, δείχνει να συγκλίνει η συντριπτική πλειονότητα των διοικήσεων των εισηγμένων που προχώρησαν σε μία πρώτη εκτίμηση για την τρέχουσα χρήση, αποφεύγοντας κάθε πρόβλεψη.

Οι σημερινοί αγοραστές γρήγορα θα ανακαλύψουν ότι δεν αγόρασαν “λαχείο” αλλά “γραμμάτιο”, υποστηρίζουν οι λάτρεις της αυξημένης ρευστότητας, όμως αυτό μένει να αποδειχθεί.

Επίσης σύμφωνα με τους μεσοπρόθεσμα απαισιόδοξους (μεταξύ αυτών και η Morgan Stanley), ο επόμενος χρόνος θα αποτελέσει ορόσημο για την Ελλάδα καθώς οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Χώρας θα είναι ακόμη μεγαλύτερες, η ανεργία θα βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα, η οικονομία θα παρουσιάζει ακόμη πιο έντονες αδυναμίες και η Κυβέρνηση θα πρέπει να πιέσει για την εφαρμογή νέων μέτρων λιτότητας.

Από εκεί και πέρα θεωρείται βέβαιο ότι τουλάχιστον οι διεθνείς Αγορές και ίσως σε μικρότερο βαθμό τα Χ.Α., θα στρέψουν το ενδιαφέρον τους στα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου των εισηγμένων στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού.

Έτσι σήμερα και μετά το πέρας της συνεδρίασης στην Wall Street και ως είθισται, ανακοινώνει αποτελέσματα η Alcoa, για να ακολουθήσουν εντός της τρέχουσας εβδομάδας οι Intel (13/4), JP Morgan (14/4), Google (15/4), Bank of America, General Electric (16/4).

Τι σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς

Το αποτέλεσμα της έκτακτης συνόδου κορυφής της 25ης Μαρτίου, χθες έγινε πιο συγκεκριμένο, κατά τον Στρατή Πολυχρονέα και αυτό έδωσε ευκολία εξόδου από Ελληνικά ομόλογα και Χ.Α. (σε σχετικά καλύτερες αποτιμήσεις) σε όσους επιθυμούσαν να μειώσουν δραστικά θέσεις.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Solidus Sec. θα ήταν θετική η σταδιακή αποκλιμάκωση του spread χαμηλότερα των 300 μονάδων, όμως ο μεσοπρόθεσμος κίνδυνος συνεχίζει να υφίσταται για την Χώρα και δείχνει τεράστιος.

Το βασικό ζητούμενο για την Ελλάδα παραμένει η ολοκλήρωση του προγράμματος δανεισμού για το 2010, καθώς οι λήξεις ομολόγων και εντόκων γραμματίων μέχρι το τέλος του έτους ανέρχονται συνολικά σε €23,92 δισ..

Ειδικότερα την τρέχουσα εβδομάδα λήγουν δύο εκδόσεις εντόκων γραμματίων ύψους €985 εκατ. και €1,28 δισ. στις 13/04 και 16/04 αντίστοιχα, ενώ υπολείπονται ακόμα μια λήξη 6ετούς ομολόγου στις 20/04 ύψους €8,22 δισ. και μια λήξη εντόκων γραμματίων €1,58 δισ. στις 23/04.

Ο ΟΔΔΗΧ έχει ανακοινώσει ήδη ότι στις 13 Απριλίου προχωρά σε δύο νέες εκδόσεις εντόκων γραμματίων 26 και 52 εβδομάδων, λήξης στις 15/10/10 και στις 15/04/11, προσδοκώντας να αντλήσει από κάθε έκδοση €600 εκ. δηλαδή συνολικά €1,25 δισ. Υπενθυμίζεται ότι στις δύο προηγούμενες εκδόσεις εντόκων γραμματίων 26 και 52 εβδομάδων στις 12/01/10, ζητήθηκαν €800 εκ. σε κάθε έκδοση (€1,6 δισ. συνολικά) και αντλήθηκαν €1.04 δισ. (€2.08 δισ. συνολικά) με απόδοση 1,38% και 2,20% αντίστοιχα.

Η επιτυχία της έκδοσης της τρέχουσας εβδομάδας, οι όροι του δανεισμού από την Ε.Ε., η στάση που θα τηρήσουν οι διεθνείς οίκοι S&P και Moody’s ως προς την αξιολόγηση της Ελλάδας και τα όποια μακροοικονομικά στοιχεία ανακοινωθούν θα καθορίσουν εν πολλοίς την πορεία της εγχώριας Αγοράς μετοχών και ομολόγων, αλλά και ίσως και των ξένων Αγορών.

Το βασικό όμως ερώτημα είναι το ακόλουθο: Αρκεί η ανακοίνωση των όρων δανεισμού της Ελλάδας από Ε.Ε. και ίσως ΔΝΤ για να αποκλιμακωθούν τα spreads επί της ουσίας ή θα πρέπει να ζητήσει η Ελληνική Κυβέρνηση οικονομική βοήθεια για να πραγματοποιηθεί αυτό, αναρωτιέται ο αναλυτής της Solidus.

Η ανακοίνωση του μηχανισμού στήριξης της Ελληνικής οικονομίας αναμένεται να ενισχύσει την Χρηματιστηριακή Αγορά δίνοντας ένα θετικό καταλύτη ο οποίος μπορεί να λειτουργήσει ως λόγος εκτόνωσης της πιεσμένης εικόνας των κυριότερων Τραπεζικών τίτλων εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης.

Ωστόσο μέρος αυτής της εκτόνωσης παρατηρήθηκε στην συνεδρίαση της Παρασκευής και λόγω της ανακοίνωσης της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελληνικής οικονομίας αλλά και των κυριότερων Ελληνικών εμπορικών Τραπεζών από τον οίκο Fitch εκτιμάται ότι η δυναμική της ανόδου θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ψυχραιμία.

Ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ υπενθυμίζει ότι ποτέ στο παρελθόν δεν έχουν ξεκινήσει ανοδικές κινήσεις διαρκείας από απότομες διακυμάνσεις τύπου “V” και ως εκ τούτου για όσα χαρτοφυλάκια έχουν χάσει το ξεκίνημα της ανόδου θα συνιστούσε υπομονή και ενδεχομένως αποχή από την ανάληψη αυξημένου βραχυπρόθεσμου ρίσκου.

Η βραχυπρόθεσμη ανοδική εκτόνωση των τιμών είναι εντός προγράμματος πλην όμως τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας δεν ξεπερνιούνται από την μία μέρα στην άλλη ούτε και η “εχθρική” φορολογική πραγματικότητα μπορεί να ξεπεραστεί άμεσα με μια ένεση ρευστότητας για την οποία η Χώρα μας θα είναι υποχρεωμένη να λάβει εκ νέου μέτρα τα οποία θα έχουν αντίκτυπο στην ζήτηση της Αγοράς.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Έντονα ανοδικά ξεκίνησε η εβδομάδα με τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης να παρουσιάζουν καλύτερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη.

Με βάση την τιμή εκκαθάρισης τα Σ.Μ.Ε. του FTSE έκλεισαν με μικρές υπερτιμήσεις 0,25%, αν υπολογιστούν και οι αποκοπές μερισμάτων.

Σημαντικές αγορές και “διακριτικό” “short covering” από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 13800, τιμή εκκαθάρισης 1017,18) κινήθηκαν μεταξύ 990 και 1038 μονάδων.

Μειώθηκε ο δανεισμός τίτλων (25000 ΟΤΕ, 123000 Eurobank, 70000 Intralot), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (7355), Alpha Bank (1940), Πειραιώς (1248), Eurobank (2117), ΟΤΕ (511), ΔΕΗ (202), Κύπρου (277), MPB (566), MIG (3330), Μυτιληναίος (206), ΟΠΑΠ (255), Ταχ. Ταμιευτήριο (338), Ιντρακόμ (118), Αγροτική (185), Ελλάκτωρ (109), Intralot (320), Βιοχάλκο (103), ΕΧΑΕ (184), ΓΕΚ (515).

Ίσως αξίζουν υποσημείωσης τα 500 δικαιώματα πώλησης για την Alpha Bank, λήξεως Ιουνίου, με τιμή εξάσκησης τα 7,00 ευρώ, άλλα 500 δικαιώματα πώλησης, ίδιας λήξης, με τιμή εξάσκησης τα 6,00 ευρώ και άλλα 685 με τιμή εξάσκησης τα 6,80 ευρώ.

Επίσης 250 δικαιώματα πώλησης για την Εθνική, λήξεως Ιουνίου, με τιμή εξάσκησης τα 16,00 ευρώ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 12/4 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε MIG 170000 τεμ., Ελ. Πετρέλαια 5500 τεμ., Πειραιώς 6000 τεμ., Τιτάνα 12274 τεμ., Coca-Cola 5253 τεμ.

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σημειώθηκε σε: Εθνική 510000 τεμ., Alpha Bank 715501 τεμ., Eurobank 214057 τεμ., MIG 9000 τεμ., Ιντρακόμ 23000 τεμ., Πειραιώς 755288 τεμ.

Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Εθνική (9907020 τεμ.), Eurobank (10425251 τεμ.), Alpha Bank (8762834 τεμ.), Πειραιώς (8594561 τεμ.), Κύπρου (5368404 τεμ.), MIG (5737323 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v