Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Χορός του Ζαλόγγου" για Ευρώπη, ευρώ και ΧΑ

Σε χαμηλό 12ετίας (1393 μονάδες στις 23/2/1998) βαδίζει η Σοφοκλέους με την ευγενή ... αρωγή των ευρωαγορών και της διαρκούς διολίσθησης του ευρώ. Νέες χαμηλές τιμές για τράπεζες, προς την τιμή… εισαγωγής ο ΟΠΑΠ.

Χωρίς αντιστάσεις προς νέα χαμηλά οι βασικοί δείκτες με ανάλογη τάση να διαμορφώνεται στα περισσότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης.

Κατά 3,4% σε… ελεύθερη πτώση ο Γενικός Δείκτης σχεδόν 3,6% διορθώνει ο FTSE 20 στο νέο χαμηλό των 660 μονάδων καθώς οι μεν τράπεζες χάνουν 3,8% με την Εθνική Τράπεζα στα 9,50 ευρώ. Με συναλλαγές 16 εκατ. ευρώ από τα οποία περίπου 6 εκατ. ευρώ στη μετοχή της Εθνικής.

Είναι ενδεικτικό, πως μετά τα πρώτα 35-40 λεπτά της συνεδρίασης για την πλειονότητα των μετοχών σημειώνονταν υψηλές απώλειες με 85 μετοχές να υποχωρούν αλλά στις περισσότερες των περιπτώσεων με μάλλον μέτριους τζίρους.

Η συνεχιζόμενη απαξίωση των τραπεζών συρρικνώνει την αποτίμηση τους (των τεσσάρων, που παρακολουθούμε από τα… 15 δισ. ευρώ) σε τιμές χαμηλότερα των 10 δισ. ευρώ (στα όρια πλέον της βοήθειας του Ταμείου) με την Eurobank στα 3,69 ευρώ (αποτίμηση 1,982 δισ. ευρώ), με την Alpha Bank στα 4,35 ευρώ (2,324 δισ. ευρώ), την Τράπεζα Πειραιώς στα 3,80 ευρώ (1,277 δισ. ευρώ). Στα 714 εκατ. ευρώ το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο που πέραν των άλλων «πληρώνει και τα σπασμένα της Ασπίδας», ενώ χαμηλότερα στα 1 ευρώ «ταλαιπωρείται» η Αγροτική Τράπεζα που νωρίτερα είχε υποχωρήσει και στα 0,98 ευρώ (!).

Βέβαια το…κλήμα είναι γενικότερα στραβό με την Αθήνα να έχει…βρει τον διορθωτικό δρόμο της πολύ πιο νωρίς από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές. Όμως τώρα η νέα…αφορμή από την Ουγγαρία επιδεινώνει περισσότερο την κατάσταση, ενώ ανήσυχοι εμφανίζονται και οι γάλλοι αναλυτές.

Κατά 3,8% χαμηλότερα ο δείκτης BUX στην Βουδαπέστη, κατά 2,1% ο CAC στο Παρίσι, ενώ συγκριτικά ανθεκτικότερος εμφανίζεται-προσώρας- ο DAX στην Φραγκφούρτη.

Χρήζει αναφοράς πως ο γερμανικός χρηματιστηριακός δείκτης υπολείπεται σε…διόρθωση έναντι του γαλλικού ή του αγγλικού επιδεικνύοντας μεγαλύτερες αντοχές απ΄ ότι οι υπόλοιποι. Ωστόσο και για τον DAX η διορθωτική πορεία θεωρείται κάτι περισσότερο από…νομοτελειακή. Χαμηλότερα κατά 2,4% και ο IBEX στην Μαδρίτη με τις ισπανικές τράπεζες να προβληματίζουν- λόγω της έκθεσης τους στην φούσκα των ακινήτων- έντονα τις Βρυξέλλες. Έως τα 1,1876 υποχώρησε το ευρώ.

Παραδομένο στη…μοίρα του το «Βυζάντιο» της ΕΕ παραμένει άβουλο και έρμαιο των διαθέσεων των «αγορών».

Σε αυτό το περιβάλλον μετρημένες είναι οι περιπτώσεις…εξαίρεσης από τον πτωτικό κανόνα και στο ΧΑ καθώς οι πωλητές παραμένουν σταθεροί σε τράπεζες, μετοχές του 20άρη και της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Στα 10,74 ευρώ ο ΟΠΑΠ με αποτίμηση 3,426 δισ. ευρώ και νέα άτακτη υποχώρηση (-6,3%) καθώς αδειάζεται κυρίως από ξένους διαχειριστές.

Οι εξελίξεις στον Οργανισμό και τα ενδότερα του, είναι ραγδαίες (όπως σημειώναμε από τις 4/6) με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Πλέον η μετοχή του Οργανισμού σε ελεύθερη πτώση φαίνεται να προεξοφλεί και να αφομοιώνει σταδιακά χειρότερα σενάρια.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v