ΧΑ: Δεν κατόρθωσαν το 3 στα 3 οι αγοραστές

Πάλεψαν για την τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση όσοι αγοραστές έχουν απομείνει στο ΧΑ, ενώ στάση αναμονής κράτησαν οι πωλητές. Κέρδη για Εθνική (1,76%), ΟΠΑΠ (0,89%). Απώλειες για 3Ε, Κύπρου.

Δεν κατόρθωσαν να κάνουν το 3x3 όσοι αγοραστές έχουν απομείνει στο Ελληνικό Χρηματιστήριο (και δεν έχουν “υποκύψει” στους πειρασμούς της θερινής ραστώνης), ενώ από την πλευρά των εν δυνάμει πωλητών συνεχίζεται η τήρηση στάσης αναμονής εν όψει ειδήσεων και εξελίξεων.

Το βλέμμα, σημαντικής μερίδας επενδυτών είναι στραμμένο στην αυριανή δημοπρασία εντόκων γραμματίων του Δημοσίου (το Ελληνικό Δημόσιο θα επιδιώσει να αντλήσει 1,25 δισ. εν μέσω εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας), στις συνεδριάσεις των Eurogroup και Ecofin και βέβαια στα αποτελέσματα που αναμένονται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με την Alcoa να ξεκινά σήμερα.

Επιπλέον, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η δημοσιοποίηση των περίφημων “stress tests”, στις 23 Ιουλίου, τα οποία ούτως ή άλλως θα μονοπωλήσουν τις συζητήσεις των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών.

Μάλιστα η πλευρά των αισιόδοξων εκτιμά ότι μετά την δημοσιοποίηση των “stress tests” και αν δεν υπάρχουν σημαντικές αρνητικές εκπλήξεις, δεν αποκλείεται ο Ευρωπαϊκός Τραπεζικός κλάδος να “απαντήσει” με μίνι ράλι “ανακούφισης”, καθώς ένα τέτοιο συμπέρασμα θα βελτιώσει σημαντικά την άποψη των επενδυτών για τις Τράπεζες και πιθανόν βραχυπρόθεσμα να άρει την αυξημένη καχυποψία για τον κλάδο.

Από την άλλη, μόλις 24 ώρες πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup, διαρροές από το Γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι ο κ. Βόλφγκαν Σόιμπλε θα καταθέσει λεπτομερή πρόταση, βάσει της οποίας θα επιτρέπεται ελεγχόμενη πτώχευση σε μια Χώρα-μέλος της Ευρωζώνης.

Σχέδιο “οργανωμένης πτώχευσης” για τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης επεξεργάζεται η Γερμανική Κυβέρνηση σύμφωνα και με σημερινό δημοσίευμα του Der Spiegel. Όπως αναφέρει το Γερμανικό περιοδικό, τα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Οικονομικών της Χώρας επεξεργάζονται ήδη ένα προσχέδιο της διαδικασίας, η οποία θα προβλέπει “haircut” για το χρέος των Χωρών που θα υπαχθούν σε αυτό.

Επιστρέφοντας στην “φτώχεια” του Χ.Α., θα πρέπει να τύχει επισήμανσης ότι η ανοδική διόρθωση από τα πρόσφατα χαμηλά έχει επιτευχθεί με χαμηλό κόστος και χωρίς ειδήσεις “μεγάλου βεληνεκούς”, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Στην πλευρά των αγοραστών και σήμερα ο τίτλος της Εθνικής Τράπεζας που έδειξε να “επιχορηγείται” από την ανακοίνωση της Τράπεζας σύμφωνα με την οποία δεν εξετάζεται ούτε η πώληση θυγατρικών, ούτε η αύξηση κεφαλαίου.

Τεχνικά, στα συν για την μετοχή το τρίτο συνεχόμενο κλείσιμο υψηλότερα από την πρώτη “ασθενή” αντίσταση των 9,50 ευρώ, όμως από την άλλη πρέπει να επισημανθεί ότι ο τίτλος συμπλήρωσε 15 ολόκληρες συνεδριάσεις με κλεισίματα χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 10,00 ευρώ και 27 συνεδριάσεις από το πρώτο τεχνικά ζητούμενο, δηλαδή κλείσιμο υψηλότερα από την ισχυροποιημένη αντίσταση των 10,34 ευρώ.

Η Αγορά θα επιστρέψει στα χαμηλά της μόλις επιδεινωθεί εκ νέου το διεθνές κλίμα, υποστηρίζουν οι κατά συνείδηση απαισιόδοξοι, απλά και μόνο γιατί δεν υπάρχει διάθεση εισροής “φρέσκου” χρήματος στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ, η επίσημη ανεργία θα κλείσει στο τέλος του 2010 στο 12,1% πριν εκτοξευθεί στο 14,3% το 2011. Και σ' αυτά τα νούμερα δε λαμβάνονται υπόψη οι υποαπασχολούμενοι, όσοι δεν αναζητούν εργασία και όσοι τώρα βγαίνουν στην αγορά εργασίας και δεν είναι δυνατόν να αναφέρονται στις λίστες ανέργων του ΟΑΕΔ.

“Με αυτά τα δεδομένα να διαμορφώνονται, κατά κύριο λόγο στον ιδιωτικό τομέα, ποιος θα βάλει χρήματα σε μία Αγορά “υψηλού ρίσκου”, όπως θεωρείται το Χ.Α.”, αναρωτιέται η απαισιόδοξη σχολή σκέψης.

Μικρή υπεροπλία των θετικών τίτλων στο ταμπλό του 20αρη, όπου τα μεγαλύτερα ημερήσια κέρδη τα σημείωσε το τίτλος της Εθνικής (+1,76%).

Θετικό τελικό πρόσημο για ΔΕΗ, Ελλάκτωρα, Ελ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, Motor Oil, Alpha Bank, Eurobank, MIG και αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΟΤΕ και Αγροτικής.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες για Coca-Cola (-1,99%), Jumbo (-1,27%), Μυτιληναίο (-1,21%), Κύπρου (-1,76%).

Αρνητική ημερήσια μεταβολή για Βιοχάλκο, Ταχ. Ταμιευτήριο και MPB.

Ο Γενικός Δείκτης πριν συμπληρωθεί η πρώτη ώρα συναλλαγών πρόλαβε να “δει” τόσο τα χαμηλό (1519,3 στις 10.35) όσο και το υψηλό ημέρας (1540,29 στις 11.21) και από εκεί και πέρα αναλώθηκε σε στενό εύρος διακύμανσης, αλλαγές προσήμων και ευχές να τελειώσει ακόμα μία βαρετή συνεδρίαση, ενώ ο τζίρος υποβοηθούμενος και από τις προσυμφωνημένες συναλλαγές (10,4 εκατ.) διέψευσε την πρόβλεψη του φίλου Μιχάλη Γελαντάλι για νέο αρνητικό ρεκόρ και έφθασε στο εντυπωσιακό ποσόν των 54,6 εκατ. (!)

Μικτή η τελική εικόνα με 82 ανοδικές μετοχές έναντι 76 πτωτικών, 25 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 4 έως 9,43%, αλλά και 26 τίτλοι με ημερήσιες απώλειες από 4 έως 14,29%.

Τι σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς

Η Αγορά δεν μπορεί να ελπίζει σε πολλά πράγματα με αυτούς τους τζίρους, τονίζει ο Παναγιώτης Χριστόπουλος.

Σύμφωνα με την άποψη του διευθύνοντος συμβούλου της Δραξ ΑΧΕΠΕΥ, η εν εξελίξει ανοδική διόρθωση θα είναι σχετικά περιορισμένου εύρους και διάρκειας και για αυτό τον λόγο όσοι αρέσκονται στο σχετικό ρίσκο θα ήταν καλό να είναι τοποθετημένοι στην Αγορά με περίπου το 50%-60% των διαθέσιμων κεφαλαίων τους προς επένδυση.

Καταλυτικός για την μεσοπρόθεσμη πορεία του Χ.Α. θα είναι ο ρόλος που θα παίξουν οι διεθνείς Αγορές, ενώ δεν είναι ήσσονος σημασίας και τα αποτελέσματα των “stress tests” για τις Ελληνικές Τράπεζες, αφού αυτά θα δείξουν σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες που έχουν τα εγχώρια Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα για νέα κεφάλαια.

Ο κ. Χριστόπουλος, δεν αποκλείει και άλλες Τράπεζες να προσφύγουν στο νεοσύστατο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη πορεία της Σοφοκλέους τονίζει ότι για να ελπίζει ο Γενικός Δείκτης σε μία ανάκαμψη της τάξης του 20% από τα τρέχοντα επίπεδα, ο ημερήσιος τζίρος θα πρέπει να παγιωθεί υψηλότερα των 130 εκατ. ευρώ.

Η κρίσιμη μάχη για την βραχυπρόθεσμη πορεία της Αγοράς θα δοθεί στην περιοχή των 1600 μονάδων, υποστηρίζει ο Κώστας Βέργος.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του τμήματος ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεί δείχνουν ότι οι ΗΠΑ ίσως να μην ξαναμπούν σε κρίση και έτσι σταδιακά μπορεί να επανέλθει η αισιοδοξία στην παγκόσμια και την εγχώρια Αγορά, καθώς διαφαίνεται ότι στο προηγούμενο διάστημα υπερτιμήθηκαν οι κίνδυνοι και υποτιμήθηκαν οι δυνατότητες ανάπτυξης.

Τα αποτελέσματα των stress tests σε Τράπεζες στην Ευρώπη θα δημοσιοποιηθούν στις 23 Ιουλίου, όμως το γεγονός ότι βασική υπόθεση αναφέρεται σε μόλις 17% υπόθεση απομείωσης τιμών για τα Ελληνικά Ομόλογα, αποτελεί μία παραδοχή που αποτελεί θετική ένδειξη για την Ελλάδα. Τα αποτελέσματα των εταιρειών στην Αμερική αναμένονται επίσης θετικά.

Επομένως, καθώς οι μακροοικονομικές ενδείξεις συνεχίζουν να συνηγορούν προς ανάπτυξη για τις ΗΠΑ και τις Ασιατικές Χώρες, εκτιμάται ότι οι κίνδυνοι περαιτέρω πτώσης είναι περιορισμένοι όπως, όμως και η δυνατότητα έντονης άμεσης ανόδου. Ήδη αυτή η άνοδος είναι ορατή στα πρώτα της στάδια, η βραχυπρόθεσμη τάση στις ΗΠΑ μπορεί να αλλάξει σε ανοδική, ενώ και οι ξένες Αγορές άντεξαν στις αρχές της εβδομάδος, επιτρέποντας μία βάση μείωσης των πωλήσεων ξένων θεσμικών που “αδυνάτισαν” την Ελληνική Αγορά στο προηγούμενο διάστημα.

Αναμένεται ο Γενικός Δείκτης Χ.Α. να κάνει κίνηση προς τις 1600 μονάδες και μετά αν η κίνηση αποδειχτεί θετική αναμένεται κίνηση ως τις 1790 μονάδες, σύμφωνα με την βραχυπρόθεσμη εκτίμηση του αναλυτή της Κύκλος.

Η Αγορά, δυστυχώς, δεν δείχνει δυνατή να προχωρήσει σε μία “δοκιμή” των 1600 μονάδων, επισημαίνει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Solidus Sec. αν και το Χρηματιστήριο έσπευσε ενδεχομένως να προεξοφλήσει τη ψήφιση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης από την Ολομέλεια της Βουλής, εν τούτοις συνέχισε να διακατέχεται από αβεβαιότητα σχετικά με τις εξελίξεις στο εσωτερικό και εξωτερικό, ιδίως στον Τραπεζικό κλάδο. Η επαναφορά της αξίας συναλλαγών κάτω από τα €100 εκατ. αναμφισβήτητα πιστοποιεί την επιφυλακτικότητα των επενδυτών στην τρέχουσα φάση.

Η δημοπρασία των Εντόκων Γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου διάρκειας 26 εβδομάδων στις 13 Ιουλίου (θα ακολουθήσει λογικά και δημοπρασία Ε.Γ.Ε.Δ. 13 εβδομάδων στις 20 Ιουλίου) και τα “stress tests” των Ελληνικών και Κυπριακών Τραπεζών (Εθνικής Τράπεζας, Eurobank, Alpha Bank, Τράπεζας Πειραιώς, ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και Marfin Popular Bank) συνθέτουν το νέο πεδίο ανησυχίας των επενδυτών τις προσεχείς δύο εβδομάδες.

Μάλιστα η πρόθεση της διοίκησης της Τράπεζας Κύπρου να προχωρήσει σε ΑΜΚ ζητώντας την έγκριση των μετοχών της στις 23 Ιουλίου, ημέρα που θα ανακοινωθούν και τα “stress tests”, μάλλον προβληματίζει την Αγορά (η αύξηση της Γενικής Τράπεζας δεν αποτέλεσε έκπληξη) για το αν θα ακολουθήσουν το δρόμο αυτό και άλλα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα.

Όμως οι ξένοι αντί να ανησυχούν υπερβολικά για την Ελλάδα, η οποία μπορεί να τα καταφέρει μέσω της μείωσης του Δημόσιου Τομέα και των δημοσιονομικών ελλειμμάτων που δημιουργεί, της στροφής στην επιχειρηματικότητα και προστασία της, αλλά και την “εσωτερική υποτίμηση”, πρέπει να ανησυχούν για τα του οίκου τους.

Οι ενδείξεις για την πορεία των Αγορών το β΄6μηνο του 2010 δεν είναι ιδιαίτερα καθησυχαστικές, τονίζει ο αναλυτής της Solidus, καθώς η πολυδιαφημιζόμενη παγκόσμια ανάπτυξη θα ξεκινήσει να “δοκιμάζεται”. Ενδεικτικά αξίζει να αναφερθεί ότι ο Baltic Dry Index έχει υποχωρήσει από τις 26 Μαΐου μέχρι και τις 09/7 κατά 54,8%. (31 συνεχείς πτωτικές συνεδριάσεις).

Την τρέχουσα εβδομάδα στο εξωτερικό ξεκινά και επίσημα η περίοδος ανακοίνωσης των εταιρικών αποτελεσμάτων του β΄ 3μήνου με την Alcoa (12/7), ενώ ακολουθούν Intel (13/7), JP Morgan Chase και Google (15/7), Citigroup, Bank of America και General Electric (16/7), επισημαίνει ο κ. Πολυχρονέας.

Στο δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης στρέφει την προσοχή του ο Απόστολος Μάνθος.

Το μέλος της επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ αναφέρει: “Ανοδικά καλοκαιρινά “σκιρτήματα” έδωσε την περασμένη εβδομάδα ο δείκτης FTSE κλείνοντας με κέρδη της τάξεως του 6%, στις 726,16 μονάδες. Διαγραμματικό ζητούμενο για την έναρξη της νέας εβδομάδας είναι η διατήρηση σε επίπεδο κλεισίματος της ζώνης των 9 μονάδων μεταξύ των 700 με 709.

Εβδομάδα η οποία έχει αρκετά “σκοτεινά μονοπάτια” (δημοπρασία εντόκων γραμματίων, συζητούμενες αυξήσεις κεφαλαίου, έναρξη του κύκλου ανακοίνωσης αποτελεσμάτων στις Αμερικάνικες εταιρείες), που μπορούν να οδηγήσουν σε “κακοτοπιές” και έντονες ταλαντευτικές διακυμάνσεις.

Στο ημερήσιο chart τιμών βλέπουμε ότι ο δείκτης έχει προς τα άνω γραμμικά εμπόδια στις 737 και 764 μονάδες ενώ προς τα κάτω έχει τις στηρίξεις των 700 και των 681 μονάδων. Η πιθανή τώρα δημιουργία βάσης πέριξ των 700 μονάδων θα εμφυσήσει ανοδική διάθεση στον δείκτη οδηγώντας τον με αποφασιστικά βήματα πάνω από την αντίσταση των 764 μονάδων στοιχείο, όπου θα βάλει ως βραχυπρόθεσμο στόχο το όριο των 800 μονάδων.

Η ενδοσυνεδριακή διόρθωση της Παρασκευής αποφόρτισε εν μέρει την ανοδική δυναμική χωρίς ωστόσο να “χαλάσει” τις θετικές τεχνικές ενδείξεις και έτσι η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας ήταν λογικό να δείξει επιφυλάξεις, διάθεση σταθεροποίησης και μικρό εύρος διακύμανσης, τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θεωρείται πιθανό εύρος διακύμανσης του Δείκτη η περιοχή μεταξύ 1515 και 1540 μονάδων ενώ ο περιορισμός των συναλλαγών κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ ενδεχομένως να λειτουργήσει ανασταλτικά σε μια ισχυρότερη ανοδική εκτόνωση.

Σε αυτή την φάση η συσσώρευση τιμών φαντάζει ως πιθανότερο σενάριο με το ενδιαφέρον από πλευράς ειδησεογραφίας να επικεντρώνεται στα “τεστ αντοχής” των Τραπεζών που θα ανακοινωθούν στις 23 Ιουλίου, σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Δανεισμός τίτλων - short selling

Συνεδρίαση διαδικαστικού χαρακτήρα, όπου η συναλλακτική υποτονικότητα ήταν το κυριότερο χαρακτηριστικό, μαζί με το στενό εύρος διακύμανσης.

Με βάση την τιμή εκκαθάρισης οι υποτιμήσεις αυξήθηκαν στο 0,72%.

Ελάχιστες πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2727, τιμή εκκαθάρισης 723,43) κινήθηκαν μεταξύ 718 και 730,5 μονάδων.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (7100 Κύπρου, 13700 Πειραιώς, 6300 Alpha Bank, 21800 Eurobank, 238600 MPB), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (1526), Alpha Bank (954), Πειραιώς (260), Eurobank (797), ΟΤΕ (645), Intralot (114), ΟΠΑΠ (444), MIG (177), Μυτιληναίος (223), ΕΧΑΕ (154), Κύπρου (612), Μέτκα (169).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 12/7, λόγω απαγόρευσης του “short selling” δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v