ΧΑ: Με γνώμονα τη δημοπρασία εντόκων…

Μίνι δοκιμασία με την δημοπρασία εντόκων γραμματίων 1,25 δισ. ευρώ με τους βασικούς δείκτες, μετοχές σε εμφανή φάση συσσώρευσης. Για 15 συνεχόμενες συνεδριάσεις χαμηλότερα των 10 ευρώ η Εθνική.

Δεν πέτυχαν το 3 στα 3 εχθές οι αγοραστές, όπως σημείωνε στο σχόλιο του ο Θανάσης Σταυρόπουλος.

Ωστόσο στις αγορές, στο ΧΑ, δεν αναμένονται θεαματικές ανατροπές εκτός ίσως από την… μίνι δοκιμασία του Δημοσίου, που μέσω δημοπρασίας εντόκων γραμματίων θα επιχειρήσει να αντλήσει περί τα 1,25 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς η έκδοση αν και «μεσαίου χαρακτήρα» θα μπορούσε να αποβεί «πονηρή» εάν δεν έχει υπάρξει ο ανάλογος συντονισμός από τους ενδιαφερόμενους. Η πληροφόρηση μας δεν προοιωνίζεται θεαματικές εκπλήξεις ακόμη και στην περίπτωση που (θεωρητικά) η ζήτηση δεν καλύψει την έκδοση.

Με γνώμονα αυτήν την πρώτη δοκιμασία και ορίζοντα την συνεδρίαση λήξης Παραγώγων προϊόντων το ΧΑ ή τουλάχιστον ο FTSE 20 και η μεγάλης κεφαλαιοποίηση θα συνεχίσουν να κινούνται στον ρυθμό των ξένων αγορών, των οικονομικών αποτελεσμάτων στην Wall, της συντήρησης του DAX πάνω από την μεσοπρόθεσμη στήριξη και τις όποιες εσωτερικές ειδήσεις και παρασκήνιο.

Με τον Γενικό Δείκτη στις 1.527 μονάδες, τον 20άρη στις 723, τις τράπεζες στις 1.491 και την Εθνική Τράπεζα σταθερά χαμηλότερα των 10 ευρώ η βραχυπρόθεσμη τάση δεν φαίνεται να διαφοροποιείται αισθητά εν όψει της ερχόμενης Παρασκευής.

Η μεν Εθνική φαίνεται να επιβεβαιώνει την χαμηλή στήριξη στα 8,8 ευρώ εμφανίζεται όμως αδύναμη να υπερβεί τα 10 ευρώ, καθώς για 15 συνεχόμενες συνεδριάσεις παραμένει χαμηλότερα από αυτό το όριο.

Σε παλιότερη αναφορά μας θεωρούσαμε την πειστική υπέρβαση των 10,4 ευρώ (για τη μετοχή της Εθνικής) και των 770-780 μονάδων για τον FTSE 20 απαραίτητη προϋπόθεση για ένα πιο ξεκάθαρο ποντάρισμα προς σαφώς υψηλότερα επίπεδα. Κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες με βασικούς δείκτες, μετοχές να… συσσωρεύουν σε στενά εύρη.

Όπως παρατηρεί ο Γιώργος Α. Σαββάκης… διακρίνονται υπόγεια μηνύματα στο ταμπλώ, με βάση την παρατήρηση των συναλλαγών. Των συνολικών συναλλαγών, που πραγματοποιούνται στην υποκείμενη, την αγορά Παραγώγων, τις ενδιάμεσες συναλλαγές και εκτός κύκλου πράξεις.

Συνολικά ο τζίρος αρκεί για αυτά τα επίπεδα αποτίμησης, για την διαμορφωμένη εικόνα της αγοράς, της κατάστασης στις τράπεζες.

Στον τραπεζικό κλάδο η χθεσινή, νέα, διάψευση της Εθνικής μπορεί να «βάζει πάγο» στις όποιες διαρροές, φήμες και σενάρια ωστόσο όλοι γνωρίζουν, πως σε δεύτερη φάση το… Σύστημα θα είναι τελείως διαφορετικό.

Προφανώς και δεν αναμένουμε άμεσα ανακοινώσεις ή κάτι συγκεκριμένο, άλλωστε εξ ΄ αρχής είχαμε θεωρήσει πως οι όποιες ανακατατάξεις θα σηματοδοτούνταν μετά την ολοκλήρωση όλων των ελέγχων, που θα αποτύπωναν διαυγέστερα την πραγματική κατάσταση των ομίλων. Κυρίως όμως των θυγατρικών τους και των χαρτοφυλακίων με τα δεκάδες επισφαλή επιχειρηματικά δάνεια.

Η διαφαινόμενη απόσυρση της Αγροτικής Ασφαλιστικής από το ΧΑ δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε συζητήσεις την διοίκηση του ομίλου για αναζήτηση τρόπου απεμπλοκής, με ό τι αυτό θα μπορούσε να συνεπάγεται στη συνέχεια.

Στον επιχειρηματικό χώρο όμως θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η νέα διάψευση αυτή τη φορά από την πλευρά του Marfin Investment Group (είχε προηγηθεί η Aegean ) περί… συζητήσεων και πιθανών μετοχικών ανακατατάξεων.

Από τον χώρο των επιχειρήσεων η Αλεξάνδρα Γκίτση αναφέρεται στοεπενδυτικό πρόγραμμα της Frigoglass ύψους 24 εκατ. ευρώ, εν μέσω κρίσης, κάτι που δικαιολογεί σε ικανό βαθμό την σταθερή πορεία της μετοχής τους τελευταίους μήνες (στο -9,7% στο τρίμηνο αλλά στο συν 22,8% και τα 7,10 ευρώ από την αρχή του έτους).

Με μία προσεκτικότερη παρακολούθηση της αγοράς καταγράφονται πλέον των 150 μετοχών με απόδοση μεγαλύτερη του 1% σε διάστημα μηνός, με πολλές ομολογουμένως ενδιαφέρουσες περιπτώσεις και συμπεράσματα. Σε μετοχές όχι μόνο από τον 20άρη ή τη μεγάλης κεφαλαιοποίησης φαίνεται πως διαμορφώνονται βραχυπρόθεσμα δυνάμεις αντίδρασης.

Την ίδια περίοδο ο Γενικός Δείκτης έχει αντιδράσει κατά 3,46% από τα επίπεδα των 1.476 μονάδων δίνοντας αρκετές ευκαιρίες για μερική βελτίωση της μετοχικής θέσης ορισμένων χαρτοφυλακίων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v