ΧΑ: Αντίδραση με βάση τα χαμηλά της Τετάρτης

Με σημεία αναφοράς τις χθεσινές ελάχιστες τιμές οι βασικοί δείκτες και οι τράπεζες αντιδρούν και πάλι. Υπεραπόδοση για Εθνική, Eurοbank, Alpha αλλά και Πειραιώς, Κύπρου, ΑΤΕ, Marfin Popular. Πτώση για ΔΕΗ.

Λίγο ως πολύ αναμενόμενα αντιδρούν οι βασικοί δείκτες, μετοχές, με τον Γενικό στην περιοχή των 1.580 - 1.585 και τον FΤ 20 πέριξ των 770 - 775 μονάδων. Απαραίτητη η συνδρομή των ευρωαγορών, που με το -0,3% του DAX στη Φρανκφούρτη λειτουργούν μάλλον εξισορροπητικά, καθώς ο δείκτης παραμένει υψηλότερα των 8.100 μονάδων.

Στο Χ.Α. οι τράπεζες φαίνεται να βρίσκουν τη βραχυπρόθεσμη φορά τους, καθώς η Εθνική πριν από λίγο έφτανε τα 9,8 - 9,9 ευρώ, ενώ δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας πως η αντίδραση έχει ενεργοποιηθεί -επί της ουσίας- από την ελάχιστη τιμή των 9,14 ευρώ, χθες.

Με σχετικά αυξημένες συναλλαγές (σχεδόν 7 από τα συνολικά 18 εκατ. ευρώ), αλλά με εμφανώς ηπιότερη πίεση και προσφορά απ' ό,τι χθες, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκ νέου αντίδραση των Eurobank, Alpha Bank. Στα 5,22 ευρώ η πρώτη, στα 5,30 ευρώ η δεύτερη συγκεντρώνουν περί τα 3,3 εκατ. ευρώ (στις 11:14΄), ενδεικτικά των… πονταρισμάτων και της προεξόφλησης που λογικά επιχειρείται σε αυτές τις δύο μετοχές.

Λίγο χαμηλότερα στα 4 ευρώ η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, στα 4,56 ευρώ του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ενώ στο 1,06 ευρώ ενισχύεται η ΑΤΕ και στο 1,62 ευρώ η Marfin Popular. Σε γενικές γραμμές ο κλάδος δείχνει να επιβεβαιώνει τις χθεσινές ελάχιστες τιμές ως περιοχή στήριξης, πάντα βραχυπρόθεσμα και με γνώμονα τις δρομολογημένες εξελίξεις.

Θα συνεκτιμούσαμε μάλιστα επιμέρους στοιχεία από την τελευταία αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής (πέρυσι), που είχε πραγματοποιηθεί σε φάση πρόσκαιρης βελτίωσης του κλίματος και πριν από περίοδο μεγάλης διόρθωσης.

Σημειωτέον πως την ΑΜΚ είχε ακολουθήσει (αν και δύσκολα) και η Alpha Bank. Χρήσιμα, νομίζουμε, επιμέρους από τη στιγμή που ο κλάδος ρυθμίζει (και) βραχυπρόθεσμα τη διακύμανση των δεικτών. Λίγο μετά τις 11:20 οι βασικοί δείκτες "γυρνούν" σε θετικό έδαφος καθώς ισχυροποιείται η φορά μετοχών όπως της Εθνικής στα 9,90 ευρώ αλλά και των υπολοίπων.

Από κοντά η Πειραιώς στα 4,06 ευρώ, ο ΟΤΕ στα 5,81 ευρώ, η Βιοχάλκο στα 3,77 ευρώ. Ενδιαφέρουσα και η ακόλουθη αντίδραση μετοχών από τις… λοιπές κατηγορίες με τον Βωβό στα 3,28 ευρώ, τη ΓΕΚ/Τέρνα στα 4 ευρώ, την Intralot στα 3,18 ευρώ αλλά και αρκετούς ακόμη τίτλους από αυτές τις κατηγορίες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v