ΧΑ: Τραπεζικές πιέσεις διασπούν τις 1.550 μονάδες

Υποχωρεί στη σημαντική περιοχή των 1.550 ο Γ.Δ. Πυκνώνουν αναφορές και δημοσιεύματα στα ξένα ΜΜΕ για ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, που πιέζουν τις ελληνικές τράπεζες. Κάτω των 6,5 δισ. η αποτίμηση της ΕΤΕ.

Από χαμηλότερες τιμές ξεκίνησε η συνεδρίαση, με τους βασικούς δείκτες, μετοχές να συνεχίζουν τη διόρθωσή τους στα πρώτα 35-40 λεπτά της συνεδρίασης.

Από τις 1.573 έως τις 1.554 για τον Γενικό Δείκτη, από τις 735 στις 724 για τον FTSE-20 με μόλις 3 μετοχές του 20άρη να αντιδρούν ανοδικά.

Με την αξία των συναλλαγών μέτρια, καθώς δεν ξεπερνά τα 19,8 εκατ. ευρώ, στις 11:10, από τα οποία 4,9 έχουν αλλάξει χέρια στην Εθνική, και 4,1 στη μετοχή της Τρ. Κύπρου.

Εύλογα το ενδιαφέρον στρέφεται στη μετοχή της δεύτερης, που διορθώνει έως 6,2% προς τα 2,87 ευρώ (δες σχετικές ειδήσεις για τον όμιλο Τραπέζης Κύπρου), ενώ χαμηλότερες τιμές διαμορφώνονται έως 2,9% για την Εθνική, έως 2,2% για τη Eurobank, έως 1,9 για την Alpha Bank.

Ανάλογη πίεση δέχονται οι μετοχές του ΤΤ, της ΑΤΕ, της Πειραιώς, της ΜΡΒ, καθώς αρκετοί παίχτες επιχειρούν να προεξοφλήσουν το αρνητικό σενάριο εν όψει της Συνόδου Κορυφής.

Από αυτήν την άποψη ενδιαφέρον είναι το άρθρο των FT που κάνει λόγο γιαplan B για την Ελλάδα.

Ουσιαστικά οι Financial Times ασχολούνται με κάτι που αποτελεί πλέον κοινή επιφύλαξη σε Βρυξέλλες, Βερολίνο, Αθήνα, αλλά και Ν. Υόρκη.

Καθώς προσεγγίζει το ενδεχόμενο ελεγχόμενης αναδιάρθρωσης κρατικών χρεών για την Ελλάδα, αλλά και πρόωρες εκλογές.

Η γνωστή στήλη LEX σχολιάζει πως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο την ενδεχόμενη εκλογική αναμέτρηση αξίζει να κερδίσει ο Γ. Παπανδρέου.

Παράλληλα, καλούν την ΕΕ να γίνει «πιο γενναιόδωρη» στις συμφωνίες στήριξης των χωρών – μελών.

Από τα άκρως ενδιαφέροντα, εστιάζουμε περισσότερο στην τελευταία πρόταση – προτροπή της στήλης LEX και των FT.

Αυτό, γιατί, κατά την εκτίμησή μας, είναι στο ίδιο μήκος κύματος με ανάλογη προτροπή – παραίνεση του ΔΝΤ προς την ΕΚΤ και το Βερολίνο.

Το ότι αγγλοσαξωνικά ΜΜΕ και συμφέροντα συντείνουν προς την κατεύθυνση και τη λογική μίας πιο… γενναιόδωρης συμφωνίας της ΕΕ, προς τις χώρες – μέλη, βεβαίως και προς την Ελλάδα, δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας.

Προφανώς και έχει τη σημασία της ή μάλλον ανοιχτή παρέμβασή τους σε μία εξαιρετικά κρίσιμη φάση για τη Γερμανία.

Που γίνεται κρισιμότερη και λόγω των όλο και ακριβότερων τιμών πετρελαίου, του όλο και ισχυρότερου ευρώ.

Σχεδόν στο 1,38 το ευρώ, έναντι του δολαρίου, με τον DAX να υποχωρεί περίπου 0,5% προς τις 7.150 μονάδες.

Στο ΧΑ τώρα, οι πωλήσεις αποδίδονται κυρίως σε βραχυπρόθεσμους παίχτες, και όχι τόσο στο καλούμενο «έξυπνο χρήμα».

Κατά την εκτίμηση διορατικών χρηματιστηριακών κύκλων, μεγάλο μέρος του «έξυπνου χρήματος» ενισχύει διακριτικά τις θέσεις του όσο πληθαίνουν οι αρνητικές ειδήσεις, όσο πυκνώνουν τα γκρίζα σύννεφα πάνω από την Αθήνα, όσο διορθώνουν βασικές μετοχές – επιλογές τους.

Βέβαια, αυτό αφορά όσους έχουν την πολυτέλεια ρευστότητας και την ευχέρεια χρόνου, υπομονής.

Και ελάχιστα όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα.

Βραχυπρόθεσμα όμως, ο Γ.Δ. «δοκιμάζει» τις 1.550 μονάδες – κάτι που είχε φανεί από τις συνεδριάσεις της 23-24/2 με τον Γ.Δ. να διαμορφώνεται πριν από λίγο στις 1.561 μονάδες (-1,38%) και τον 20άρη στις 725 ενώ πριν από λίγο υποχωρούσε έως 1,8% στις 728 μονάδες.

Για επίπονο παιχνίδι που απαιτεί αυξημένη προσοχή και ετοιμότητα κάνουν λόγο παίχτες που «βλέπουν» μετά τις 24-25 Μαρτίου.

Πλέον, ότι η αποτίμηση της Εθνικής διαμορφώνεται και πάλι χαμηλότερα των 6,5 δισ., της Alpha Bank κάτω των 2,6, της Eurobank στα 2,46, ενώ σε ανάλογη υποτίμηση βρίσκονται στο σύνολό τους οι τράπεζες.

Κρατούν η 3E στα 19,61 ευρώ, η Βιοχάλκο στα 4,14, η Jumbo στα 5,66, ο Τιτάν στα 16,17 ευρώ.

Πρακτικά από τη στιγμή που ο Γ.Δ. έφτασε, όπως έφτασε στις 1.550 μονάδες, οι συνεδριάσεις απαιτούν ακόμη πιο αυξημένη παρακολούθηση και προσοχή.

Σημειώνουμε πως αρκετές φορές τις τελευταίες ημέρες το euro2day.gr αναφέρθηκε στη σημασία των 1.550 μονάδων (με ενδεικτική αυτήν της 25ης/2) και με τον εύγλωττο τίτλο… σημείο αναφοράς οι 1.550 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v