Συνεχίστηκε η "νηστεία" στη Σοφοκλέους

Διαδικαστικού χαρακτήρα η πρώτη συνεδρίαση στο ΧΑ μετά τις αργίες του Πάσχα, με τους αγοραστές να απέχουν και την αγορά να καταγράφει τον χαμηλότερο τζίρο στο 2011. Άνοδος για ΟΤΕ, Eurobank, Ελλάκτωρα. 

Συνεδρίαση καθαρά διαδικαστικού χαρακτήρα, η πρώτη μετά τις αργίες του Πάσχα, με τους αγοραστές να επιστρέφουν με μάλλον “βαρύ στομάχι” και τους πωλητές σε ρόλο παρατηρητή να περιμένουν να επέμβουν μόλις θεωρήσουν ότι οι αποτιμήσεις έχουν βελτιωθεί σχετικά και επιτρέπουν την επόμενη κίνηση ρευστοποιήσεων, κάτι το οποίο επιβεβαιώθηκε από τις τελικές δημοπρασίες

Εννοείται ότι με τόσο χαμηλό τζίρο (ο χαμηλότερος του τρέχοντος έτους, στα 41,8 εκατ.), η σημερινή συνεδρίαση δεν συνέβαλλε ούτε κατ΄ ελάχιστον στην εξαγωγή συμπερασμάτων, καθώς αρκούσαν ελάχιστες εντολές σε Δεικτοβαρείς τίτλους για να αλλάξουν το κλίμα προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση.

Σε κάθε περίπτωση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν οριακά θετικό το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης κατόρθωσε να αντιδράσει από τα χαμηλά ημέρας, όμως μέχρι εκεί και τίποτα περισσότερο.

Άλλωστε οι τελικές δημοπρασίες απέδειξαν ότι ακόμα και όταν οι πωλητές έχουν κηρύξει “ανακωχή” είναι αυστηροί παρατηρητές στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό και όταν θεωρούν ότι οι λίγοι αγοραστές κάνουν το “κάτι παραπάνω” παρεμβαίνουν και για την “αποκατάσταση της τάξεως” (!)

Να σημειωθεί ότι μέσω των δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Αγροτική, Motor Oil, Jumbo, η Εθνική από τα 5,38 ευρώ βρέθηκε να κλείνει στα 5,32 ευρώ, η Alpha Bank από τα 3,72 ευρώ έκλεισε τελικά στα 3,65 ευρώ και ο Γενικό Δείκτης ενώ στις 17.00 βρισκόταν στις 1432,02 μονάδες, τελικά έκλεισε σαφώς χαμηλότερα και με αρνητικό πρόσημο.

Από εκεί και πέρα, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η ανακοίνωση του ελλείμματος από την Eurostat δεν εξέπληξε την Αγορά, καθώς εν πολλοίς είχε προεξοφληθεί και έτσι το σύνολο των επενδυτών θα περιμένει τα νέα μέτρα και τι ακολουθήσει αυτά …

Οι απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις - αγορές σε μετοχές του 20αρη επέτρεψαν στον Γενικό Δείκτη να κινηθεί με θετικό πρόσημο μετά τις 15.45 (και μέχρι τις τελικές δημοπρασίες), ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, μόνο οι Εθνική και Πειραιώς πέρασαν σε όγκο το 1 εκατ. τεμάχια και 2 εκατ. τεμάχια αντίστοιχα.

Αντίθετα με πενταψήφιο όγκο συναλλαγών τερμάτισαν την συνεδρίαση Βιοχάλκο, Motor Oil, Jumbo, Μυτιληναίος, Ελ. Πετρέλαια και Τιτάνας.

Σε κάθε περίπτωση η εξαιρετικά ρηχή Αγορά στην οποία μετεξελίσσεται η Σοφοκλέους, και η οποία θα κληθεί σύντομα να χρηματοδοτήσει σημαντικές αυξήσεις κεφαλαίου, θεωρείται απόλυτα "χειραγωγήσιμη" για τα λίγα ισχυρά χαρτοφυλάκια που παραμένουν ενεργά στο Χ.Α.

Από εκεί και πέρα, στην αναθεώρηση προς τα πάνω του ελληνικού ελλείμματος και του χρέους για το 2010 προχώρησε η Eurostat, όπως αναμενόταν. Το έλλειμμα αναπροσαρμόστηκε στο 10,5% του ΑΕΠ και το χρέος στο 142,8% του ΑΕΠ.

Από την άλλη συνεχίστηκαν τα αρνητικά μηνύματα από την Αγορά ομολόγων, καθώς τα spreads στο Ελληνικό 10ετές (πέρασε τις 1205 μονάδες) και 2ετές (πέρασε τις 2230 μονάδες) κινούνται σε νέα ιστορικά υψηλά.

Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της έως το τέλος του Μαΐου, υποστηρίζει το πρακτορείο Bloomberg με τίτλο: “Το «κούρεμα» για τους κατόχους ομολόγων της Ελλάδας έχει ήδη καθυστερήσει”.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ελλάδα πρέπει να ανακοινώσει μία μείωση της αξίας του χρέους της κατά 50% και να επιβάλει την αναστολή πληρωμής τόκων για μία τριετία στο χρέος που θα απομείνει μετά την αναδιάρθρωση, ενώ θα μπορούσαν να προσφερθούν στους κατόχους των ομολόγων περαιτέρω πληρωμές σε συνάρτηση με την οικονομική ανάπτυξη, ώστε να παίρνουν περισσότερα από τα χρήματά τους καθώς η Ελληνική οικονομία θα ανακάμπτει.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι δεν υπάρχει χρόνος για αναμονή, επειδή η κατάσταση του Ελληνικού χρέους επιδεινώνεται, προσθέτοντας ότι θα είναι καλύτερο να επιβληθεί τώρα μία ζημιά 40% έως 50% στους κατόχους των ομολόγων από μία ζημιά 70% έως 80% το 2013.

Την εκτίμησή του ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποφύγει την αναδιάρθρωση του χρέους της εξέφρασε και ο Lars Feld, ένας εκ των οικονομικών συμβούλων της Angela Merkel. “Δεν νομίζω ότι η Ελλάδα θα πετύχει στην στρατηγική που ακολουθεί χωρίς αναδιάρθρωση” δήλωσε κατηγορηματικά στην τηλεόραση του Bloomberg και συμπλήρωσε: “Νομίζω ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να αναδιαρθρώσει (το χρέος της) σύντομα αντί για αργότερα”.

Η Ελλάδα χρειάζεται είτε νέο δάνειο από ΕΕ και ΔΝΤ είτε αγορές ομολόγων από το EFSF, σύμφωνα με την BNP Baribas. Διότι, κατά την ίδια, είναι “υπερβολικά απίθανο” να βρεθεί σε θέση να χρηματοδοτηθεί από τις Αγορές στο α΄ τρίμηνο του 2012. ”Οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη, έχουν οδηγήσει τις Αγορές να τιμολογήσουν σε μια αναδιάρθρωση, ως το πιθανό σενάριο”, αναφέρει η BNP Paribas.

Παρά την μάλλον επιφυλακτική εικόνα των Ευρωπαϊκών Αγορών, το σημερινό ανοδικό ξεκίνημα της Wall Street φαίνεται να στέλνει τον S&P 500 σε επίπεδα υψηλότερα από αυτά του 2008, ενώ ξεκινά σήμερα η διήμερη συνεδρίαση της Fed σχετικά με τη νομισματική πολιτική, και αναμένεται αύριο η ανακοίνωση της απόφασής της, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ρευστοποιήσεις κερδών από τις θέσεις αγοράς του ευρώ, λόγω της πιθανής μεταβλητότητας που μπορεί να προκαλέσουν τα σχόλια του Bernanke, όπως εκτιμούν διεθνείς αναλυτές.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, σχετικά περισσότεροι οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο, στο ταμπλό του 20αρη, όπου από τους θετικά διαφοροποιηθέντες ξεχώρισαν οι Ελλάκτωρ (+2,01%) και ΟΤΕ (+1,01%). Μικρότερα κέρδη για ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, Τιτάνα, Κύπρου, Eurobank και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Μυτιληναίου, MPB, MIG.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για τον πρωταγωνιστή των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων, δηλαδή τον τίτλο της Βιοχάλκο (-3,62%).

Απώλειες μεγαλύτερες του 2% για Αγροτική και Jumbo, του 1% για ΟΠΑΠ, Εθνική, Πειραιώς, Ταχ. Ταμιευτήριο, Motor Oil, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιποι τίτλοι του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 16 μονάδων, με χαμηλό ημέρας τις 1419,86 (10.42) και υψηλό τις 1435,68 μονάδες (16.05) και έκλεισε τελικά στις 1425,57 μονάδες με απώλειες 0,4%, ενώ ο πενιχρός τζίρος έφθασε τα 41,8 εκατ. από τα οποία τα 3 αφορούσαν “πακέτα”.

Τίποτα το ιδιαίτερο από την τελική εικόνα με 63 ανοδικές μετοχές έναντι 58 πτωτικών και 17 τίτλοι με κέρδη από 4 έως 10%, οι περισσότεροι με διόλου πειστικές συναλλαγές.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Συνέχιση της μεταβλητότητας προβλέπει το τμήμα ανάλυσης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Παρ’ όλα αυτά εκτιμάται ότι δεν αποκλείονται επιμέρους διαφοροποιήσεις τίτλών, οι οποίοι δεν ανήκουν στον Τραπεζικό κλάδο και παρουσιάζουν ενδιαφέρον τόσο λόγω του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων όσο και λόγω ουσιώδους ειδησεογραφίας.

Τεχνικά, ο Γενικός αν και πραγματοποίησε ανοδική αντίδραση την τελευταία ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας δεν εμπνέει αισιοδοξία και ζητούμενο πλέον αποτελεί μία επέκταση της κίνησης προς τις 1500 μονάδες, προκείμενου να αντιστραφεί έστω και προσωρινά το πτωτικό momentum του τελευταίου χρονικού διαστήματος.

“Στρατηγικά θα παραμέναμε επιφυλακτικοί ως προς την αύξηση της έκθεσης μας σε μετοχές και θα προχωρούσαμε σε τοποθετήσεις μόνο σε ημέρες κατά τις οποίες οι τίτλοι θα παρουσίαζαν εικόνες έντονης υπερβολής”, τονίζει το τμήμα ανάλυσης της ΑΧΕ.

Συνεδρίαση χωρίς επενδυτικό ενδιαφέρον, η σημερινή και κατά τον Αντώνη Χριστοφίδη.
Η εγχώρια Αγορά προσπαθεί να βρει επίπεδα στήριξης, με τον Τραπεζικό κλάδο να παραμένει ευάλωτος και στο επίκεντρο φημών, εξελίξεων και αρνητικών εκτιμήσεων.

Η αναθεώρηση του ελλείμματος από την Eurostat δεν δημιούργησε περαιτέρω κραδασμούς, καθώς θεωρήθηκε μάλλον προεξοφλημένη από την Αγορά.

Κατά την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της ΑΤΕ Sec., η Αγορά θα παραμείνει σε περίοδο συσσώρευσης, ενώ κατά το επόμενο δίμηνο οι διάφορες αποφάσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη θα αποτελέσουν τους επόμενους καταλύτες, για την περαιτέρω πορεία του Χ.Α.

Μέχρι τότε και σύμφωνα με τον κ. Χριστοφίδη, κάθε πρόβλεψη δείχνει επισφαλής και συνιστάται απόλυτη επιφύλαξη.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Απόλυτα υποτονική συνεδρίαση, ιδιαίτερα χαμηλού εύρους διακύμανσης.

Τα συμβόλαια του 20αρη ακολούθησαν την κίνηση του αντίστοιχου δείκτη στην υποκείμενη, με καλύτερες διαθέσεις, κλείνοντας με υπερτίμηση 0,70% (με βάση την τιμή εκκαθάρισης και τα αναμενόμενα μερίσματα), ενώ μετά τις 17.00 έγιναν και λίγες πράξεις κοντά στην θεωρητικής τους τιμή.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2691, τιμή εκκαθάρισης 642,78) κινήθηκαν μεταξύ 633 και 643,75 μονάδων.
 
Λίγες πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20 ήταν στο 46% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 923 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (364 δικαιώματα αγοράς και 559 δικαιώματα πώλησης).

Αυξήθηκε κάπως ο δανεισμός τίτλων (44300 Eurobank, 200000 Πειραιώς, 16600 Αγροτική, 50300 Coca-Cola), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (641), Alpha Bank (489), Πειραιώς (463), Eurobank (542), ΟΤΕ (362), ΔΕΗ (122), Αγροτική (463).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 26/4 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική (60178 τεμ.), Coca-Cola (26758 τεμ.), Alpha Bank (50000 τεμ.), ΟΠΑΠ (20167 τεμ.), Πειραιώς (100000 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Εθνική (117000 τεμ.), Πειραιώς (194500 τεμ.), Alpha Bank (66500 τεμ.), Eurobank (48950 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (10124927 τεμ.), Eurobank (13690903 τεμ.), Εθνική (13223144 τεμ.), Πειραιώς (8362675 τεμ.), Κύπρου (4714808 τεμ.), MIG (7181254 τεμ.), Αγροτική (4628420 τεμ.), MPB (4384182 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v