Έξω ψηλά, στο ΧΑ χαμηλότερα...

Ο εκτροχιασμός του ελλείμματος, το ασφυκτικό περιβάλλον σε οικονομία-τράπεζες κρατούν εγκλωβισμένο σε πολυετή χαμηλά το ΧΑ. Υψηλά 3ετίας για DJIA και S&P, ελάχιστες τιμές για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών.

Σε τροχιά απόκλισης το ΧΑ από τα ξένα χρηματιστήρια με τους βασικούς δείκτες, μετοχές να "παλεύουν" κοντά σε πολυετή χαμηλά τη στιγμή που οι DJIA και S&P 500 φθάνουν στα υψηλά 3 ετών και ο DAX προετοιμάζεται για την επαναπροσέγγιση των "ιστορικών κορυφών".

Αναμφίβολα μελαγχολική, πικρή και στυφή συνάμα η διαπίστωση των όσων διαδραματίζονται καθημερινά με το νέο εκτροχιασμό του ελλείμματος (…προάγγελος και άλλων μέτρων 4,5-5 δις. ευρώ και ας μιλά ο Γ. Παπακωνσταντίνου για 3 δις. ευρώ) και τις ξένες αγορές να δυσπιστούν για το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Όλα αυτά προφανώς και προεξοφλούνται στο ΧΑ, προεξοφλούνται στις τράπεζες και αποτυπώνονται στη μονότονα πτωτική πορεία μετοχών και αποτιμήσεων. Στις 1.425 μονάδες ο ΓΔ,. στις 643 ο Ftse20 με την αποτίμηση της Εθνικής στα 5,1 δις. ευρώ, της Eurobank στα 1,86, της Alpha Bank στα 1,95 δις ευρώ και με την τελευταία να ξαναδέχεται "χτυπήματα" από την Morgan Stanley.

Ο ξένος οίκος φαίνεται, πως επανέρχεται (μετά την γνωστή κόντρα, που είχε με αφορμή την πρόταση της Εθνικής) και αυτή τη φορά κάνει λόγο μεταξύ άλλων και για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank.

Ενδιαφέρουσα τροπή με "χτυπήματα" πάνω, κάτω από τη… ζώνη, δεξιά και αριστερά από…ευαίσθητα σημεία σε μία ιδιαίτερη συγκυρία για τον τραπεζικό κλάδο και τις βλέψεις των ξένων.

Ωστόσο η όλη συζήτηση παραμένει ανοιχτή αυτή την περίοδο, που ο Λαρς Φελντ – οικονομικός σύμβουλος της Αγκ. Μέρκελ- εκτιμά πως "…χωρίς κάποιου είδους αναδιάρθρωση η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει". Στο ίδιο μήκος κύματος και αρθρογράφοι του Bloomberg ( για…κούρεμα 40-50% κάνει λόγο ο Μάθιου Λιν) αλλά και ο Πολ Χάνον – αρθρογράφος της WSJ- που βλέπει ένα 50% . Κουρεμένη ήδη η Σοφοκλέους σημειώνει ο Γιώργος Α. Σαββάκης σε μία εξαιρετικά εμπεριστατωμένη προσέγγιση της αγοράς και αρκετών εισηγμένων.

Από τεχνικής πλευράς η διόρθωση των τραπεζών δεν έχει ολοκληρωθεί- κατά την εκτίμηση αρκετών αναλυτών απομένει η τελική (και τελειωτική) φάση διόρθωσης-αναδιάταξης και υποχρεωτικών επιχειρηματικών κινήσεων που θα μπορούσε να δώσει ακόμη χαμηλότερες τιμές. Ενδεικτική θεωρούμε την προσέγγιση της ομάδας ανάλυσης της eZMarket που εδώ και καιρό εκτιμούσε ως πιθανό χαμηλό στόχο το ένα ευρώ για τη μετοχή της Πειραιώς χαμηλώνοντας όμως πλέον λίγο χαμηλότερα τον πήχη ()προς τα 0,80 ευρώ).

Ανάλογα χαμηλότερες τιμές "βλέπει" η μετοχή λ.χ της Alpha Bank- που πάντα με γνώμονα την τεχνική ανάλυση- θα μπορούσε να δοκιμασθεί και κάτω από τα τρία (3) ευρώ. Βραχυπρόθεσμα για τον Ftse20 η εικόνα επιβαρύνεται όσο ο δείκτης δεν μπορεί να κινηθεί πέραν των 655 μονάδων (ώστε να αντιδράσει έως τις 670-680 ) καθώς και εχθές έφθασε- με το ζόρι- έως τις 649,43 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v